van der Horst

Škoda ontwikkelt Fabia R5 tegen 2015

Jan Kopecky - Škoda Fabia Super 2000
Jan Kopecky - Škoda Fabia Super 2000
Na andere constructeurs, actief in rally, heeft nu ook Škoda zijn plannen op tafel gegooid. De succesvolle Škoda Fabia Super 2000 krijgt een opvolger: in 2014 wordt in Mladá Boleslav gestart met de ontwikkeling van de rallywagen Škoda Fabia R5. De nieuw ontwikkelde bolide zal in de loop van 2015 voor het eerst deelnemen aan internationale rally's. Škoda Motorsport kende in het net afgelopen seizoen 2013 een van de meest succesvolle jaren uit zijn motorsportgeschiedenis, met als hoogtepunten de eindzege in drie internationale en zes nationale rallykampioenschappen. De huidige Fabia S2000 blijft uiteraard nog minstens een jaartje doorgaan.
"De huidige Fabia Super 2000 bewijst sinds jaren onze technische capaciteiten met talrijke internationale successen. De uitdaging is om die successen voort te zetten. Daarom werken we intensief aan de ontwikkeling van een nieuwe racewagen op basis van de Škoda Fabia voor de categorie R5", verklaart dr. Frank Welsch, directeur voor technische ontwikkeling Škoda.

Škoda Motorsport-directeur Michal Hrabánek vult aan, "De nieuwe R5-rallyauto zal conform het FIA-reglement met een 1,6-liter turbomotor worden uitgerust. Dat is een aanzienlijke wijziging tegenover de huidige atmosferische tweelitermotor in de Fabia Super 2000. De Fabia R5 vervangt op termijn de actuele Super 2000. Zo kunnen we onze succesvolle deelnames aan internationale kampioenschappen en ons klantenprogramma voortzetten. Aantreden in de R5-klasse is voor Škoda een logische stap. Momenteel gaan we ervan uit dat de nieuwe bolide tegen midden 2015 gehomologeerd zal zijn."

Komend seizoen zal Škoda aan de start staan van het FIA Asia-Pacific Rally Championship, kortweg APRC, een een beperkt programma binnen het Europese FIA-rallykampioenschap (ERC). ERC-kampioen Jan Kopecký en Pavel Dresler nemen deel aan het APRC, Esapekka Lappi en Janne Ferm treden op hun beurt aan in het ERC. Ook het Duitse rallyduo Sepp Wiegand/Frank Christian neemt deel aan het ERC.

Foto: ERC.comSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Rally Internationaal op vrijdag 6 december 2013.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons