Slotetappe: Schlesser wint opnieuw - Fontyn schenkt België zege motoren

Jean-Louis Schlesser - Schlesser Buggy
Met nog 247 km voor de boeg, waarvan amper 24 km tegen de klok, werd de laatste etappe verreden van deze Africa Eco Race. zoals we gisteren reeds veronderstelden, hebben de Fransman Schlesser en onze landgenoot Fontyn geen steken meer laten vallen en deze editie respectievelijk bij de auto's en de moto's met glans gewonnen.
Martin Fontyn - KTM EXC-R 450 Factory
De Fransman Norbert Dubois won zijn derde etappe bij de motoren, voor zijn landgenoot Palacios en de Belgen Fontyn en Lesage. De grote triomfator van deze editie is echter uiteraard onze landgenoot Martin Fontyn die zijn KTM naar een algemene zege loodste. Fontyn had aan de laatste finish een voorsprong van 32 minuten op de Nederlander Martens bij elkaar gesprokkeld en meer dan 2 uren op de Fransman Arnoult, die de laagste podiumtrede mag betreden. Een Belgische zege dus op het strand van Dakar. Fontyn had een mindere start in het begin van het avontuur en moest in de Italiaan Turchi zijn meerdere erkennen. Na de derde etappe kwam de Nederlander Martens aan de leiding toen de Italiaan Turchi de wedstrijd moest verlaten. Martens kon de leiding twee dagen behouden toen een ontketende Fontyn de koppositie over nam tijdens etappe 5 of halfweg de race. Een dag later eiste Martens die stek terug op, maar vanaf etappe 7 was Fontyn heer en meester. Hij won in totaal slechts 2 etappes, maar kon toch afsluiten met een mooie voorsprong van iets meer dan een half uur. Lesage sluit af in vijfde positie

Joost Van Cauwenberge - Toyota Hilux
Bij de wagens rondde Jean Luis Schlesser zijn zegetocht af met een nieuwe overwinning en uiteraard de eindzege. Onze landgenoot Joost Van Cauwenberge moest vandaag amper 13 seconden toegeven, tegenover 22 tellen voor de Spanjaard Ferreira met zijn Nissan. Schlesser won 7 van de 10 verreden etappes en is de onbetwiste winnaar met meer dan drie uren voorsprong op de Kamaz van Shibalov en de Tatra van Tomecek. De Franse meervoudige winnaar was quasi zeker van zijn eindzege eens een fel opzittende Pilechet rond halfweg de race moest afhaken. De definitieve uitslag is nog niet beschikbaar, maar volgens onze berekeningen kon de Fransman Fromont met zijn Buggy in de laatste rechte lijn het verschil met de Tatra van Tomecek herleiden tot één luttele seconde. De Fransman mist dus het podium met één seconde.

Noel Essers/Marc Lauwers/Ulrich Boerboom - Man
Onze landgenoten Joost Van Cauwenberge en Jacques Castelein sluiten deze rally af op een verdienstelijke vijfde plaats, maar ook hier had meer in gezeten. Zonder de pech met onder meer de afgebroken versnellingspook had er zeker een podiumplaats ingezeten voor de West-Vlamingen. Vincent Thys en Ruth Brands (Mitsubishi) eindigen vandaag als vijfde, de derde beste Belgen waren vandaag Essers/Lauwers/Boerboom (MAN) op de zestiende plaats.

Foto's: Africa Eco Race

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Africa Eco Race op woensdag 9 januari 2013.