van der Horst

Slovakia Ring: Gabriele Tarquini opnieuw leider na vierde seizoenzege

Gabriele Tarquini - BRC Racing
Gabriele Tarquini - BRC Racing
Voor Gabriele Tarquini kan het raceweekend op de Slovakia Ring nu al niet meer stuk. Na in race 1 als tweede achter Oriola te zijn gefinisht, reed de Italiaanse vijftiger in race 2 met gemak naar een vierde seizoenzege. Die levert Spiderman opnieuw de leiding in de puntenstand op ten koste van Yvan Muller, de Fransman eindigde zaterdagavond derde achter polesitter Norbert Nagy.
  • Prospeed Competition
Start Race 2
Start Race 2
Voor de start was er veel te doen over de uitsluiting van Honda-rijders Tom Coronel, Benjamin Lessennes en Esteban Guerrieri wegens het overschrijden van het 'power boost level'. Omdat zowel Boutsen Ginion Racing als Münnich Motorsport beroep aantekenden tegen de beslissing konden twee van de drie betrokken piloten alsnog hun plaats op de grid innemen. De derde, Tom Coronel met name, moest na de aanloopronde alweer terug naar de pits met wat op een gebroken schokdemper leek. Het stopt maar niet voor de DHL-piloot...
 
Gabriele Tarquini zou het allemaal worst wezen: de BRC Racing-piloot nam bij de start, zij het niet zonder moeite, de maat van polesitter Norbert Nagy (Zengo Motorsport), bouwde dadelijk een veilige kloof uit op de Hongaar en taxiede daarop naar een onbedreigde vierde WTCR-zege. Belofte Norbert Nagy wist zijn tweede stek racelang voor Yvan Muller veilig te stellen, de Fransman lukte een knalstart die hem vanuit zevende stelling naar een definitieve derde plaats voerde.
 
Onze landgenoten Benjamin Lessennes en Frédéric Vervisch, vertrokken als derde en vierde, wachtte een wisselend lot. Lessennes verloor in het startgewoel drie plaatsen maar vocht zich ten koste van Aurelien Comte en Vervisch terug naar de vijfde plaats (onder voorbehoud) achter Pepe Oriola, de winnaar van race 1 gisteren. Vervisch dook als vierde achter snelstarter Muller de eerste bochten in maar zou naderhand achter Lessennes, Filippi en Michelisz terugvallen tot in achtste stelling.
 
Norbert Michelisz die morgen in race 3 vanop de pole start en de BRC Racing-dominantie mogelijk met een eerste zege nog meer kleur kan geven, maakte vanuit tiende stelling drie plaatsen goed en beperkte met een zevende stek de schade. Ook Yann Ehrlacher won drie plaatsen en claimde hierdoor het laatste te begeven punt, Wordt het beroep van Esteban Guerrieri, negende, tegens diens diskwalificatie  verworpen dan lonkt extra puntenwinst. Zulks geldt ook voor Thed Björk, vertrokken vanuit een uitzichtloze 19de startplaats en na een sterke inhaalrace gestrand op een puntenloze elfde stek.
 
Jean-Karl Vernay deed een slechte zaak in de puntenstand. De WRT-topper, gisteren nog tweede,  moest zijn Audi na een sortie als gevolg van wellicht een remprobleem halfweg de wedstrijd in de box parkeren. De Fransman verliest voeling met de top 3 en wordt stilaan bijgebeend door Pepe Oriola, dit weekend reeds goed voor een zege en een vierde plaats aan boord van de 60 tot 70 kg (tov. resp. Honda/Hyundai en Audi) lichtere Cupra TCR. Puntenleider Tarquini zet morgenmiddag in race 3 aan met een bonus van twee punten op Muller. Ehrlacher kijkt tegen een achterstand van 31 punten aan.

Uitslag Race 2  WTCR Slovakia Ring:

Stand kampioenschap na Race 2 WTCR Slovakia Ring:

Foto's: FIA WTCR/DPPI



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zaterdag 14 juli 2018.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons