van der Horst

Spanje: Nog meer verrassingen dit weekend?

Lewis Hamilton & Sebastian Vettel
Lewis Hamilton & Sebastian Vettel
Dit weekend gaat de vijfde manche van het wereldkampioenschap Formule 1 van start. Deze wedstrijd zal zoals traditiegetrouw doorgaan op het Circuit de Barcelona-Catalunya in het Spaanse Montmeló. Na het spektakel van Baku is het Lewis Hamilton dat nu de ranking aanvoert bij het rijderskampioenschap. Scuderia Ferrari voert de tabellen aan bij de constructeurs. Of de Britse Mercedes-rijder aan de leiding blijft is verre van zeker. De roden zijn sterk dit jaar en was het niet voor de safety cars in Baku en Shanghai, had Vettel met het maximum van de punten aan de leiding gestaan…
Schumacher - Coulthard - Hakkinen: podium 1997
Schumacher - Coulthard - Hakkinen: podium 1997
Maar men kan uiteraard verder discussiëren en de openingsrace in Melbourne onder de loep nemen. Aldaar was het de Duitse Ferrarist die kon profiteren van een safety car procedure. Wat dit alles zeggen wil is dat het seizoen 2018 één is vol met spanning én verrassingen. En iedere F1-fan hoopt uiteraard op meer van dat tijdens het vervolg van het kampioenschap. Op zondag maakt Hamilton kans om in Barcelona zich te nestelen in een mooi groepje van 3-voudige winnaars. Ondermeer Mika Häkkinen won drie maal op de Catalaanse renbaan. Michael Schumacher is recordhouder met zes.

Sebastian Vettel - Scuderia Ferrari
Sebastian Vettel - Scuderia Ferrari
Maar eerst moet de strijd om de pole positie gestreden worden. Bij Hamilton loopt de kwalificatie dit seizoen niet zoals hij zelf heeft gehoopt. Ook al stond hij op de nummer 1 stek in Melbourne, de laatste drie races was het aartsrivaal Sebastian Vettel die elke keer de felbegeerde pole op zak stak.  Maar de Duitse meervoudige wereldkampioen heeft op het Circuit de Barcelona-Catalunya nog nooit op de pole gestaan. Wat Hamilton ook zeker nog zorgen maakt tijdens de kwalificatie is het zijn eigen teamgenoot. Valtteri Bottas was tijdens de laatste zes Grand Prix-weekends vier keer sneller dan hem.

Max Verstappen GP Spanje 2016
Max Verstappen GP Spanje 2016
Twee jaar geleden triomfeerde Max Verstappen voor het eerst in de F1. Hierdoor werd hij de jongste GP-winnaar ooit met 18 jaar en 277 dagen, alsook de eerste Nederlander die in de koningsklasse van de autosport won. Nu komt de Nederlandse Limburger meermaals in het nieuws, maar niet voor hetgeen hij zou willen. Er is maandenlang heel wat kritiek op het rijgedrag van de jonge Verstappen, en de druk lijkt enkel steeds meer te verhogen. Na het debacle in Baku ( nvdr: de aanrijding met teammaat Daniel Ricciardo), hoopt Red Bull Racing, die tevens enkele nieuwe upgrades meebrengt, op een goed resultaat voor het team.

Eric Bouillier & Stoffel Vandoorne
Eric Bouillier & Stoffel Vandoorne
Het team van Stoffel Vandoorne, McLaren, neemt heel wat updates mee voor de MCL33. Teambaas Eric Bouillier verklaarde dat de echte 2018-auto dit weekend ten tonele komt. Omwille van betrouwbaarheidsproblemen tijdens de voorseizoenstests werd de invoer van enkele belangrijke onderdelen vertraagd. Hierdoor kwam McLaren tijdens de eerste vier races – volgens Bouillier – met een evolutie van de MCL32 van vorig seizoen aan de start. Vandoorne kijkt ook uit om terug te racen op de Europese circuits, en zeker naar die van Barcelona.

Barcelona F1 test
Barcelona F1 test
“We kennen allemaal het circuit heel goed en spendeerden hier heel veel tijd in het verleden”, liet de West-Vlaming optekenen in een mededeling van zijn renstal. “In feite voelt het aan alsof het gisteren nog was dat we hier waren voor de wintertests.” Vergeleken met de tests van enkele maanden geleden staat het kwik nu echter hoger dan toen. “Gelukkig zal het weer nu een heel stuk beter zijn. Ook al testen we erg veel op het circuit en verzamelden we reeds veel data over het circuit, we konden tijdens de wintertests niet veel representatief werk verrichten en dat door het bijzonder slechte weer”, ging Vandoorne verder.

Stoffel Vandoorne
Stoffel Vandoorne
“Sinds de race in Baku heb ik heel veel tijd doorgebracht in de simulator in de fabriek. Het zal nu enorm belangrijk zijn om op vrijdag tijdens de oefensessies al die informatie zo goed mogelijk te verwerken in ons nieuw pakket." Verder liet de Rumbekenaar weten dat het pakket een aantal nieuwe onderdelen bevat en dat ze op vrijdag hard zullen moeten werken om ze te kunnen evaluaren. “Zoals altijd moeten we hard racen en goede betrouwbaarheid verzekeren. We zullen onze strategie moeten optimaliseren om opnieuw in de punten te eindigen," besloot de McLaren-rijder.

Hoe het dit weekend in Barcelona zal verlopen voor onze landgenoot kunnen we vanuit onze zetel meepikken. De uitzending van de kwalificatie op zaterdag is rechtstreeks te volgen op Play Sports 3 van Telenet om 14u45. De race op zondag is tevens ook live te volgen op Telenet en om 14u45. Ook de Franstalige collega’s van La Deux zenden de kwalificatie en de race rechtstreeks uit.

Foto’s: Georges De Coster & Racing International PhotographySchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Ronald Ooms in Formule 1 op donderdag 10 mei 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Grote Prijs van Spanje.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons