van der Horst

Sportauto tunen met verlichting: ken de regels!

Tuning Freaks
Tuning Freaks
Veel autofanaten kiezen ervoor om hun auto te verfraaien met lichten die voor unieke effecten zorgen. Het gebruik van sierverlichting in en onder de auto is toegestaan, maar hier zijn wel speciale regels voor. De algemene regel is dat je op de openbare weg enkel de wettelijk verplichte lichten mag gebruiken. Sierverlichting in de auto is wel toegestaan op de openbare weg, maar is aan regels onderhevig. De voornaamste regels zijn hieronder besproken.

Wettelijk verplichte en toegestane verlichting

Als je op de openbare weg wil rijden, moet de auto over de wettelijk verplichte verlichting beschikken. Zo dient de auto dagrijlichten te hebben en dienen deze vanzelf aan te gaan en uit te doven. Dit geldt niet voor oudere auto’s van voor 2011. Ook moet de auto beschikken over dimlichten en grootlichten.
De dimlichten gebruik je vanaf het vallen van de avond tot het aanbreken van de dag, in tunnels en bij een zichtbaarheid van minder dan 200 meter. De grootlichten mag je dan weer gebruiken vanaf het vallen van de avond tot het aanbreken van de dag en dit bij een zichtbaarheid van minder dan 200 meter. Een belangrijke voorwaarde: je mag geen andere weggebruikers verblinden.

Daarnaast moet je bij mist of als het sneeuwt, en als je minder dan honderd meter ver kunt zien, de achtermistlichten gebruiken als je deze hebt. Er zijn ook verplichtingen met betrekking tot het gebruik van de voormistlichten. Meer over de wettelijk verplichte verlichting bij auto’s lees je op de website van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde.

Sierverlichting in de auto: toegestaan, maar aan regels onderhevig

Het is toegestaan om verlichting aan te brengen in de auto. Dit kan een esthetisch of functioneel doel hebben. Voordat je een ledstrip auto aanbrengt, is het wel belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de regels. Bepaalde soorten interieurverlichting zijn niet toegestaan. Zo mag je bijvoorbeeld geen zwaailamp in de auto bevestigen. De sfeerverlichting mag de bestuurder bovendien niet verblinden en mag ook niet afleidend werken voor andere weggebruikers. Dit laatste zorgt ervoor dat onder meer pulserende lichten, knipperende lichten, felle lichten en lichten met speciale effecten niet zijn toegestaan.

Eenvoudige witte verlichting die bijvoorbeeld helpt bij het instappen of die een gezellige sfeer creëert voor de passagier, zal echter geen problemen opleveren. Houd het wel veilig en zorg ervoor dat er geen kabels rondslingeren die gevaarlijk kunnen zijn. Isoleer de bekabeling om problemen en kortsluiting te voorkomen. De eenvoudigste manier om veilig verlichting in de auto aan te brengen, is via de 12V-aansluiting.

Sierverlichting onder de auto: verplicht achter een schakelaar

Naast de wettelijk verplichte verlichting is het mogelijk om extra sierverlichting op en onder een wagen aan te brengen, zoals neonverlichting. Daarover is de wetgever echter duidelijk: het gebruik van dergelijke sierverlichting is verboden bij het rijden op de openbare weg. Het is wel toegestaan om het te plaatsen, maar dan moet het achter een schakelaar zitten en dien je de lichten uit te schakelen bij deelname aan het openbaar verkeer. Als je dit niet doet, kan je flinke boetes krijgen. Sierverlichting wordt vaak gebruikt om het uiterlijk van auto’s te verfraaien, maar kan ook een functioneel doel hebben. Zo bestaat er sierverlichting die de ondergrond verlicht bij het uitstappen. Ook hier geldt echter dat het achter een schakelaar moet zitten en dat het niet mag worden gebruikt bij het rijden op de openbare weg.

Persbericht DB Online Marketing - Foto: Niels Vaeck



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Automotive op zondag 28 januari 2024.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons