van der Horst

Superstars: Pergusa: Titel voor Johan Kristoffersson na chaotische race (+video)

Johan Kristoffersson (Audi)
Johan Kristoffersson (Audi)
Na het wegvallen van de race op het Indonesische circuit van Sentul werd het V8 Superstar kampioenschap dit weekend beslist op het historische circuit van Pergusa. Wat moest uitdraaien op een schitterende finale ontaarde echter in een eliminatierace waarbij de concurrenten er niet voor terugschrokken om mekaar van de baan te rammen. Nadat kampioenschapleider Kristoffersson al bij het begin van de tweede race in de muur werd geduwd leek de titel te gaan naar Mercedes rijder Liuzzi, maar ook deze laatste werd van de baan gedrumd en dat nog wel door een andere Mercedes rijder, zodat de titel uiteindelijk toch nog naar de Audi rijder ging.
  • Curbstone
Vitantonio Liuzzi (Mercedes)
Vitantonio Liuzzi (Mercedes)
Het schijnt dit jaar een gewoonte te worden, finale races die ontaarden in ordinaire crashraces en gekleurd worden door allerlei protesten. Zo hadden we de GT1 finale die beslist werd met een crash tussen beide titelconcurrenten, de BES finale die vroegtijdig werd stopgezet en eindigde met een reclamatie, crashes en ontevreden piloten bij de ADAC GT finale en de chaotische Dutch GT4 finale op Zandvoort. De commerciële belangen blijken zo hoog te liggen dat meerdere piloten er hun koelbloedigheid bij verliezen en zich laten verleiden tot allerlei ongepaste acties. Men zal in de toekomst er toch moeten op toezien dat de sportiviteit primeert wil men de credibiliteit van de autosport tegenover sponsors en toeschouwers handhaven.

Raffaele Giammaria (Mercedes)
Raffaele Giammaria (Mercedes)
Het weekend begon al slecht toen de organisatoren besloten om de dominerende Audi’s zulk een extra ballast op te leggen dat de wagens praktisch onbestuurbaar werden. Morbidelli dreigde ermee de start niet te nemen maar bedacht zich uiteindelijk. De eerste race verliep geanimeerd doch vrij sportief en slechts negen wagens van de negentien bereikten de finish. Eerst moest de race onderbroken worden nadat de Jaguar van Muccio een oliespoor op de piste naliet waar menig wagen op slipte. Na de herstart deed Liuzzi die toen vijfde lag het kalm aan daar zijn tegenstander voor de titel Kristoffersson pas doorkwam als negende. Uiteindelijk schoof de ex-Formule 1 piloot door de vele uitvallers nog op naar de derde plaats maar Kristoffersson had voldoende aan een vijfde plaats om nipt de leiding in het kampioenschap te behouden. De race werd gewonnen door de Mercedes gastrijder Giammaria.

Uitslag race 1 Pergusa 2012


01 Raffaele Giammaria (Mercedes)
02. Francesco Sini (Chevrolet)
03. Vitantonio Liuzzi (Mercedes)
04. Andrea Bacci (Mercedes)
05 Johan Kristoffersson (Audi)
06. Gianni Morbidelli (Audi)
07. Luigi Ferrara (Mercedes)
08. Mauro Cesari (Maserati)
09. Thomas Schöffler (Audi)

Johan Kristoffersson (Audi)
Johan Kristoffersson (Audi)
De laatste race zou dus beslissend worden voor de titel, maar al in de eerste ronde ging het fout wanneer de Mercedes van Caldarola in de Audi van Kristoffersson knalde en de Zweed zijn zwaar beschadigde wagen langs de baan moest achterlaten. De safety car kwam onmiddellijk naar buiten en wanneer de race hervatte hadden we drie Mercedes rijders op kop met Ferrara, Giammara en Liuzzi. Terwijl Giammara de leiding pakte volstond het voor Liuzzi om de derde plaats te behouden om de titel te pakken. Maar op drie ronden van het einde probeerde Larini voorbij Liuzzi te gaan maar hij spinde daarbij en beide Mercedessen gingen van de baan. Liuzzi kon herstarten maar moest zijn zwaar beschadigde wagen naar de pit brengen en alzo de titel toch nog laten aan Kristoffersson. De laatste ronde zag nog een aanrijding tussen Iacone en Biagi die streden voor de derde plaats, maar beide rijders konden hun posities behouden. Giammaria won ook de tweede race bij zijn debuut in de serie voor merkgenoot Ferrara. De titel bij de teams ging naar BMW Team Dinamic.

Uitslag race 2 Pergusa 2012


01. Raffaele Giammaria (Mercedes)
02. Luigi Ferrara (Mercedes)
03. Simone Iacone (Chevrolet)
04. Thomas Biagi (BMW)
05. Christian Fittipaldi (Maserati)
06. Max Mugelli (BMW)
07. Mauro Cesari (Maserati)
08. Ezio Muccio (Jaguar)
09. Vitantonio Liuzzi (Mercedes)Foto's: Superstars SeriesSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Circuit Internationaal op dinsdag 30 oktober 2012.
  • VR Racing

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons