van der Horst

TAC Rally: Freddy Loix neemt commando over in spannende wedstrijd

Kris Princen - Subaru WRC
Kris Princen - Subaru WRC
Loix lag na de eerste lus van vier KP’s op vinkenslag om de leiding over te nemen. Hij startte met een achterstand van 3,3 seconden op de Ford Fiësta S2000 van de Nederlander Kobus. Via winst in de eerste KP van de tweede lus op Schuiferskapelle en het feit dat hij hiermee zes seconden sneller was dan Kobus, voegde hij meteen de daad bij het woord en pakte de leiding. Hij zou deze niet meer afstaan maar moet harder trappen dan ooit in een Belgische manche.
Princen won KP6, maar Loix kon de schade beperken met 8/10 seconde en ook hier was Kobus 5 tellen trager. Princen naderde met zijn Mitsubishi WRC tot op vijf seconden van de Kobus.

Princen ging op KP 7 verder aan de boom schudden en pakte opnieuw winst. Ditmaal was hij 9,5 seconden sneller dan Loix die wat tijd verloor door een lekke band. Belangrijker voor Princen was dat hij 14 tellen sneller was dan het Nederlandse talent Kobus. Zodoende pakte de Subaru rijder de tweede plaats in en kreeg hij na het verlies van 20 seconden in de derde KP deze morgen opnieuw leider Loix in het vizier. Op de laatste KP van de tweede lus lukte Princen opnieuw de snelste chrono en realiseerde zodoende een hattrick. Maar het verschil met loix bleef beperkt tot 4/10 seconde.

We zijn nu halfweg de rally en Loix staat nog steeds mooi aan de leiding met een voorsprong van 9,5 sec. op Princen en 15,7 op Kobus.
“Ik ga voluit voor de zege”, aldus Kris Princen, terwijl Loix naar eigen zeggen zijn huid duur gaat verkopen. “Ik weet dat het moeilijk zal worden, maar als ik geen stommiteiten doe is het pleit hier nog niet beslecht.”
Verschueren, onzichtbaar deze morgen, is nu opgerukt naar de vierde plaats met zijn ‘oude’ VW Polo S2000, maar op meer dan drie minuten van het strijdende trio voor hem. Verschueren voelt wel de hete adem in zijn nek van de Mitsubishi van Claude Bal die ook uitkomt in RC2  Ook Eric Cunin blijft met de Skoda Fabia WRC gevaarlijk in de buurt in de strijd voor de vierde plaats. Ook voor de zevende plaats is het waanzinnig spannend tussen de Fiat Punto van Hermann, de Historic (jawel) van Vanwijnsberghe en de Subaru WRC van Bert Cornelis.

Cherain volgt in 13de positie nadat hij drie minuten verloor na een uitstapje in een gracht. "Ik heb een beetje moeite om de snelheid van deze R5 juist in te schatten wanneer ik een bocht nader. Daardoor ging ik iets te snel in de bocht en gleden we over de neus in de gracht," vertelde Cédric ontgoocheld.
David Bonjean bereikte het servicepark halfweg de wedstrijd niet meer nadat hij op de zevende proef van de baan ging met zijn Skoda Fabia WRC. Ook Melissa Debackere haar Peugeot staat in het opgavepark na een brandje.

In de Peugeot 208 Rally Trophy blijft Guillaume Dilley de wedstrijd domineren voor Guillaume de Mevius, Stephen Wright en Steve Fernandez.

Foto: TAC



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Belgian Rally Championship op zaterdag 12 april 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting TAC Rally.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons