van der Horst

Tom Coronel extra gemotiveerd voor Zandvoort-afspraak na puntenwinst op Nordschleife (+video)

Tom Coronel - Boutsen Ginion Honda Civic TCR
Tom Coronel - Boutsen Ginion Honda Civic TCR
De hoogtepunten volgen elkaar in een indrukwekkend tempo op in het FIA WTCR by Oscaro. Afgelopen week waren er drie races in het voorprogramma van de 24-uursrace op de Nürburgring-Nordschleife voor niet minder dan 210.000 bezoekers, komend weekeinde al wordt de toerwagenstrijd voortgezet tijdens de Jumbo Racedagen driven by Max Verstappen op Circuit Zandvoort. Ook hier wordt een indrukwekkend aantal bezoekers verwacht. Tom Coronel, scoorde op de Nürburgring aan boord van de Boutsen-Ginion Honda Civic Type R TCR in alle drie de races WTCR-punten. Daarmee komt hij extra gemotiveerd naar Zandvoort, waar hij voor eigen publiek natuurlijk weer goed voor de dag wil komen.
  • VR Racing
Benjamin Lessennes - Tom Coronel
Benjamin Lessennes - Tom Coronel
Na het optreden in Hongarije werd de Honda door de technici van Boutsen Ginion stevig onder handen genomen. Voor de eerste race in Duitsland resulteerde dat in een mooie zevende startpositie. Na de start kwam Tom goed door de hectische eerste bochtencombinatie, maar had op de lange stukken net te weinig snelheid om de strijd echt aan te kunnen. Desondanks wist hij de achterstand te beperken en eindigde hij als negende. Zaterdagochtend volgde de tweede race, die voor de Honda-rijder op een dertiende plaats begon. Ook nu waren de eerste bochten van cruciaal belang om de posities in het veld te bepalen. De geel/rode Civic handhaafde zich sterk en positioneerde zich na de eerste ronde op de elfde plaats, om in de navolgende ronde nog een plek te winnen. Na een tijdstraf bij een van de andere rijders kwam er nog een plaats winst bij.

Tom Coronel - Boutsen Ginion Honda Civic TCR
Tom Coronel - Boutsen Ginion Honda Civic TCR
Het FIA-WTCR-slotstuk op de Nordschleife begon voor de Nederlander nogmaals op de dertiende plaats. In de beginfase was er voor en rond Coronel veel strijd en hij verloor een plaatsje.  Een ronde later pakte de Nederlander een plaats terug, waarna het meest hectische nog moest komen.  Rob Huff en Norbert Michelisz die voor Tom uit reden raakten elkaar en kwamen op de baan tot stilstand, juist op het ogenblik dat de Honda van de Nederlander plankgas op twee wielen door die bocht kwam. Hard remmen en snel sturen hielpen Coronel om zonder schade te passeren en daarmee twee plaatsen winst te boeken en voor de derde keer dit raceweekend een top 10-klassering veilig te stellen. Daarmee staat de teller nu op 8 punten. Een goed resultaat nu de volgende races, komend weekend al, op het vertrouwde Circuit Zandvoort plaatsvinden.   
 
Tom Coronel
Tom Coronel
Tom Coronel: “Wat blijft dit toch een absoluut fantastisch circuit. Hoewel je de bochten inmiddels redelijk goed kent, blijft het toch iedere ronde weer anders. Terugkijkend op het geheel ben ik redelijk tevreden met hoe het ging. De Honda was absoluut beter, maar kwam op de lange rechte stukken nog steeds wat snelheid te kort. Je voelt je soms ‘a sitting duck’, als je ziet met welke snelheidsverschillen bijvoorbeeld de Audi’s je passeren. Aan de andere kant kan ik door de baankennis ook weer veel goedmaken. Zeker in de twee laatste races wist ik in het bochtige deel voldoende voorsprong op te bouwen, waardoor het voor anderen moeilijk werd om mij voor de streep nog in te halen. Verder was het echt lekker racen, met hier en daar een beetje hangen, trekken en duwen. Allerbelangrijkste was om kampioenschapspunten te pakken en dat is in alle drie de races gelukt. Soms kreeg ik er door het handelen van anderen en de bestraffing daarvan er zelfs nog een punt extra bij.

Tom Coronel
Tom Coronel
In de laatste race had ik problemen met het schakelen en verloor net te veel snelheid om de aansluiting te houden. Hopen dat we ook dat voor komend weekend in Zandvoort helemaal voor elkaar hebben. Verder blijf ik er bij dat dit een supercompetitief kampioenschap is. Dat zie je al in de kwalificaties, waar de verschillen echt miniem zijn. Verder moet je in de races ook af en toe wat geluk hebben, want het zit soms wel heel dicht op elkaar. Kijk naar Tarquini en in die laatste race de actie tussen Rob Huff en Norbi. Echt, dan moet alles goed gaan om daar zonder schade tussendoor te rijden. Dat geluk had ik, maar het hart moest wel even overuren draaien. Nu met het team alles in orde maken voor het komend weekend op Circuit Zandvoort. Ik heb er echt zin in! Zeker omdat er ook zoveel mensen naar toe komen. Laten we hopen dat we de goede lijn van dit weekend dan door kunnen trekken, de nodige punten kunnen pakken en wie weet een podium!”
 

Foto's: Hans van Onsem en Tom Coronel Press

 

 


Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op dinsdag 15 mei 2018.
  • Footprints

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons