van der Horst

Tour de Corse maakt comeback in WRC

Sebastien Ogier - VW Polo R WRC
Sebastien Ogier - VW Polo R WRC
Komend weekend staat de Tour de Corse, ook wel gekend als de rally van de 10.000 bochten, op het programma. Het is voor het eerst sinds 2008 dat het WRC-circus nog eens aanmeert op Corsica. Sébastien Ogier komt op de “ïle de la beauté” als kersvers wereldkampioen aan de start. Rekenen en tellen hoeft niet meer, dus kan Ogier voluit voor winst gaan, al liggen er enkele kapers op de kust.
  • Dreamdrive
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
De Franse manche van het wereldkampioenschap gaat zoals geweten niet meer door in de Elzas, maar opnieuw, zoals de traditie het eigenlijk voorschrijft, op Corsica. Voor veel piloten wordt het een eerste kennismaking met het uitdagende parcours tussen Bastia en Bonifacio, maar voor anderen wordt het ook een heel blij weerzien.Dani Sordo - Hyundai i20 WRC
Dani Sordo - Hyundai i20 WRC
Dat laatste is onder meer het geval voor Thierry Neuville. Corsica is voor de Oostkantonner de plaats waar het allemaal begon. In 2011 snelde hij er naar zijn eerste internationale overwinning, toen nog in het Intercontinentaal Rallykampioenschap (IRC). Hoewel de Hyundai-rijder niet zijn beste periode beleeft, kan hij op het Corsicaanse asfalt opnieuw het nodige vertrouwen putten.

Hyundai heeft naast Neuville nog een oud-winnaar in zijn rangen, want Dani Sordo bezorgde er de RRC-versie van de Mini in 2012 een historische overwinning. Met Sordo en Neuville kan Hyundai een gouden zaak in het constructeurkampioenschap, waar ze momenteel hun tweede plaats verdedigen.

Er staan nog twee oud-winnaars aan de start. Bryan Bouffier won er in 2013 en verkeert in goede vorm met een reeks overwinningen in het Pools Kampioenschap. Stéphane Sarrazin boekte vorig jaar nog de winst en bewees zijn snelheid onlangs nog in de Rallye du Mont-Blanc.

Jari-Matti Latvala - VW Polo R-WRC
Jari-Matti Latvala - VW Polo R-WRC
Uiteraard blijft regerend wereldkampioen Volkswagen topfavoriet met de VW Polo R WRC. De Duitsers hadden evenwel geen al te beste voorbereiding en dan hebben we het niet over “Dieselgate”. Jari-Matti Latvala stortte tijdens de voorbereidingen een ravijn in waardoor Sébastien Ogier en Andreas Mikkelsen geen testsessie konden afwerken.Kris Meeke - Citroën DS3 WRC
Kris Meeke - Citroën DS3 WRC
Voorts is het nog uitkijken wat de asfaltspecialisten bij Citroën en Ford kunnen doen. Kris Meeke blijft een van de snelste asfaltvreters van het pak en moet  in de Citroën DS3 WRC zeker in staat zijn om de beste te volgen. Ook van Robert Kubica en Elfyn Evans mag iets verwacht worden.


Robert Kubica - Ford Fiesta RS WRC
Robert Kubica - Ford Fiesta RS WRC
De organisatoren pakten voor hun terugkeer uit met een onuitgegeven parcours met slechts negen klassementsproeven op het programma. Toch zal het spektakel verzekerd worden, want op de afsluitende Power Stage na, zijn de proeven bijna allemaal ruim dertig kilometer lang. Vrijdagochtend om 9u23 gaat de eerste proef van start. Zondag, omstreeks 13u45 mag de winnaar het podium op in Ajaccio.


Sandro Delaere
Foto's: Racing Interrnational Photography / Vincent WoutersSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rally Championship op dinsdag 29 september 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van Frankrijk.
  • Shopa

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons