van der Horst

Truckspektakel met Jean-Pierre Blaise die de Belgische kleuren verdedigt

Jean-Pierre Blaise -MAN
Jean-Pierre Blaise -MAN
Circuit Zolder maakt zich op voor één van de meest spectaculaire sportieve shows van het jaar. De FIA European Truck Grand Prix is de jaarlijkse hoogmis van de zwaargewichten en trekt steeds volle tribunes. Zolder is zonder meer één van de Europese topwedstrijden met die racende zwaargewichten. In één van die trucks, vinden we sinds jaar en dag een Belg: Jean-Pierre Blaise.
De man uit de regio Verviers maakt zich op voor zijn thuiswedstrijd, op amper een uur rijden van zijn brandstoffenbedrijf waar hij dagdagelijks voor achter het stuur van een vrachtwagen kruipt. Jean-Pierre Blaise startte destijds in de rallycross, maar was ook een welkome gast in Belcar en BTCS, waar hij onder meer titels in diverse categorieën behaalde. Hij reed ook in de 24 Uur van Zolder en Francorchamps.
 
“Het was in een meeting van de Belcar, tijdens de Truck Grand Prix, dat ik kennis maakte met het racen in de Trucks”, legt Blaise uit. “Ik heb de kans gekregen om eens mee te rijden aan boord van zo’n mastodont en ik was verkocht. Ook de sfeer op en naast de piste van de Truck GP is echt bijzonder en spreekt me nog steeds aan.”
 
Jean-Pierre Blaise is zaakvoerder van zijn bedrijf, maar runde tegelijkertijd jaren lang een team met Renault. “Vandaag race ik voor MAN, met dit seizoen al een top 10 notering in Tsjechië.” Hij is dan ook gemotiveerd voor de komende races in Limburg: “Ik ben inderdaad heel gemotiveerd en het doel is om in de eerste race zaterdag of zondag in de top 8 te rijden. De startgrid van de tweede race, is immers de omgekeerde top 8…”
 
“Voor mij is het een plezier om te racen, iets wat ik doe dankzij mijn familie, vrienden en partners. Ik heb de laatste jaren op die basis ook progressie kunnen maken en hoop dat in de toekomst nog verder te doen. Overigens vier ik in Zolder mijn 30ste verjaardag in de competitie, een competitie die startte in de races voor zeepkisten in de regio waar ik opgegroeid ben.”
 
Het is dus uitkijken naar de Belg in de MAN van het team Lion Truck Racing,  een team waar ook de Spanjaard Javier Mariezcurrena voor uitkomt. Duimen dus maar!
 
Truck Races @ Zolder
Truck Races @ Zolder
Cupracen op zijn best
 
We zien nog Belgen en streekgenoten op de piste, maar dan in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux. Limburger Xavier Maassen leidt de debatten, maar titelverdediger Jeffry Van Hooydonk zal zeker niet zomaar laten begaan.
 
De weekends van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux staan ook voor spanning en spektakel en dit weekend zien we de Duitse racewagen weer in twee sprints en één langere race van 50 minuten met verplichte rijderswissel.
 
“Ik hoop uiteraard om dit weekend een stap naar de titel te zetten, maar zekerheid verwerven, zal zeer moeilijk, zo niet onmogelijk zijn”, weet Maassen. “We gaan ons trouwens moeten aanpassen aan de piste, die er vanwege de trucks iets gladder kan bijliggen en dat kan de spanning in onze races alleen maar verhogen.”
 
Verder zien we races van de Promotion Truck Racing Holland, de Lotus Cup Europe en de finale van de Poolse KIA Lotos Race Series.
 
Feest
 
De Truck Grand Prix is een feest voor jong en oud, met niet alleen op de piste heel wat actie, ook in de paddock is er veel animatie. Op zondag is het hoogtepunt de parade van alle schitterende vrachtwagens die heel het weekend lang staan te pronken!
 
Kortom, voor een onvergetelijk weekend moet je dit weekend op Circuit Zolder zijn!

Circuit Zolder Press
 
   • Powercars

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons