van der Horst

Bevestigd: Vettel verlaat Ferrari eind dit jaar

Sebastian Vettel
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel verlaat de Scuderia Ferrari aan het einde van 2020, dat bevestigde de Italiaanse renstal vandaag. De geruchtenmolen rond het contract van de Duitser draaide al enige tijd. Naar verluidt konden beide partijen geen vergelijk vinden over het salaris dat de viervoudige wereldkampioen moest krijgen, al ontkent Vettel dat vandaag. Hierdoor lijkt Charles Leclerc de onbetwiste nummer 1 bij het Steigerende Paard, al is het vooralsnog onduidelijk wie de Monegask zal flankeren in 2021.
Daniel Ricciardo - Sebastian Vettel
Daniel Ricciardo - Sebastian Vettel
Sebastian Vettel verkaste in 2015 naar Ferrari, nadat hij vier opeenvolgende wereldtitels had gescoord voor Red Bull Racing (2010-2013). Hoewel hij vaak de betere bleek van teamgenoot Mark Webber, was het ook niet altijd rozengeur en maneschijn (herinnner u de multi 21-saga) en leek de balans te veranderen op het ogenblik dat diens landgenoot Daniel Ricciardo promoveerde naar Red Bull Racing. De viervoudig wereldkampioen koos eieren voor zijn geld en ruilde voor 2015 het vertrouwde nest voor een droomtransfer naar het roemrijke, doch sukkelende, Ferrari.

Sebastian Vettel
Sebastian Vettel
Bij de Scuderia overvleugelde Vettel teamgenoot Kimi Raïkkönen. De Fin keerde in 2014 terug naar Ferrari en is tot op vandaag nog altijd de laatste wereldkampioen van de scharlakenen. Eind 2018 was het rijk van Raïkkonen uit bij Ferrari, hoewel hij iets meer weerstand bood aan Vettel - met daarbij ook de pole voor de vele Tifosi op Monza én een eerste zege in vijf jaar. De jonge Charles Leclerc stond op de drempel en na een afspraak met Sauber-Alfa Romeo ruilden de twee kemphanen van zitje.

Sebastian Vettel - Ferrari SF1000
Sebastian Vettel - Ferrari SF1000
Vettel had het zichtbaar moeilijk met de komst van de Monegask. Hij maakte fouten, veel fouten, en vaak op cruciale momenten. In het begin van het seizoen kon hij nog bogen op zijn status, maar Leclerc overtuigde met sterke resultaten naarmate het seizoen vorderde. Het dieptepunt in de samenwerking kwam er uiteraard in Brazilië toen de beide Ferrari-rijders elkaar van de baan kegelden. De mokerslag kwam er bij de eindafrekening waarin de Ferrari-nieuweling  voor de viervoudige wereldkampioen eindigde.

Sebastian Vettel en Tom Kristensen
Sebastian Vettel en Tom Kristensen
Sebastian Vettel heeft nog een contract tot eind dit jaar, maar dat wordt dus niet verlengd. Waar de Duitser heen trekt, is nog onduidelijk. McLaren - en mogelijk een ruil met Carlos Sainz - is een optie, Red Bull lijkt uitgesloten nu de troepen van Christian Horner met Max Verstappen een goudhaantje in de rangen hebben. De Nederlander verlengde begin dit jaar zijn contract nog met enkele jaren en ook voor Charles Leclerc lijkt de weg bij Ferrari open te liggen na diens contractverlenging.

Sebastian Vettel zegeviert in Bahrein
Sebastian Vettel zegeviert in Bahrein
In de F1 moet hij zich dus (voorlopig?) tevredenstellen met twee keer de eer van vicekampioen in zijn tijd bij Ferrari terwijl hij - net als die andere meervoudig wereldkampioen Fernando Alonso - op zoveel meer had gehoopt. Hij scoorde veertien Grand Prix-zeges en is de Ferrari-rijder met het meeste aantal punten achter zijn naam, al is de puntentelling tegenwoordig wel anders dan vroeger - wat een vertekend beeld geeft. Naast zijn F1-succes, won Vettel in 2015 trouwens de Race of Champions en pakte hij in 2017 de Nations Cup na het forfait van Pascal Wehrlein.

Foto's: Racing International Photography & Race of Champions



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Formule 1 op dinsdag 12 mei 2020.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons