van der Horst

Volkswagen I.D. R Pikes Peak breekt alle records

Volkswagen I.D. R Pikes Peak
Volkswagen I.D. R Pikes Peak
De imposante Volkswagen I.D. R Pikes Peak heeft zondag alle records verbroken tijdens de 96ste editie van de befaamde Pikes Peak International Hill Climb. Piloot met dienst Romain Dumas verbrak met een verbluffende 7:57,118 niet alleen het record voor elektrisch aangedreven bolides, maar verbeterde tevens de in 2013 gereden recordtijd van 8:13,878 van Sébastien Loeb. Ook Vanina Ickx haalde met de afgelopen week door versnellingsbakproblemen geplaagde Gilles Vertigo de finish op de beroemde Pikes Peak.
  • Dreamdrive
Onder frisse, maar zonnige weersomstandigheden werd zondag even na 10 uur de groene vlag gezwaaid om de legendarische race naar de wolken op gang te brengen. De 55 deelnemers kregen de kans om in één perfecte run vanaf 2.862 meter boven zeeniveau na 156 bochten op een hoogte van 4.302 meter te eindigen. Romain Dumas klokte in de kwalificatie een besttijd met zijn VW I.D. R Pikes Peak en mocht daarom de spits afbijten. Vooraf had het team van Volkswagen Motorsport ingezet op het verbreken van het uit 2016 stammende elektrische record van 8:57,118, terwijl er toch ook stiekem werd gekeken naar verbetering van de recordtijd van Loeb uit 2013. De 40-jarige Dumas kreeg maar één kans om geschiedenis te schrijven, maar slaagde met vlag en wimpel. De meervoudig winnaar van de Pikes Peak-klimkoers snelde na 19,99 kilometer naar een verpletterende tijd van 7:57,148 en veegde hiermee in één ruk beide records van de tabellen. De 500 kW(680 pk) krachtige I.D. R Pikes Peak knabbelde maar liefst 16 seconden af van de 8:13,878 uit 2013. Ook versloeg de elektrische sportscar hiermee een veld vol auto’s met conventionele aandrijftechnieken.

Achter het geweld van de Volkswagen I.D. R Pikes Peak reed de Italiaanse heuvelklimspecialist Simone Faggioli met zijn Norma M20 SF PKP met een tijd van 8:37,20 naar een tweede positie, gevolgd door Peter Cunningham in zijn Acura TLX GT. Andere opvallende namen waren Indycar-piloot JR Hildebrand en (stunt)rijder Travis Pastrana, die beide met een Porsche Cayman GT4 Clubsport een plaats in het middenveld veroverden. Zoals reeds vermeld heeft ook Vanina Ickx haar race naar de wolken met een positief resultaat voltooid. De snelle dame reed ogenschijnlijk probleemloos met de Gilles Vertigo, een Belgisch fabricaat, naar de finish in een tijd van 10:54,901. Tenslotte vermelden we ook nog dat Bentley zijn beoogde record van snelste productie-SUV te pakken heeft. De Nieuw-Zeelander Rhys Millen reed in de brute Bentley Bentayga met W12 krachtbron de recordtijd op naam van een Range Rover Sport uit de boeken met een nieuwe besttijd van 10:49,902. Om 14:30 lokale tijd werd de Pikes Peak-klimkoers stilgelegd nadat het parcours in het Amerikaanse Colorado werd geteisterd door felle hagelbuien en windstoten, waardoor de definitieve uitslag nog volgt...


Foto: Volkswagen AGSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Michel Helders in Rally Internationaal op maandag 25 juni 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Pikes Peak Hill Climb.
  • VR Racing

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons