van der Horst

RallycrossRX: De verschrikkelijke Vikingen overvallen Mettet

Bakkerud versus Solberg
Bakkerud versus Solberg
Voor wie houdt van superspektakel, wagens die een F1-bolide het nakijken geven in een sprintje naar 100 km/uur en een slordige 650 PK ontwikkelen voor meer dan 800 Nm koppel, moet komend weekend afzakken naar Mettet. Na het Scandinavisch luik Noorwegen, Finland en Zweden komen de Noormannen opnieuw onze contreien onveilig maken. Mettet heeft de eer om de zesde manche van het nieuwbakken wereldkampioenschap Rallycross te ontvangen en ook de derde manche van het Europese kampioenschap.
  • Dreamdrive
Marklund - VW Polo Supercar
Marklund - VW Polo Supercar
De bolides uit het EK en het WK rijden samen en zodoende staan er niet minder dan 37 SuperCars op de inschrijvingslijst. 37 wagens voor 12 plaatsen in de halve finales en 6 in de finale; we verwachten dus een ongezien spektakel op de nieuwe omloop van Mettet. Indien alle 37 Supercars effectief aan de aftrap komen, krijgen we in ons klein Belgenland het op een na grootste startveld van het seizoen. Zweden deed net iets beter met 38 Supercars. Tel daar nog eens 23 Super1600, en 10 Touring Cars bij en we komen aan een totaal van 70 wagens binnen het WK en EK Rallycross, aangevuld met een resem Super Nationals die een manche van het Belgisch kampioenschap afwerken.

Start Supercars
Start Supercars
Dat het wereldkampioenschap een zeer gevarieerd startveld kent, konden we reeds ondervinden met tot nu toe vijf verschillende winnaars in de vijf verreden wedstrijden. Petter Solberg opende het feestje in Portugal in zijn Citroën DS3, gevolgd door de Olbergs MSE Ford Fiësta van Andreas Bakkerud in Engeland. Diens ploegmaag Reinis Nitiss deed het nog eens over in Noorwegen, waarna de Amerikaanse vedette Tanner Foust de eerste winst pakte Volkswagen in Finland. In Zweden tenslotte was het DTM-rijder Mattias Ekström die Audi de eerste zege schonk.

Timmy Hansen - Citroën DS3
Timmy Hansen - Citroën DS3
Er zijn enkele teams waar veel van werd verwacht, maar die nog geen overwinning wisten te scoren. Zo onder meer Hansen Motorsport, dat afgelopen winter over stapte van Citroën naar Peugeot met tweevoudig Europees kampioen Timerzyanov en Timmy Hansen, zoon van meervoudig kampioen Kenneth Hansen. Ook het Monster Energy World Rallycross team met de Citroëns van Liam Doran en de Pool Skorupski slaagde er nog niet in om echt potten te breken. De Pool hield het ondertussen voor bekeken binnen het Britse team en werd vervangen door de Franse TGV Davy Jeanney. Ook bij PSRX, het team van
Reinis Nitiss - Ford Fiësta Supercar
Reinis Nitiss - Ford Fiësta Supercar
Petter Solberg, zijn er barsten; daar is ondanks de familiale band de Noor Hvaal opnieuw overgestapt op zijn eigen Citroën, maar staat nog steeds ingeschreven onder PSRX voor het team kampioenschap.
Het Olbergs MSE team met de Ford Fiësta’s van de Zweed Eriksson, is de meest regelmatige en telt in de tussenstand van het Team Championship met 211 punten een ruime voorsprong op Marklund Motorsport die de Volkswagen Polo’s runt voor de reguliere piloten Anton Marklund en Toomas Heikkinen. Team Peugeot-Hansen staat derde voor de teams van Petter Solberg, Monster Energy en Albatec met onder meer de Canadese ex-wereldkampioen F1 Jacques Villeneuve.

Davy Jeanney - Citroën DS3 Supercar
Davy Jeanney - Citroën DS3 Supercar
Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Ford's van Olbergs MSE met Nitiss en Bakkerud respectievelijk op de eerste en derde plaats staan bij de piloten. De piepjonge Letse lefgozer Reinis Nitiss telt na vijf manches negen punten meer dan Petter Solberg en dertien meer dan zijn teammaat Andreas Bakkerud. Het Fins-Zweedse duo Heikkinen-Marklund staat met hun VW Polo op een respectievelijke vierde en vijfde plaats voor de Peugeot's van Team Hansen met Timerzyanov en Timmy Hansen. Liam Doran zit nog net binnen de top 10. Vooral de teams van Hansen en Doran kunnen zich geen afwachtende houding permitteren, terwijl Petter Solberg er alles zal aan doen om de zomerstop in te gaan als leider in het kampioenschap.
Mattias Ekström vliegt naar zijn eerste zege
Mattias Ekström vliegt naar zijn eerste zege
Verder is uiteraard ook het team van Matthia Ekström aanwezig met twee Audi's S1. Ekström won de laatste wedstrijd in Zweden, maar is afwzezig wegen DTM verplichtingen. Zijn vaste kompaan Pontus Tidemand zal voor deze wedstrijd worden bijgestaan door niemand minder dan GT specialist Edward Sandström. Ook vanaf de race in Mettet zal Albetec opnieuw aanwezig zijn met twee wagens. Jacques Villeneuve parkeerde er tijdens een training een op zijn dak waarna Andy Scott zijn exemplaar afstond aan de de populaire Villeneuve. nu is deze hersteld en zien we ook Scott opnieuw op de startgrid met de Peugeot 208 T16 Supercar.

Lees ook
Foto's: Johnny LoixDit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rallycross Championship op donderdag 10 juli 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Mettet.
  • 24 Hours of Zolder

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons