van der Horst

Mettet: Gaat Kristoffersson voor hattrick?

Johan Kristoffersson - VW Polo Supercar
Johan Kristoffersson - VW Polo Supercar
Komend weekend staat het Circuit Jules Tacheny in Mettet centraal voor de Belgische manche van het World RX. Bij de Belgische afspraak van het wereldkampioenschap rallycross komen ook de deelnemers uit het European RX, de RX2 en de Touring Cars in actie. Uiteraard zal de grootste aandacht uitgaan naar het wereldkampioenschap dat een pak favorieten telt. Wordt het een hattrick voor Kristoffersson of een revanche van Ekström of zal Peugeot zijn eerste zege van het seizoen boeken? Of kruipen Ford, Hyundai en Renault in de rol van scheidsrechter?
  • G&A Motors Motorsport

Flashback naar 2017

Mattias Ekström - Audi S1
Mattias Ekström - Audi S1
Mettet is de derde race van het seizoen na Barcelona en Montalegre. Vorig jaar was de Waalse omloop de gastheer van de vierde manche. Toen kwam de toenmalige regerende wereldkampioen Mattias Ekström richting Mettet met een hattrick achter zijn naam. In zijn rush naar een vierde zege op rij werd de Zweedse DTM ster echter gestopt door zijn landgenoot Johan Kristoffersson in zijn VW Polo van PSRX, het team van Petter Solberg. Mettet was de start van een superseizoen voor Kristoffersson die nadien ook de titel pakte.

Andere koek in 2018

Foto 2 - Start finale
Foto 2 - Start finale
Nu zijn de rollen omgekeerd. Mettet is in 2018 de derde manche van het WK rallycross en de eerste twee races werden gewonnen door Kristoffersson. De Zweed kan dus in Mettet een hattrick scoren en zijn leiderspositie versterken. In rallycross een favoriet naar voor schuiven is echter, uiteraard, zeer moelijk. Er kunnen bij manier van spreken 10 verschillende piloten de race winnen. We verwachten de Volkswagen Polo's van Kristoffersson en Solberg vooraan, maar vanzelfsprekend ook de Audi's van Ekström en Bakkerud en de Peugeot's van Loeb en de broers Hansen.  Ook Hyundai en Renault hadden evenwel een goede seizoenssstart met reeds elk een finale achter de rug. Alleen Olbergs MSE hinkt met zijn ford Fiësta nog wat achterop en wist met Eriksson en Baumanis nog geen finaleplaats te bemachtigen.

Petter Solberg - VW Polo R Supercar
Petter Solberg - VW Polo R Supercar
We verwachten een felle Ekström die na zijn uitsluiting tijdens de finale in Barcelona acht punten verloor en aan een inhaalbeweging bezig is. Uiteraard is er ook Petter Solberg, de enige ex-wereldkampioen rallycross die nog niet wist te winnen in Mettet. De winnaars van de vorige vier edities waren Heikkinen (2), Ekström (1) en Kristoffersson (1). Drie voor Volkswagen tegenover één voor Audi, terwijl Peugeot nog niet wist te winnen in Mettet. We mogen ook, chauvinistisch, kijken richting Duval die met een ex-EKSRX-Audi S1 van start gaat waarmee hij zal trachten om het de tenoren moeilijk te maken.   

Loeb voor Ekström & Bakkerud
Loeb voor Ekström & Bakkerud
Voor de echte klassementsrijders is een winst in de finale echter geen must. Er zijn per weekend 30 punten te verdienen waarvan 16 tijdens de vier kwalificatieheats, 6 in de halve finale en 8 in de finale. Wie de finale wint, is sowieso niet zeker om met het beste puntensaldo huiswaarts te keren. Concullega's kunnen een batiger punten puntensaldo hebben verkregen door goed te scoren tijdens de voorgaande heats.

Puntenstand: VAG-producten voorlopig de referentie

Start kwalificatieheat RX Supercar
Start kwalificatieheat RX Supercar
In de tussenstand vinden we de VW Polo van regerend wereldkampioen Kristoffersson voorlopig aan de leiding met reeds een mooie voorsprong van 9 punten op de Audi S1 van Andreas Bakkerud en 10 punten op de tweede Polo van Petter Solberg. Loeb staat voorlopig vierde voor Ekström, die acht belangrijke punten verloor in Barcelona na zijn uitsluiting. 

Europees Kampioenschap: WK-ervaring, RX2-talent en Belgische noot

Michaël 'MDK' De Keersmaecker - Ford Fiesta Supercar
Michaël 'MDK' De Keersmaecker - Ford Fiesta Supercar
In Euro RX verwachten we terug een duel tussen de gewezen WK-rijders Reinis Nitišs en Anton Marklund, terwijl het ook uitkijken is naar de maidentrip van tweevoudig RX2 kampioen Cyril Raymond, onze landgenoot Michaël De Keersmaecker, Hedström, Walfridson, Dubourg, Linnemann, Gehrman, Tohill, Münnich, enz.


Lees ook: Ook RX2 en Touring Car van start in Mettet
Lees ook: François Duval start met wagen van ex-wereldkampioen Ekström!
Lees ook: Belgen willen geen bijrol spelen

Foto's: Johnny LoixSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op donderdag 10 mei 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Belgium.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons