van der Horst

Rally van Portugal: Latvala leidt - bosbrand verstoort verloop rally

Jari-Matti Latvala - VW Polo WRC
Jari-Matti Latvala - VW Polo WRC
De Noor Andreas Mikkelsen opende de Rally van Portugal op donderdag als eerste leider door de snelste chrono te realiseren op de eerste korte showproef over 3,36 km. Hij bleef nipt de betere van zijn ploegmaten bij Volkswagen, de Fransman Sébastien Ogier en de Fin Jari-Matti Latvala. De Pool Robert Kubica klokte met zijn nieuwe Ford Fiësta RS de vierde chrono, voor onze landgenoot Thierry Neuville die in Portugal de geruchten ontkent dat hij in 2016 opnieuw de overstap zou maken richting M-Sport en dus zou kiezen voor de Ford Fiësta.
Dani Sordo - Hyundai i20 WRC
Dani Sordo - Hyundai i20 WRC
Het grote werk tijdens deze vijfde manche van het WK Rally begon vandaag en tijdens de eerste KP over 27 km pakte de Spanjaard Dani Sordo in de Hyundai de snelste tijd, voor de Ford van Tanak, Mikkelsen, Meeke en Latvala. Ogier moest 12 tellen toegeven, terwijl Neuville pas de tiende tijd op de tabellen zette op méér dan een halve minuut van ploegmaat Sordo die de leiding van Mikkelsen overnam. Evans verloor meer dan een uur met de nieuwe Ford Fiësta van M-Sport. Mads Ostberg was de snelste in de derde KP en was dan ook de derde verschillende leider in evenveel KP’s. De vierde KP was dan weer voor Latvala en meteen kregen we opnieuw een nieuwe leider.

Latvala heeft nu een voorsprong van 6 seconden op Kris Meeke (Citroën DS3), Andreas Mikkelsen (VW Polo) volgt op 9 seconden en maakt de top drie vol. Dani Sordo (Hyundai i20), nog snelste in de eerste KP, bevindt zich momenteel op plaats vier op 12 seconden van Latvala. Ott Tänak is de eerste Ford-rijder op een vijfde plaats, maar hij ligt slechts 2 seconden achter op Sordo. Sébastien Ogier (VW Polo) moest als eerste de baan, op wat in Portugal zeker geen voordeel oplevert. De Fransman is pas zevende na Mats Ostberg (Citroën DS3). Thierry Neuville (Hyundai i20) maakte de verkeerde bandenkeuze en verloor heel wat tijd, de Belg ligt voorlopig slechts negende en moet zijn teammaat Hayden Paddon voor zich dulden in het klassement. Robert Kubica (Ford Fiesta) sluit de top tien af.

De vijfde etappe werd afgelast tengevolge van een bosbrand die woedt in de regio waar de rally moest passeren.

Foto's: WRC.comSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op vrijdag 22 mei 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van Portugal.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons