van der Horst

Wuhan: België boven - WRT-rijder Gordon Shedden wint hoofdrace, Comtoyou-duo Vervisch-Dupont mee op podium

Frederic Vervisch - Gordon Shedden - Denis Dupont
Frederic Vervisch - Gordon Shedden - Denis Dupont
Het Belgische Audi Sport Leopard Lukoil Team beleefde een droomweekend in het Chinese Wuhan. Na Jean-Karl Vernay in race 1, kwam immers ook Vernay's WRT-teammaat Gordon Shedden in de hoofdrace voor het eerst als winnaar over de finislijn. Een iets te overijverige Denis Dupont verspeelde in de openingsronde zijn tweede stek aan Frédéric Vervisch maar ook het tricolore Comtoyou Racing-duo kwam na afloop op het podium postvatten. In een voor de vier Hyundai-rijders dramatisch en frustrerend weekend mist Vernay wel de aansluiting met de koplopers in de tussenstand na een drive through om Aurelien Comte van de sokken te hebben gereden.
Start Hoofdrace
Start Hoofdrace
Shedden, met zijn zege al de dertiende winnaar dit seizoen, kreeg de zege zeker niet cadeau. De Schot mocht zijn team danken om tussen beide races in zijn beschadigde stuurinrichting tijdig te hebben hersteld. Snelst weg de start, werd de polesitter nog in de eerste bocht aangetikt door Dupont, beter weggekomen dan Vervisch. De Schot behield evenwel de leiding voor Esteban Guerrieri die na de chicane te hebben afgesneden aan Dupont en Vervisch voorbij was gegaan.

Gordon Shedden - Audi Sport Leopard Lukoil Team
Gordon Shedden - Audi Sport Leopard Lukoil Team
Nog in de openingsronde tikt Vernay DG Sport-vertegenwoordiger Aurelien Comte in de muur. Huff, Scheider, Szabo en Homola rijden daarop op de gestrande Peugeot van de Fransman in. Acht ronden lang neemt de safety car het veld op sleeptouw tijdens dewelke Guerrieri de onterecht ingepikte plaatsen aan Vervisch en Dupont opnieuw inlevert. Vernay, voor zijn ingreep op Comte bestraft met een drive through valt terug naar P19 en mist zo een unieke kans om in de puntenstand bij de top aan te sluiten.

Denis Dupont - Comtoyou Racing Audi RS3 LMS
Denis Dupont - Comtoyou Racing Audi RS3 LMS
Vier ronden na de herneming verslikt Dupont, tweede achter Shedden, zich in de chicane en katapulteert er de bandenstapel tegen leider Shedden. De Schot komt met een gelukje ongehavend weg en behoudt de leiding voor Fred Vervisch die van het incident profiteert om Dupont's tweede stek in te palmen.

Na een korte safety car-fase om de bandenstapel terug te plaatsen nemen Shedden en Vervisch definitief afstand van Dupont. Meteen is de winnende tiercé gekend want de Vervisch slaagt er niet meer in de drievoudige BTCC-kampioen te verschalken en ook Dupont blijft makkelijk uit de greep van naaste achtervolger Esteban Guerrieri. Spijts een losgekomen uitlaat weet de Argentijn zijn vierde plek voor een opzittende Nathanaël Berthon veilig te stellen.


Frédéric Vervisch - Comtoyou Racing
Frédéric Vervisch - Comtoyou Racing
Op het podium niets dan lachende gezichten. Gordon Shedden viert er een eerste zege, Denis Dupont een twee podium in evenveel raceweekends. Fred Vervisch, heel dicht bij een eerste overwinning, scoort alweer 35 punten en nadert hiermee tot op drie eenheden van Norbert Michelisz, in de puntenstand teruggevallen naar een zesde plaats. De Audi Sport-rijder wint daarenboven de TAG Heuer Best Lap Trophy om de snelste wedstrijdronde te hebben neergezet.

Van het leiderstrio Tarquini-Björk-Muller, net als Michelisz slachtoffer van een al te drastische bestraffing via compensatiegewicht, weten enkel de Zweed en de Elzasser één punt te scoren. Campos-rijder Pepe Oriola wipt over Jean-Karl Vernay naar de vierde plaats en telt nog slechts 33 punten achterstand op Muller. Vernay zelf wordt op de voet gevolgd door Guerrieri, Michelisz en Vervisch. De Kortrijkzaan, nog puntenloos na de meetings in Marrakech en op de Hungaroring, is inmiddels naar P8 is opgeklommen.


Uitslag Race 3 - Wuhan:

Kampioenschap na Wuhan:

Foto's: FIA WTCR/DPPISchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zondag 7 oktober 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Wuhan.
  • VR Racing

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons