van der Horst

Wuhan: Jean-Karl Vernay (WRT) probleemloos naar derde seizoenzege

Jean-Karl Vernay - Audi RS3 LMS
Jean-Karl Vernay - Audi RS3 LMS
Wuhan. Het Belgische Audi Sport Lukoil Leopard Team, zeg maar WRT, sloeg na een dramatisch verlopen Ningbo-weekend hard terug met een derde WTCR-overwinning voor polesitter Jean-Karl Vernay en een derde stek voor Gordon Shedden. Cupra-rijder Pepe Oriola wist met een nooit bedreigde tweede stek de Audi-dubbelslag te voorkomen. Fred Vervisch die in tegenstelling tot Shedden niet aan Honda-vertegenwoordiger Yann Ehrlacher voorbij kwam, tikte als vijfde aan.
Pepe Oriola - Campos Racing Cupra TCR
Pepe Oriola - Campos Racing Cupra TCR
Op een stratenomloop die uiteindelijk slechts weinig inhaalmaneuvers toeliet was de start meer dan ooit cruciaal. Een kolfje naar de hand van Yann Ehrlacher die bij het doven van de lichten vanuit zevende stelling naar de derde stek achter Vernay en Oriola stormde. Comtoyou-teamgenoten Nathanaël Berthon en Denis Dupont die vanop de tweede rij van start gingen kregen dan weer het deksel op de neus.

Dupont (en met hem ook Vervisch) sneed in de onvermijdelijk hectische openingsronde de chicane af waardoor hij wat verder naast teamgenoot Berthon kwam te rijden. Een treffen dat resulteerde in een clash tussen beiden met als resultaat dat Berthon naar de zesde en Dupont naar de elfde plek terugviel. Een en al voordeel voor Gordon Shedden en Fred Vervisch die de eerste ronde als vierde en vijfde rondden. Ook Berthon die aanvankelijk in het spoor van Vervisch volgde viel naderhand naar de negende plaats terug nadat hij in één klap drie plaatsen aan  Aurélien Comte, Kevin Ceccon en Esteban Guerrieri verloor.
 
Gordon Shedden - Audi Sport Lukoil Leopard Team
Gordon Shedden - Audi Sport Lukoil Leopard Team
Terwijl leider Vernay en achtervolger Oriola probleemloos naar hun respectieve podiumplaatsen cruiseden, ontspon zich een erg gesmaakt duel om de derde plaats tussen de duidelijk tragere Yann Ehrlacher en Gordon Shedden, op zoek naar een eerste podium. Duel dat zich ook na de enige  safety car-fase zou voortzetten. Die kwam er om de gehavende Alfa Romeo van Fabrizio Giovanardi af te voeren nadat deze door een met falende remmen kampende Tom Coronel in de vernieling was gereden. Toevallig hadden beide wagens ook gisteren reeds flink wat schade opgelopen...
Shedden wist na ontelbare pogingen uiteindelijk toch aan Ehrlacher's  Honda Civic voorbij te gaan. De neef van Yvan Muller hield in de resterende ronden een opzittende Vervisch van zich af om vierde te eindigen, voor onze landgenoot.

Frédéric Vervisch - Comtoyou Racing
Frédéric Vervisch - Comtoyou Racing
Een eind verderop ontspon zich een al even intens en gelijkaardig Honda-Audi-duel tussen Esteban Guerrieri en de teruggevallen Berthon. Een confrontatie die niet tot een positiewissel leidde,  met Berthon finaal negende voor teamgenoot Aurelien Panis. Naast de beide WRT-rijders dus ook drie Comtoyou-rijders in de top 10. Enkel Denis Dupont bleef met een elfde stek met lege handen achter.
Dit was ook het geval voor de eerste vier in de puntenstand, te zwaar gehandicapt door 60 kg compensatiegewicht aan boord van hun respectieve Hyundai i30 N. Thed Björk tikte als dertiende aan, Muller strandde op P16, puntenleider Tarquini finishte als achttiende. Norbert Michelisz die na een motorwissel als laatste startte, zocht al dadelijk de pits op.
 
Status quo dus bovenaan het klassement waarin vooral Vernay die tot op twee punten van Michelisz nadert) maar ook Ehrlacher, Oriola en Guerrieri een prima zaak doen. Fred Vervisch (tiende) heeft Rob Huff en diens hier onmondige VW Golf GTi TCR nagenoeg bijgebeend.


Uitslag Race 1 - Wuhan:


 Stand na Race 1 - Wuhan
 
Foto's: FIA WTCR /DPPI



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zaterdag 6 oktober 2018.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons