van der Horst

Zandvoort: Jean-Karl Vernay pakt pole, Fred Vervisch pechvol vierde

Jean-Karl Vernay - WRT Audi RS3 LMS TCR
Jean-Karl Vernay - WRT Audi RS3 LMS TCR
Jean-Karl Vernay vertrekt maandagnamiddag in race 3 vanop de pole. De WRT-rijder die zondagnacht een nieuwe motor in diens Audi RS3 LMS kreeg in gebouwd en hierdoor in race 2 achteraan van start moet, klokte in de shoot out de snelste tijd voor Rob Huff (VW) en WRT-teamgenoot Gordon Shedden. Fred Vervisch die in Q2 nochtans de snelste chrono had gerealiseerd moest door een probleem zijn Q3- ronde afbreken en start als vierde voor Esteban Guerrieri die eveneens geen tijd achter zijn naam kreeg. James Thompson lukte de tiende tijd en pakte de pole voor race 2. Zowel Denis Dupont als Benjamin Lessennes grepen met een dertiende en veertiende tijd nipt naast een Q2-ticket.
Denis Dupont met Bas Leinders
Denis Dupont met Bas Leinders
Vernay, Huff en Vervisch vonden we ook al na afloop van Q1 helemaal voorin terug, voor Ehrlacher, Guerrrieri en Shedden. Onze landgenoten Denis Dupont en Benjamin Lessennes strandden hierin met een dertiende en veertiende tijd net buiten de Top 12 die toegang verleent tot Q2.
Zoals verwacht wisten ook geen van de vier, door het nieuwe BoP al te zwaar getroffen Hyundai-rijders zich voor de tweede rit te kwalificeren. Michelisz werd bovendien tien plaatsen op de grid voor race 2 teruggezet na het incident met Muller gisteren. Net zo min als Tom Coronel overigens, onze Noorderbuur kampte met het verkeer, vond geen enkele vrije ronde en moet onder het oog van tienduizenden enthousiaste fans tweemaal  vanuit 24ste positie van start.
 
Fred Vervisch met ingenieur ad interim Kurt Mollekens
Fred Vervisch met ingenieur ad interim Kurt Mollekens
In Q2 schudde Gordon Shedden al vroeg een sterke 1:44.421" uit de mouw, enkel om zijn chrono naderhand voor 0.216" verbeterd te zien door Fred Vervisch,duidelijk in goede doen vandaag. Shedden zou de tien minuten durende sessie uiteindelijk als vierde afsluiten nadat ook Rob Huff en diens WRT-teamgenoot Jean-Karl Vernay beter deden. Door Vernay's late verbetering viel Esteban Guerrieri naar P5 terug en mocht Yann Ehrlacher, de winnaar van race 1 gisteren, zich meteen gaan omkleden. James Thompson had voor aanvang op P10 gemikt en slaagde ook in zijn opzet. De Brit mag hierdoor in race 2 vanop de pole van start.
 
Fred Vervisch - Comtoyou Racing Audi RS3 LMS TCR
Fred Vervisch - Comtoyou Racing Audi RS3 LMS TCR
Guerrieri, de enige All.Inkl.Com én Honda-rijder die zich voor de shoot out had weten te kwalificeren, kwam hierin door een ophangingsprobleem vooraan niet eens aan rijden toe. Gordon Shedden van zijn kant leverde een goede ronde af maar zag deze meteen verbeterd door Jean-Karl Vernay die met 1:43.994" Fred Vervisch' chrono uit Q2 aanzienlijk verbeterde. Een chrono waarop Rob Huff die als voorlaatste aan de beurt kwam zich de tanden stuk beet na een fout in diens eerste sector die de Brit spijts een absolute besttijd in sector twee niet meer kon goedmaken. Voor Vernay en Huff was het bang afwachten wat Fred Vervisch er zou van maken. Wat volgde was een regelrechte anticlimax. Onze landgenoot zag zich door een defect aan de middle shaft genoodzaakt zijn rondje voorbij de Hugenholz-bocht af te breken. De  Comtoyou-rijder grijpt hierdoor naast een lonkende eerste WTCR-pole maar start niettemin als vierde voor Guerrieri die net zo min een tijd neerzette.
 
Polesitter Jean-Karl Vernay: " Ik reed een uitstekend rondje, maakte geen enkele fout. Die pole had ik ook nodig om mijn weekend te redden want na een motorwissel vannacht moet ik in race 2 immers helemaal achteraan van start!"

Uitslag  Q1 Race 2&3 WTCR Zandvoort
Uitslag  Q2 Race 2&3 WTCR Zandvoort
Uitslag  Q3 Race 2&3 WTCR Zandvoort

Foto's: Hans van Onsem
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op maandag 21 mei 2018.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons