van der Horst

Zolder Historic GP: Zonovergoten start bij topevenement voor historische wagens

Modena Motorsport F1 demonstratie
Modena Motorsport F1 demonstratie
Dit weekend vindt op circuit Zolder de Historic GP plaats een niet te missen rendez-vous voor alle fanaten van oldtimers en oude racewagens. De hoofddag blijft natuurlijk de zondag met als hoogtepunt de Concours d’élégance, maar ook zaterdag viel er al heel wat te beleven op en naast de Limburgse piste. De raceklassen die in actie komen werkten hun kwalificaties af en de formule 1 bolides van The Force - F1 en Modena Motorsport wisten al tweemaal de aandacht van het publiek te trekken. Als enige werkte de FIA Lurani Trophy for Formula Junior cars een eerste race af.
Luc Moortgat - Porsche 964 Cup
Luc Moortgat - Porsche 964 Cup
In de morgen werkten al vroeg de Belcar Youngtimer Cup en de Belcar Historic Cup hun kwalficatie af. Bij de Youngtimers was het weer Luc Moortgat (Porsche 964 Cup) die de debatten domineerde met een rondetijd van 1:43.991 was hij even 3.54 seconde sneller dan de Ford Sierra Cosworth RS van Jan van Elderen. De derde tijd ging naar de Porsche 964 van Eric Nulens. Bij de Historics was het Luc Brankaert die zijn Chevrolet Corvette vrij makkelijk naar de pole leidde met een tijd van 1:51.915. De Lotus Elan van Guy Francois en Roger Poulet maakten de top drie vol.

FIA Lurani Trophy for Formula Junior cars
FIA Lurani Trophy for Formula Junior cars
De FIA Lurani Trophy for Formula Junior cars serie leverde met 36 deelnemers in ieder geval al het best gevulde veld van het weekend. De formule wagens die dateren van eind de jaren 50 en begin de jaren van 60 reden zaterdag een eerste race en zorgden voor het nodige spektakel. De zege ging uiteindelijk naar Mark Shaw (Brabham BT6), Bruno Weibel (Lotus 22) en Peter Morton (Lightning Envoyette) vergezelden hem op het podium. Beste landgenoot was Luc Deneve (Lotus 18) die zestiende werd, een plaats beter dan Tom De Gres (Cooper TS9). Guy Verhofstad (Elva 100) beëindigde zijn eerste race op de achtentwintigste plaats.

March 707 Chevrolet CanAm
March 707 Chevrolet CanAm
De Canadian American Challenge Cup beloofde heel wat spektakel met de spectaculaire bolides uitgerust met een V8 Chevrolet motor van 8000 cc, maar helaas gaven op het laatste moment heel wat deelnemers forfait. De Lola T310 (810 pk!) en de March 707, die ooit nog bestuurd werd door Helmut Kelleners, maakten niet alleen een hels lawaai maar reden rondetijden die hen vooraan op een Belcar grid zouden plaatsen.

Sauber C30
Sauber C30
De meeste toeschouwers zakten echter af naar Circuit Zolder om de formule 1 bolides in actie te zien. The Force - F1 bracht ondermeer een Tyrrell, een Dallara BMS 190, een Benetton B192 ex Schumacher, een Toleman Hart TG185 en twee Arrows A10B mee. Ook tekende er een Sauber C30 uit 2011 present, maar deze bolide had zijn Ferrari motor gewisseld voor een onderhoudsvriendelijker Audi Turbo motor. Al deze bolides gingen de baan op, daarnaast waren er ook nog twee Arrows F1 bolides ooit bestuurd door Jos Verstappen, maar deze bleven in de pits geparkeerd.

Ferrari 312 B2
Ferrari 312 B2
Wie Modena Motorsport zegt, zegt Ferrari en dit jaar worden er niet minder dan vijf historische F1 bolides van het merk met het steigerende paard de piste opgestuurd. Als men de namen op de bolides leest, Jacky Ickx, Jean Alesi, Alain Prost, Gerhard Berger en Michael Schumacher, dan begint iedere F1 fanaat al te watertanden. De meest opmerkelijke bolide was zeker de Ferrari 312 B2, de wagen waarmee Jacky Ickx in 1971 en 1972 zijn twee laatste zeges in de formule 1 mee behaalde.

Williams FW09 met brandschade
Williams FW09 met brandschade
Dat een oude formule 1 bolide de baan opbrengen een hachelijke onderneming blijft bleek nog maar eens toen de imposante Williams FW09 (ex Keke Rosberg) na de Sacramentsheuvel vuur vatte met heel wat schade tot gevolg. Vreemde eend in de bijt bleek de Dallara F3 te zijn die samen met de Ferrari’s de baan op kwam, deze wagen werd ooit nog bestuurd door Giancarlo Fisichella, maar bevindt zich nu in de deskundige handen van Ron Sanen.

American Muscle Cars
American Muscle Cars
Niet alleen op de baan maar ook in de paddock viel al heel wat te beleven. Naast de vaste eetstandjes en animaties voor kinderen stonden er tientallen oldtimers tentoongesteld. Zo zijn er speciale area’s voorbehouden voor Porsche, Audi of American Muscle cars. Van bijna ieder merk is er wel een exemplaar aanwezig, oud of minder oud tot zelfs de Audi A1 WRX car waarmee Duval deze maand nog de Belgische manche van het wereldkampioenschap rallycross betwistte.

Extra veel beelden van de sessies op zaterdag kan u bekijken in het fotoboek.
 
 

Foto's & Video's: Niels Vaeck, Martijn Wouters & Thomas SmetsSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Varia op zaterdag 26 mei 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Historic GP.
  • Shopa

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons