van der Horst

Zürich: Lucas di Grassi pakt historische zege – D’Ambrosio mee op podium

Lucas Di Grassi
Lucas Di Grassi
Uittredend wereldkampioen Lucas di Grassi (Audi Sport Team Abt Schaeffler) pakte vandaag een historische zege in de Zürich ePrix. Gestart van P5 werkte de Braziliaan zich stelselmatig op naar de leiding en vervolgens de zege en gaat zo de geschiedenisboeken in als eerste winnaar op Zwitserse bodem na Juan Manuel Fangio 64 jaar geleden. Daarachter was het Sam Bird (DS Virgin Racing) die de tweede plek veroverde en Jérôme D'Ambrosio (Dragon Racing) was de verrassende derde. De Belg en de Brit kregen omwille van een penalty voor vijf piloten het podium cadeau. Eén van de belangrijkste geslagenen is Jean-Éric Vergne (Techeetah). De kampioenschapsleider klom van de 17de plaats op tot binnen de top tien, maar omwille van een slechte pitstop en een drive-trough penalty eindigde de Fransman op plaats 10. Hierdoor kruipt Bird dichter bij in de tussenstand en ligt de titelstrijd nog volledig open.
  • Powercars
Jean-Éric Vergne - Techeetah
Jean-Éric Vergne - Techeetah
Van bij de start was het polesitter Mitch Evans (Jaguar Racing) die de leiding nam, voor André Lotterer (Techeetah) en Bird. Verderop in het veld werd titelpretendent Daniel Abt (Audi Sport Abt Team Schaeffler) aangereden door Jaguar-piloot Nelson Piquet Jr, met een pitstop voor beiden tot gevolg. Vooraan probeerde Bird druk te zetten op Lotterer, maar het was Di Grassi, ondertussen vierde, die op een aantal ronden zowel Bird, Lotterer als Evans kon oprollen. Achteraan maakte Jean-Éric Vergne indruk door in vijftien ronden op te klimmen tot P8. Juist voor de pitstops kregen we een full course yellow, vanwege Felix Rosenqvist die in de muur eindigde na een duel met andere titelkandidaat Vergne. De Zweed kon wel verderrijden, maar verloor onderweg zijn voorvleugel en ook hij viel uit de titelrace.

Jérôme D'Ambrosio
Jérôme D'Ambrosio
Tijdens deze full course yellow besloot iedereen de pits op te zoeken. Terwijl er vooraan niets wijzigde, verloor Vergne vijf plaatsen nadat zijn wagen niet startte, waardoor de Fransman wederom een inhaalrace wachtte. Hij kon opklimmen tot P8 net na D'Ambrosio tot hij een drive-through kreeg voor te snel rijden onder FCY. Lotterer, Evans, Sébastien Buémi en José María López wachtten datzelfde lot, waardoor Di Grassi, Bird en D’Ambrosio onbedreigd naar het podium konden rijden. André Lotterer en Sébastien Buemi vervolledigen de top vijf. Vergne kon de schade uiteindelijk nog limiteren en pakte het laatste punt door als tiende te eindigen. Voor D'Ambrosio was dit nog maar zijn zevende podium. De laatste keer dateert al van twee seizoenen geleden, waar hij derde werd in de slotrace in Londen.

Dankzij deze uitslag ligt de titelstrijd terug volledig open. Vergne blijft nog wel leider met 163 punten, maar dankzij de tweede plaats van Bird, ziet hij zijn voorsprong slinken tot 23 punten. Derde in de stand is nu Di Grassi, maar met 61 punten achterstand en er nog maar 50 te verdienen zijn, ligt de Braziliaan uit de titelrace. Nu trekt de Formule E-karavaan richting New York, waar de laatste twee races zullen doorgaan op 14 en 15 juli. Dit terrein is niet onbekend voor Sam Bird; de Brit won er namelijk vorig jaar beide races. Vergne is dus gewaarschuwd...

Foto's: Formula ESchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zondag 10 juni 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zürich (Zwitserland).
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons