van der Horst

B-MET zoekt nieuwe medewerkers!

B-MET
B-MET
Het B-MET, kort voor Belgian Medical Extrication Team, zoekt vers bloed om de groep te komen versterken. B-MET staat in voor het bevrijden van piloten uit gecrashte wagens en is dus, soms letterlijk, van levensbelang voor de gecrashte rijder. B-MET zorgt voor een doorgedreven opleiding alvorens de medewerkers worden ingezet op het circuit. Doorgaans tekent het team present op Spa-Francorchamps op een tiental meetings per jaar en daarbij is team spirit niet onbelangrijk. Tijdens die meetings zit het team namelijk de ganse tijd bij elkaar. Autosport.be sprak met Filip Nijs, een van de mensen achter B-MET.
B-MET in actie
B-MET in actie
"B-MET is als extrication team op Spa-Francorchamps verantwoordelijk voor het bevrijden van een racepiloot uit zijn wagen in het geval van een ernstige crash. Afhankelijk van het type wedstrijd, voorzien we een tot drie teams op het circuit. Het is voor die teams dat we op zoek zijn naar vers bloed, gedreven vrijwilligers gebeten door de autosportmicrobe zeg maar", licht Filip toe.

B-MET in actie
B-MET in actie
"Elke vrijwilliger bepaalt zelf aan welke meetings hij deelneemt, in functie van zijn schema. Een team bestaat steeds uit vijf leden plus één arts. Alvorens een nieuwe medewerker meedraait op circuit, voorzien wij een doorgedreven opleiding tijdens een van onze oefeningen, buiten raceweekends. Op deze oefeningen trachten we zoveel mogelijk verschillende situaties na te bootsen om zo toe te laten aan onze mensen om zich te vertrouwen met de omstandigheden. We hebben daarvoor ook enkele oefenwagens en monocoques tot onze beschikking, maar gaan ook regelmatig langs bij raceteams om op die manier bijkomende zaken onder de knie te krijgen."

B-MET in actie
B-MET in actie
"Als de trainingsperiode voltooid is, volgt er een stageperiode op circuit. Zodra blijkt dat de medewerker in groep kan functioneren, wordt hij volwaardig lid van B-MET. Dit aspect is voor ons zeer belangrijk, want je bent tenslotte meerdere dagen 24 uur per dag samen. Een goede teamgeest is dus van kapitaal belang. Vanzelfsprekend zorgen wij voor gepaste slaaplocaties en zaken als eten en drinken. Wij hebben vrijwilligers over gans Vlaanderen, maar we oefenen doorgaans in Rotselaar, Tienen of Luik. Het gaat er allemaal redelijk gemoedelijk aan toe, want iedereen doet het puur uit passie voor de sport en dus ook onbezoldigd. We hebben in ons team zowel mannen als vrouwen, mensen met een medische achtergrond (verplegers, artsen, ...) als leken."

Heb je interesse om B-MET te vervoegen? Neem dan contact op via ons contactformulier.

Foto's: B-MET



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Varia op dinsdag 22 november 2016.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons