van der Horst

Internationale juweeltjes: wat je kan verwachten van de Australische Supercars in 2021

Repco Supercars Championship
Repco Supercars Championship
Dit weekend gaat het Repco Supercars Championship 2021-seizoen van start met de Mt. Panorama 500: twee races over 250 km gereden door één rijder. Wij tonen je wat je kan verwachten van het seizoen 2021 van deze Australische raceklasse.
  • Hamofa Performance
Er is heel wat veranderd sinds het seizoen 2020. De grootste verandering is dat het kampioenschap een nieuwe naam krijgt. Van Virgin Australia Supercars Championship gaan we nu dus naar het nieuwe Repco Supercars Championship, met Repco als hoofdsponsor. Dit is tevens ook het laatste jaar met de Gen 2-wagens. Vanaf 2022 zullen de Holden teams niet meer met een Commodore rijden maar overstappen op een Chevrolet Camaro.

Fabrikant General Motors besloot een jaar geleden al dat Holden zou ophouden te bestaan tegen het einde van het jaar. In 2021 rijden sommige teams wel nog met de Commodore ZB, dat echter zonder de steun van General Motors. Volgend jaar wordt de gekende Commodore vervangen door de Camaro. De Gen 3-wagens nemen het dan over. Het kampioenschap hoopt op die manier ook andere fabrikanten te lokken. 

De nieuwe garde

Ook op vlak van rijders en teams is er erg veel veranderd. Team Penske heeft het merendeel van zijn aandelen verkocht. Daardoor wordt de naam van het team weer veranderd in Dick Johnson Racing, een naam die niet meer in gebruik was sinds 2014. Er komt ook een nieuw team bij: Blanchard Racing Team. Dat team is voortgekomen uit Brad Jones Racing en wordt nu een zelfstandig team met als uitdager een oude 23Red Racing Ford Mustang, een wagen die ze kregen van Tickford Racing in 2020, nadat het team besliste met een wagen minder te rijden.

Blanchard Racing Team wagen
Blanchard Racing Team wagen
Huidig kampioen Scott McLaughlin heeft besloten te stoppen in de serie en IndyCar Series met Team Penske te gaan rijden. Het is de eerste keer sinds Craig Lowndes in 1996 dat een regerend kampioen zijn titel niet zal verdedigen. McLaughlin wil wel voor Dick Johnson Racing rijden als tweede rijder in langeafstandsraces. Dick Johnson Racing (McLaughlins vorige team) krijgt ook een nieuwe baas in Ben Croke. Anton De Pasquale, die vertrekt bij Erebus Motorsport, en Will Davison zullen rijden voor Dick Johnson Racing.

Erebus Motorsport heeft ook een nieuwe line-up: Super2-rijders (vergelijkbaar met Formule 2) Will Brown en Brodie Kostecki. Tickford Racing zet dit jaar slechts drie wagens in. Daardoor vertrekt Lee Holdsworth naar Walkinshaw Andretti United als tweede endurancerijder naast Chaz Mostert. Daarnaast vertrekt Fabian Coulthard en Garry Jacobson naar Team Sydney. Hierdoor hebben Chris Pither en Alex Davison geen fulltime zitje meer.

Hoewel de strijd na het vertrek van Scott McLaughlin compleet is losgebarsten, kijkt iedereen naar Triple Eight Race Engineering. Het iconische team heeft dit jaar zevenmaal kampioen Jamie Whincup en eenmalig kampioen Shane van Gisbergen als rijders. Zij zijn toch wel het team om in het oog te houden.

De kalender

De Adelaide 500 staat voor het eerst sinds 1998 niet op de kalender van het kampioenschap door de financiële gevolgen van de coronapandemie. Auckland, Gold Coast, Perth, Tasmania, Melbourne en Winton staan echter weer op de kalender nadat de evenementen vorig jaar werden geannuleerd.

Mount Panorama Circuit
Mount Panorama Circuit
Het seizoen gaat dit weekend van start met de Mt. Panorama 500, nadat de Bathurst 12 Hours geannuleerd werd. Sandown keert ook terug naar de kalender. Nadat de Australische Grand Prix van de Formule 1 werd uitgesteld, is de race weer op de kalender gezet, deze keer als een Sprintrace. De Bathurst 1000 zal op 10 oktober plaatsvinden. Het seizoen eindigt met de Gold Coast 500 begin december.

Foto's: Repco Supercars Championship, New-South-Wales.eu, Supercars.com




Dit artikel werd gepubliceerd door Imaani Barée in Circuit Internationaal op donderdag 25 februari 2021.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons