van der Horst

24H Le Mans: Staat Kazuki Nakajima dan toch aan de start?

Kazuki Nakajima
Kazuki Nakajima
De kwetsuren van Kazuki Nakajima, opgelopen bij de horrorcrash in de eerste vrije training voor de 6 Hours of Spa, lijken al bij al nog mee te vallen. Een gebarsten wervel leek de Japanner langs de kant te zullen houden in Le Mans en in allerijl besloot Toyota om landgenoot en testrijder Kamui Kobayashi klaar te stomen, maar dat lijkt nu hoe langer hoe minder nodig...
De dag na het ongeval vertelde TMG-teamdirecteur Rob Leupen aan Autosport.be dat het een klein wonder zou zijn als Nakajima in Le Mans rijdt, om er in één adem bij te vermelden dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn. Die wijze woorden van onze Noorderbuur lijken nu mogelijk waarheid te worden, want "na enkele dagen in het ziekenhuis van Verviers te hebben verbleven, is Kazuki overgebracht naar Frankrijk voor verdere behandeling. Hij neemt nu deel aan een uitgebreid fysio-programma met als doel hem eind deze maand te laten deelnemen aan de officiële testdag. De letsels die hij opliep hebben simpelweg tijd nodig om te helen en ook het gevaar van een tweede impact is reëel. Om die redenen zullen we wachten een finaal oordeel te vellen, maar het herstel loopt zeer, zeer goed", aldus Alastair Moffitt, perschef van TMG in een gesprek met Autosport.be.

Het is evenwel opvallend dat veel rijders na een voorwaartse impact last hebben van de lage ruggewervels. Is dit geen fundamenteel probleem aan de huidige generatie prototypes? "Je hebt als rijder heel weinig plaats om te bewegen en ook de zitpositie is vrij laag. De krachten bij een impact zijn enorm, we zagen bij Kazuki bijvoorbeeld dat tussen het opmerken van de Audi en de eigenlijke impact slechts een fractie van een seconde zat. Dat betekent dat hij zich simpelweg ook niet kon voorbereiden. De vrijgekomen krachten moeten evenwel geabsorbeerd worden en het klopt dat we vrij vaak letsels aan de lage ruggewervels zien. Dit is evenwel iets wat de FIA en ACO aan het bekijken zijn, net als het feit dat Kazuki simpelweg geen rem- of mistlicht zag."

Foto: Toyota Motorsport GmbH  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons