van der Horst

24H Le Mans: 24H Le Mans: Pole voor Porsche en Vanthoor na superspannende strijd

Porsche Penske Motorsport - Porsche 963
Porsche Penske Motorsport - Porsche 963
De strijd voor de pole positie was vanavond tijdens de Hyperpole-sessie erg hevig. Kévin Estre ging met minder dan tien seconden op de klok nog over start-finish en knalde de Porsche 963 #6 die hij deelt met Laurens Vanthoor en André Lotterer naar de pole. Louis Délétraz (AO by TF #14) was de beste in LMP2, Brendan Iribe verzekerde de Inception McLaren #70 van de pole in LMGT3.
  • St. Paul
Cadillac Racing - Cadillac V-Series.R
Cadillac Racing - Cadillac V-Series.R
In de half uur durende sessie barstte de strijd voor de pole pas echt los nadat Dries Vanthoor (WRT BMW #15) van de baan ging in Indianapolis. De rode vlag werd gezwaaid met nog een dikke zeven minuten op de klok, met op dat moment Sébastien Bourdais op P1 in de Cadillac #3. De Fransman besloot om niet meer buiten te rijden, zijn merkgenoot Alex Lynn (#2), Estre en de beide Ferrari's deden dat wel. Het werd een sprint over twee ronden om nog op tijd over de lijn te komen en die erg belangrijke derde ronde te kunnen rijden. Want dan zijn de banden pas echt goed opgewarmd, zo toonde Bourdais al voor de rode vlag.

Inception Racing - McLaren 720S LMGT3 Evo
Inception Racing - McLaren 720S LMGT3 Evo
Antonio Fuoco (Ferrari #50) kwam naar binnen terwijl eerst Lynn en daarna Estre nog net aan hun derde rondje konden beginnen. En met succes, want Bourdais zag eerst merkgenoot Lynn de pole pakken met slechts enkele honderdsten van een seconde verschil. Tot enkele tellen later Estre de pole naar zich toe trok door anderhalve tiende van een seconde beter te doenl, tot grote vreugde van het hele Porsche-kamp.

Laurens Vanthoor en André Lotterer
Laurens Vanthoor en André Lotterer
Lynn had echter eerder al een gridstraf van vijf plaatsen opgelopen waardoor Estre en Bourdais de eerste startrij zullen delen, met achter hen de beide Ferrari's (#51 voor #50). Dries Vanthoor (BMW #15) ziet door het veroorzaken van de rode vlag zijn tijden geschrapt en zal hoogstwaarschijnlijk pas als achtste starten, nog achter de Jota Porsche #12 die we niet op de baan zagen wegens niet raceklaar na de crash van gisteravond.

Foto's: Geert Franquet & Georges De CosterDit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in 24 Heures du Mans op donderdag 13 juni 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Heures du Mans.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons