van der Horst

24H Le Mans: Na 1H: Toyota neemt het heft in handen

Toyota Gazoo Racing - Toyota TS050 Hybrid
Toyota Gazoo Racing - Toyota TS050 Hybrid
Na één uur wedstrijd is het Toyota dat in de 85e editie van de 24 Heures du Mans leidt, Sébastien Buemi voert het veld aan in de startnummer 8 voor zijn van op de pole vertrokken teamgenoot Mike Conway. Porsche beent echter de beide Japanse bolides goed bij, de verschillen in de beginfase zijn erg klein. Neel Jani slaagde er in zijn Porsche 919 Hybrid bij de start in om de tweede plaats te nemen, maar raakte deze na zijn pitstop alweer kwijt.
Start 24 Heures du Mans 2017
Start 24 Heures du Mans 2017
Jani kon dus bij de start meteen voorbij Buemi, terwijl Conway zijn pole omzette in de leiding. De perfecte mix van Toyota's en Porsches vooraan werd na 45 minuten doorprikt als gevolg van de pitstops. Conway en Jani kwamen na 13 ronden binnen voor hun eerste stop, een rondje later dan Buemi en Timo Bernhard in de tweede Porsche. Conway leek de leiding te kunnen behouden, maar een ontketende Buemi passeerde zijn merkgenoot halverwege de 14e ronde.

De eerste opgave van de race is ook een feit; de ByKolles ENSO CLM P1/01 - Nismo kreeg in de openingsronde problemen met onderstuur en ging in Tertre Rouge van de baan. De bolide kon de pits nog bereiken waar een nieuwe neus werd gemonteerd, maar enkele ronden later was het toch definitief over and out. In de LMP2-klasse zagen we na slechts een half uur al de eerste pitstops, de leider is momenteel de Vaillante Rebellion met Bruno Senna achter stuur.

Aston Martin Vantage
Aston Martin Vantage
De strijd in de GTE Pro-klasse wordt op het scherpst van de snede gevoerd. De twee Aston Martin's voeren wel het veld aan, maar de verschillen zijn bijzonder klein. De Engelse bolides hebben de Ferrari van Alessandro Pier Guidi, de Porsche van Kevin Estre en de Ford van Stefan Mücke in hun nek met daarachter de tweede Ferrari van Sam Bird en de eerste Corvette van Andy Garcia.

In GTE Am is het de Scuderia Corsa Ferrari die leidt, Will Stevens rijdt rond op de zesde plaats in de Ferrari die hij deelt met Dries Vanthoor. De Porsche van Stéphane Lémeret ligt tiende.

--- Stand na 1h 24 Heures du Mans 2017 (PDF) ---

Foto's: Racing International PhotographyDit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in 24 Heures du Mans op zaterdag 17 juni 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Heures du Mans.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons