van der Horst

24H Le Mans: Dries Vanthoor: "Eigenlijk was het een onmogelijke opdracht"

Laurens & Dries Vanthoor
Laurens & Dries Vanthoor
Dries Vanthoor zorgde voor de prestatie van de Hyperpole door gisterenavond met zijn Hub Auto Racing Porsche de snelste chrono van het GT-veld op zijn naam te schrijven. Het ambitieuze Taiwanese team stond oorspronkelijk ingeschreven in de GTE-Am klasse, maar tezamen met Maxime Martin en Alvaro Parente bracht het een te duchten line-up samen die nu zelfs op pole zal starten in GTE-Pro.
Dries Vanthoor stond er uiteindelijk zelf van te kijken. De Audi-fabrieksrijder en GT3-specialist is nog maar toe aan zijn tweede Le Mans (zijn eerste won hij meteen met een JMW Ferrari in GTE-Am), maar bouwt intussen al stevig aan zijn reputatie in La Sarthe, net aan de vooravond van een revival van de topklasse (Hypercar/LMDh) waarin er zich ongetwijfeld mogelijkheden zullen presenteren om de stap te maken naar de strijd voor de algemene zege.

Dries Vanthoor
Dries Vanthoor
"Ik had het helemaal niet verwacht, zeker niet omdat we tegen de fabrieksteams strijden," steekt Dries Vanthoor van wal. "Eigenlijk was het een beetje een onmogelijke opdracht. Mijn ronde was super, ik had gedacht dat ik in de buurt was van de andere auto's, maar P1 had ik niet verwacht. We hebben niet de makkelijkste vrije trainingen gehad en vooral veel verschillende pistes geprobeerd, maar niets lukte in eerste instantie. In de opbouw naar de kwalificaties hebben we dan het roer omgegooid en voor een totaal andere richting qua setup geopteerd, niet echt wetende of het zou werken. Uiteindelijk verwacht je ook dat de fabrieksteams van Porsche, Ferrari en Corvette nog iets extra achter de hand houden voor zo'n hyperpole."

Hub Auto Racing - Porsche #72
Hub Auto Racing - Porsche #72
Het liep dus helemaal niet van een leien dakje voor het klantenteam, dat overigens maar een beperkte voorbereiding kende met de Porsche GTE. Hub Auto deed uiteindelijk maar één test over twee dagen op de Lauzitsring met een wagen waarmee het nog nooit in actie kwam. Ondertussen sluit broer Laurens Vanthoor aan, die dit weekend in actie komt op een Porsche van Weathertech Racing, een wagen die met Cooper MacNeil in de line-up de facto wel niet meteen kandidaat is voor de zege. Vanthoor senior is uiteraard een routinier bij Porsche en de vraag is dus in welke mate hij Dries heeft bijgestaan in de voorbereiding op het rijden met de Porsche.

"Wij praten altijd wel redelijk veel met elkaar," aldus Laurens. "We delen eigenlijk alles. Hij denkt soms dat ik hem niets vertel, maar sommige zaken weet ik ook gewoon niet of zijn anders op onze wagen. In Spa (24h) hebben we elkaar ook wat zaken verteld. Ik denk nu wel dat mijn team (Weathertech) een nauwere band heeft met Porsche dan Hub Auto. Ik ken ook iedereen bij Manthey, ik loop daar binnen en ga het gewoon vragen. Misschien wordt niet alles tot in de kleinste details gedeeld, en soms denken de teams ook gewoon dat ze het beter weten."

Polesitters 2021 24 Heures du Mans
Polesitters 2021 24 Heures du Mans
"Ik weet al tien jaar lang dat hij heel veel talent heeft," vervolgt Laurens. "Hij heeft altijd moeten horen dat hij mijn broer is, ik zag wel dat dit hem soms dwars zat. De laatste paar jaar heeft hij echt wel een naam gemaakt voor zichzelf en daar ben ik oprecht fier op. Ik was gisteren bijna even blij dan wanneer ik zelf op pole zou staan. Ik denk dat het wel vrij straf is dat we beide op dit niveau presteren, dat is vrij uniek, zonder dat ik arrogant wil klinken. De naam Vanthoor staat nu wel heel vaak bovenaan."

WeatherTech Racing Porsche 911 RSR #79
WeatherTech Racing Porsche 911 RSR #79
Over zijn eigen kansen staat Laurens overigens met beide voeten op de grond. "We moeten ook realistisch zijn, we rijden eigenlijk met een Pro-Am line-up in de Pro klasse (Cooper MacNeil is derde piloot, nvdr.), daar moet je altijd rekening mee houden als je onze kansen wil inschatten. Al bij al zijn we heel tevreden met de wagen en onze beste ronde hebben we gisterenavond in de laatste training neergezet."


Foto's: Vincent Wouters, Kristof Vermeulen/MPS Agency, Geert Franquet, RIP



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in 24 Heures du Mans op vrijdag 20 augustus 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Heures du Mans.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons