van der Horst

24H Nürburgring: Pakte Engel de zege door teamorders te negeren? (+Video)

Black Falcon Mercedes AMG GT3
Black Falcon Mercedes AMG GT3
Mercedes zakte dit jaar naar de 24 Uren van de Nürburging af met maar één doel: winnen. Het ideale moment trouwens om de nieuwe Mercedes AMG GT te etaleren voor een publiek dat ver boven de 200.000 ging afgelopen weekend. Mercedes ondersteunde liefst zes auto's van verschillende privéteams en slaagde meesterlijk in zijn opdracht: het haalde een klinkende 1-2-3-4 binnen. Maar deze lijkt nu toch een wrange nasmaak te hebben voor sommige betrokkenen.
HTP Motorsport Mercedes AMG GT3
HTP Motorsport Mercedes AMG GT3
De ontknoping van zondag tijdens de 24 Uren van de Nürburgring werd ongemeen spannend toen de leidende HTP Mercedes #29 in de absolute eindfase diende binnen te komen voor een snelle tankbeurt. Weg voorsprong van net geen minuut, en bovendien reed de Black Falcon Mercedes #4 het resterende gat van nog enkele seconden zeer snel dicht. Met nog 37 seconden op de klok bij het overschrijden van start-finish moest er nog een ronde van bijna 25km afgelegd worden. En al op het Grand Prix-gedeelte waagde Maro Engel zijn kans; hij ging Christian Hohenadel voorbij met een aggressief uitremmaneuver op zijn merkgenoot.

Black Falcon Mercedes AMG GT3
Black Falcon Mercedes AMG GT3
Renger van der Zande, de teammaat van Hohenadel, voelde zich achteraf bestolen. "De teamleiding van AMG zei ons dat we posities moesten houden. Black Falcon en Maro Engel hebben die call niet doorgevoerd en in de laatste ronde zette hij vol de aanval in, met alle risico’s van dien. Van heel ver dook hij in een klein gaatje, reed tegen onze auto aan en pakte zo de leiding" verklaarde onze Noorderbuur aan Motorsport.com. Op de TV-beelden was ook al te zien hoe vlak na de finish de teammanager van het verliezende HTP Motorsport zich naar de koersdirectie haastte. De inhaalactie werd onderzocht maar kort daarna kwam al het nieuws dat de stewards geen verder gevolg gaven aan het incident.

Maro Engel
Maro Engel
Na de race bleven zowel Hohenadel, Van der Zande als hun teamgenoot Marco Seefried weg van de persconferentie. Winnaar Maro Engel verklaarde daar dan weer iets heel anders: "Ik werd via de boordradio geïnformeerd over het gat tussen ons beiden, maar er waren geen teamorders. Er werd mij niet verteld om geen inhaalactie te ondernemen. Ik was op het moment zelf verrast dat hij zich niet verdedigde. Het devies was dat we geen contact mochten maken dus ik mocht geen halfslachtig maneuver doen. Daarom zorgde ik ervoor dat ik de complete auto er meteen naast kon zetten."

Ieder zijn waarheid dus maar het blijft een heikel punt om toppiloten te vragen zich in te houden. Een probleem dat datzelfde Mercedes enkele weken geleden ook al in Spanje had.

Wie de spannende ontknoping van de wedstrijd heeft gemist kan deze hieronder opnieuw bekijken.


Foto's: Arne SimonsSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in Circuit Internationaal op dinsdag 31 mei 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Nürburgring.
  • Shopa

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons