24H Nürburgring: BMW haalt het nipt van Audi

Rowe Racing - BMW M6 GT3
Alexander Sims, Nick Catsburg en Nick Yelloly mogen zich de winnaars noemen van de 48ste editie van de 24 Uur van de Nürburgring. Een strategische keuze om terug op regenbanden over te schakelen op anderhalf uur van het einde deed de wedstrijd kantelen in het voordeel van de Rowe Racing BMW #99. Catsburg had aan de meet 15 seconden voorsprong op de Car Collection Audi #3 die Christopher Haase deelde met Mirko Bortolotti en Markus Winkelhock. Ook de Schnitzer BMW #42 (Farfus/Klingmann/Tomczyk/Van der Linde) kon beslag leggen op een podiumpositie.
Car Collection Motorsport - Audi R8 LMS
De race begon in natte omstandigheden en vermits de regen naarmate de wedstrijd vorderde maar bleef aanhouden zagen we vanaf 22u30 een lange onderbreking van meer dan negen uur. Mercedes zag onder die moeilijke omstandigheden tijdens de avonduren twee keer een leidende auto wegvallen, eerst de van pole vertrokken HRT AMG #4, korte tijd later gevolgd door de GetSpeed #9. Vanochtend om 8u kon er weer gereden worden, en meteen vervaagde de triple die de Audi-fabriekswagens voor het stopzetten van de race nog in handen hadden.

Phoenix Racing - Audi R8 LMS GT3
Op anderhalf uur van het einde ging de strijd tussen de latere winnaar, de Rowe Racing BMW #99, en twee Audi's. Dat werd één Audi na een kleine schuiver van Dries Vanthoor in de Phoenix Audi #1 met nog 40 minuten op de klok. Onze landgenoot verslikte zich op een olievlek, raakte even de vangrail en dat veroorzaakte een lekke band. Weg podium, het werd uiteindelijk een vijfde plaats voor de uittredende kampioenen. In de eindfase had de BMW een klein maar belangrijk verschil op de overgebleven Audi #3, die zijn tien seconden voorsprong zag veranderen in 40 seconden achterstand door een ronde te lang te wachten om regenbanden te laten monteren. Haase maakte nog wel wat tijd goed, maar uiteindelijk kwam de Duitser een vijftiental seconden te kort. Voor BMW is het de eerste zege in tien jaar, de laatste was nog met de M3 GT2.

Frikadelli Racing Team - Porsche 911 GT3 R
Achter de tweede Rowe Racing BMW #98 op P4, eindigden Dries Vanthoor en Frédéric Vervisch (Phoenix Audi #1) dus als beste Belgen op de vijfde plaats. Iets minder dan twee minuten daarachter kwam de Frikadelli Porsche #31 van onder meer Maxime Martin als zesde binnen. Maxime Soulet en Markus Palttala zagen de finish dan weer als 18e in de GetSpeed Mercedes #10.

RPM Racing - Porsche 991 Cup
Kris Cools kreeg de eer om de RPM Racing Porsche #63 over de meet te rijden, zij eindigden als 38e algemeen en behaalden de laatste podiumtrede in de SP3-klasse. Guido Dumarey en Nico Verdonck misten daarentegen net het podium in SP10 in de ProSport Aston Martin Vantage GT4. Zij werden als 54e algemeen geklasseerd. De Toyota GT86 #124 van AMC St-Vith (Philippe "Brody" Broodcoren, Jacques Derenne, Olivier Muytjens) eindigde mooi tweede in SP3 en 73e algemeen.