van der Horst

24H Spa: GPR Aston Martin wint opnieuw voor de ProSpeed Porsche en PK-Carsport Audi

GPR AMR - Aston Martin Vantage GT3
GPR AMR - Aston Martin Vantage GT3
De korte lange-afstandsrace van 60 minuten werd van start tot finish gedomineerd door de GPR Aston Martin Vantage van het trio Verbergt / Dupont / Redant dat uitkomt in de Klasse GT Pro Evo. Reeds van bij de start bleek de Aston stukken sterker dan de Audi van Bert Longin en de Porsche van Damien Coens die rijden in de Klasse GT Pro en dus minder snel zijn dan de Britse bolide. In de GT Cup ging de zege voor de vierde maal op rij naar de Belgium Racing Porsche in de kleuren van Momo Megatron met Derdaele / Mattheus / Heyer. Maar Koen Wauters bood heel wat weerwerk in de MExT-Porsche, net als nieuwkomers Van Oost en Vandierendonck in de Ferrari 458 Challenge.
PK Carsport - Audi R8 LMS GT3
PK Carsport - Audi R8 LMS GT3
De Aston Martin met een ontketende Tim Verbergt aan het stuur ging nog voor het insturen van de Raidillon voorbij de PK Carsport Audi van Bert Longin en pakte de eerste plaats. Een plaats die het team en het trio Redant / Verbergt / Dupont ook niet meer zou afgeven, ondanks een verplichte pitstoptijd van 5min05 op een race van één uur of 1min20 langer dan de wagens uit GT Pro. Ook kreeg het team vanuit Aston Martin en GPR zelfs de nadrukkelijke boodschap om de auto zeker heel te houden, geen enkel duel aan te gaan en de motor te sparen.
 
Achter een ongrijpbare Vantage V8 GT3 reed de ProSpeed Porsche 996 RS naar een tweede plaats nadat het bij het vol maken van de verplichte pitstops tot een mooi duel had kunnen komen met de PK-Carsport Audi. Bij het uitrijden verloor de Audi echter kostbare tijd waardoor een gevecht niet mogelijk was. De ProSpeed Porsche in de mooie Red Bull en Superdry kleuren werd dus tweede voor de PK Audi die hierdoor kostbare punten verloor in zijn jacht op de tweede plaats in de tussenstand van de Belgium Racing-Porsche .
 
MExT Racing - Porsche 997 GT3 Cup
MExT Racing - Porsche 997 GT3 Cup
De strijd om de GT Cup was nog het knapste om volgen; Koen Wauters die als enige actief was op de Mext Racing Porsche 997 Cup bleef zeer lang op de piste en kwam pas in de laatste 10-tal minuten tweemaal binnen om zijn verplichte stops uit te voeren. Wauters lag op het moment van het binnenkomen eerste algemeen maar viel uiteindelijk terug naar een vijfde plaats algemeen. De verplichte stoptijd in de Klasse GT Cup was 3min15sec. Koen Wauters deed er echter 30 seconden langer over tegenover Belgium Racing die op 6/10 sec. na perfect de stoptijd benaderde. Het zou zeker tot een mooi duel gekomen zijn tussen Chris Mattheus die de derde stint reed bij Belgium Racing en Koen Wauters
Belgium Racing - Porsche 997
Belgium Racing - Porsche 997
voor de overwinning in GT Cup. De Belgium Racing Porsche 997 kon zodoende met een ruime marge naar de eindmeet rijden en liet Wauters nog terug komen tot op 4 seconden aan de geblokte vlag. Ook de Ferrari van Van Oost en Van Dierendonck was goed onderweg, maar ook deze verloor 45 extra seconden in de pitlane. Hij vervolledigt het podium in GT Cup Met een vierde zege op rij en een vierde plaats algemeen wint het trio Derdaele, Mattheus en Heyer opnieuw drie punten tegenover de PK-Audi die zodoende derde blijft in de algemene tussenstand.
 
In de GT Lights ging de zege naar de Astur Car Ginetta van de gebroeders Edouard en Guillaume
Mondron.

Uitslag endurance race:
01. Verbergt-Redant-Dupont (Aston Martin Vantage GT3)
02. Bouvy-Coens-Grandjean (Porsche GT3 RS) op 10.479 (1ste GT Pro)
03. Kumpen-Makelberge-Longin (Audi R8 LMS) op 32.2720
04. Derdaele-Heyer-Mattheus (Porsche 997 Cup) op 48.123 (1ste GT Cup)
05. Koen Wauters (Porsche 997 Cup) op 52.181
06. Van Oost-Vandierendonck (Ferrari F458 Challenge) op 1.38.297
07. Van Glabeke-Jonckheere (Porsche 997 Cup) op 1.50.899
08. Schmetz-Bovy (Silhouette GC 10 V8) op 2.15.792 (1ste Silhouette Pro)
09. H. Thiers-F. Thiers (Ferrari 458 Challenge) op 2.18.868
10. G. Mondron-E. Mondron (Ginetta G50) op 1 ronde (1ste GT Light)

In het kampioenschap heeft ProSpeed met de trio Bouvy / Coens / Grandjean de leiding nog steviger in handen voor de Porsche van Derdaele / Mattheus / Heyer en de PK Carsport Audi van kumpen, Longin en Makelberge.

1)      Bouvy / Coens / Grandjean – 176pnt GT Pro
2)      Derdaele / Heyer / Mattheus – 167pnt GT Pro
3)      Kumpen / Longin / Makelberghe – 163pnt GT Cup

Foto's: Martijn WoutersDit artikel werd gepubliceerd door Olivier Gouters in Belgian Racing Car Championship op vrijdag 26 juli 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Total 24 Hours of Spa.
  • 24 Hours of Zolder

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons