van der Horst

24H Spa: Ferrari vooraan in vrije training

AF Corse - Ferrari 458 Italia
AF Corse - Ferrari 458 Italia
AF Corse plaatste twee van zijn Ferrari’s bovenaan de tabellen van de anderhalf uur durende vrije training op donderdagmiddag. Toni Vilander zette in de #52 de snelste rondetijd neer in 2:20.300 voor de #47 die met Alessandro Pier Guidi 2:20.348 liet optekenen. Opvallend is dat de beide Italiaanse bolides uitkomen in de Pro-Am klasse. De derde tijd was voor de eerste bolide in de Pro klasse, de BMW Sports Trophy Team Marc VDS Z4, waarmee Augusto Farfus een ronde aflegde in 2:20.548. Verrassend was de zesde tijd voor de Emil Frey Jaguar. Met acht merken in de top tien belooft het in ieder geval een spannende wedstrijd te worden. Twee teams hebben al heel wat werk voor de boeg om hun wagens op te kalfateren tegen de kwalificaties, zowel de Triple Eight BMW als de Von Ryan Racing McLaren #58 liepen zware schade op bij een sortie.
#14 Emil Frey Racing Jaguar
#14 Emil Frey Racing Jaguar
Met 10 minuten vertraging namen 57 wagens bezit van de piste, daarbij ook de “Marc VDS & Friends Racing Against Cancer BMW” die niet aan de race zal deelnemen maar zich beperkt tot vier demonstratieritten van 24 minuten tijdens de wedstrijd. Met zoveel wagens op de piste reageerden enkele rijders wel erg nerveus maar incidenten bleven alsnog uit. Alvaro Parente liet als eerste een snelle ronde optekenen in 2:21.253, maar hij werd al snel bovenaan de tabellen opgevolgd door Augusto Farfus in de Marc VDS BMW Z4 die een tijd van 2:20.548 klokte. Jonathan Hirschi bezette met de Jaguar op dat ogenblik een verrassende derde plaats en klom wat later zelfs op naar de tweede positie.

Von Ryan Racing - McLaren 650 S #58
Von Ryan Racing - McLaren 650 S #58
De eerste wagen die in de problemen kwam was de Boutsen Ginion BMW, die een uitstap naast de baan maakte. De wagen schepte heel wat kiezel op maar verder bleef de schade beperkt. Wat later kwamen de #888 BMW en de Kessel Ferrari #111 met elkaar in aanraking waarbij de BMW vooraan zware schade opliep. Estre verloor dan weer de controle over de Mclaren #58 en ging achterwaarts de banden in. Ondertussen plaatste Pier Guidi de Pro-Am AF Corse Ferrari bovenaan de tabellen met een tijd van 2:20.348 maar lang bleef hij daar niet staan want even later ging Toni Vilander in een andere AF Corse Ferrari onder de tijd van zijn teamgenoot.

Black Falcon Mercedes SLS AMG GT3
Black Falcon Mercedes SLS AMG GT3
Met nog 42 minuten te gaan werd de rode vlag boven gehaald nadat de Akka ASP Ferrari in Blanchimont van de baan ging. De wagen was achteraan beschadigd maar kon alsnog zelfstandig de pits bereiken. Het aantal waarschuwingen voor het niet respecteren van de track limits was ondertussen niet meer te tellen en verscheidene wagens kregen alsnog een stop and go voor het herhaaldelijk overschrijden van de witte lijnen. Daarbij ondermeer de Black Falcon Mercedes #29 en de Ferrari’s #17, #47 en #100.

BMW Sports Trophy Team Marc VDS - BMW Z4
BMW Sports Trophy Team Marc VDS - BMW Z4
Het laatste half uur van de vrije sessie verliep zonder incidenten en de AF Corse Ferrari’s behielden de beide kopposities. De Marc VDS BMW #45 vervolledigde de top drie voor de Black Falcon Mercedes van onder meer Bernd Schneider en de Bentley #84 die zich in de laatste minuten nog in de top vijf nestelde. De zesde tijd was voor de Jaguar, daarachter volgden nog de ROWE Mercedes #99, de Team Parker Audi #24, de Leonard Motorsport Aston Martin #32 en de Von Ryan Racing McLaren #59. De tweede Marc VDS BMW viel net buiten de top 10 maar deed het net een plaats beter dan de snelste WRT Audi, de #1 van Rast, Vanthoor en Winkelhock.

--- Uitslag Vrije Training 24 Hours of Spa 2015 (PDF) ---

Foto's: Martijn Wouters & Arne Simons
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Blancpain GT Endurance op donderdag 23 juli 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Total 24 Hours of Spa.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons