van der Horst

24H Spa: De vijf beste edities in 20 jaar GT-racen - 2013

HTP Motorsport - Mercedes SLS AMG GT3
HTP Motorsport - Mercedes SLS AMG GT3
De tijd vliegt, ook voor SRO en de 24 Hours of Spa. Het is dit weekend al twintig jaar geleden dat de Belgische klassieker resoluut de kaart van de GT-bolides trok. Na een aarzelende start, sloeg het concept al snel aan bij deelnemers en publiek. Daarom blikken we in de aanloop naar de wedstrijd kort terug op de vijf beste edities van de afgelopen twintig jaar. Na 2007 en het GT1-tijdperk schakelen we over naar het GT3-reglement in 2013.
Waarom hoort deze editie tot de top 5? De lijst met favorieten is langer dan ooit - een voorbode voor wat de komende jaren zal gebeuren - en uiteindelijk draait de wedstrijd uit op een episch duel tussen de Mercedes SLS van HTP Motorsport en de Porsche 911 GT3-R van Manthey Racing. De Mercedes moet op het circuit meermaals een inhaalbeweging plaatsen maar wint uiteindelijk een fantastische wedstrijd, waarin favorieten Audi en BMW in de slotfase nergens te bespeuren zijn.

Marc VDS Racing Team - BMW Z4 GT3 #4
Marc VDS Racing Team - BMW Z4 GT3 #4
Het sleutelmoment van de wedstrijd? Iets na halfweg wedstrijd gaat de laatste zegehoop van Marc VDS Racing in rook op, wanneer de #3 van onder meer Maxime Martin uit de wedstrijd verdwijnt. De brandblusser is afgegaan en de bedrading is onherstelbaar beschadigd. Graaf van der Straten heeft eerder al de #14 en de #4 verloren, waarbij vooral die laatste een kans had gemaakt op de overwinning. Omdat de Balance of Performance daarnaast allesbehalve in het voordeel is van Audi, ligt de weg open voor de outsiders om de overwinning binnen te behalen.

Wat kon er beter? De betrouwbaarheid van de GT3's staat nog niet helemaal op punt, waardoor heel wat kanshebbers al in de openingsfase van het toneel verdwijnen. Een van de slachtoffers is de Aston Martin van GPR bestuurd door Bertrand Baguette, Darren Turner en Jamie Campbell-Walter. Ook Prospeed Competition kent pech met de twee Porsches, waardoor WRT de Belgische eer moet redden met een derde plek voor de R8 van Lotterer-Mies-Stippler.

Foto's: Martijn WoutersSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Intercontinental GT Challenge op vrijdag 30 juli 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting TotalEnergies 24 Hours of Spa.
  • St. Paul

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons