van der Horst

24H Zolder: Recy Racing Team: De mannen van de lange adem

24H Zolder: De finish en de podia
Recy Racing, het team rond Jan De Vocht en Johan Van Loo, komt voor de vijfde maal aan de aftrap van de komende 24 Hours of Zolder. Samen met Wim Meulders en Thomas Piessens zal het kwartet de BMW 120d de sporen geven en trachten om opnieuw een goede uitslag uit de brand te slepen. Jan De Vocht vierde dit jaar zijn 50ste verjaardag en dat heeft veel te maken met het drukke programma dat het viertal dit seizoen afwerkt. Vandaag bolde de wagen buiten bij WS Lettering in zijn nieuwe outfit.
  • LTF
Jan De Vocht: “Ik ben inderdaad 50 jaar en ik wou er een denderend autosportjaar van maken. Vandaar dat we, in tegenstelling tot voorgaande jaren actief zijn op verschillende terreinen die één ding gemeen hebben; nl. endurance of wedstrijden van lange adem”.

De BMW 120d is reeds een zestal jaren eigendom van Recy Racing en is een wagen die aan de basis zéér goed is opgebouwd.

Recy Racing Team - BMW 120D
Recy Racing Team - BMW 120D
“Deze wagen is een van de zeer beperkte reeks, in 2007 opgebouwd door Schubert Motorsport in opdracht van BMW Motorsport voor een project in WTCC. Maar zover is het niet gekomen. De wagens kwamen in privé handen en we konden destijds ons exemplaar aankopen via Beliën Motorsport in 2009”, gaat Jan De Vocht verder. Een schitterende wagen met niet overdreven veel power, maar wel een gigantisch koppel, supergoede remmen en dito ophanging”.

Recy Racing Team - BMW 120d
Recy Racing Team - BMW 120d
“We reden er ondermeer de Dunlop Sport Max Endurance Cup mee en door mechanische pech verloren we destijds de titel tijdens de laatste wedstrijd of de 10 Hours of Zolder. Momenteel zijn we aan onze vijfde editie toe van de 24 Hours of Zolder. Alleen in 2011 kozen we voor de 24 Hours of Barcelona. We wilden eens iets anders doen en in Barcelona kan je het nuttige aan het aangename koppelen. Door het feit dat er amper een week tussen de beide wedstrijden zat, konden we beide wedstrijden onmogelijk combineren. Toen de Zolderse etmaalrace van zijn pluimen begon te verliezen lieten we ons overhalen door de organisatie van Zolder om opnieuw richting Limburg te trekken om zodoende het deelnemersveld aan te zwengelen. Ons verhaal is destijds begonnen met de track days van Andy Jaenen en uit respect wilden we mee aan de kar duwen om het geheel nieuw leven in te blazen.”

Jan De Vocht en zijn vaste kornuiten waren dit seizoen van plan om zoveel mogelijk wedstrijden te rijden van de 24H Series binnen de organisatie van het Nederlandse Creventic.

Recy Racing Team - BMW 120d
Recy Racing Team - BMW 120d
“Inderdaad, vorig seizoen reden we met de 24 Hours of  Zolder amper één wedstrijd met de BMW 120d, gecombineerd met de BGDC in een BMW 325i waarmee ik kampioen werd in de Klasse. Dit seizoen steken we een tandje bij en stonden we aan de aftrap van de 24H Dubai waar we de dieselklasse wonnen. Verder ging het richting de 12H of Mugello waar we als tweede diesel over de meet kwamen, terwijl we tijdens de incidentrijke 12H of Zandvoort uitvielen na een aanrijding. Alvast tot hiertoe een geslaagde missie. Maar inzake de organisaties van Creventic zal daar nu een einde aan komen gezien we kozen voor de 24 Hours of Zolder in plaats van de 24 Hours of Barcelona. En een deelname aan de komende 12 Hours of Hungary is nog niet zeker”.

“Onze deelname in Zolder heeft zo zijn redenen. Voor ons begon het allemaal in Zolder en ons hart ligt bij de Limburgse omloop. We kunnen op die manier onze trouwe sponsors zoals Aannemingen Verelst, Marcom Recycling, Organi IT, Van Loo Projects en recentelijk Bouwbedrijf Vermeiren een vorm van return geven. Ook hebben we via onze VZW een hele resem supporters die we kunnen ontvangen op onze thuisbasis. De leden van onze supportersclub krijgen trouwens een gratis ingangskaart aangeboden voor deze Zolderse etmaalrace. Het late aanvangsuur van de race zelf (17 uur) is hierbij organisatorisch wel een minpuntje. Onze leden krijgen ook nog op een ander tijdstip een circuitdoop als return op hun steun. Wie trouwens interesse heeft om lid te worden van onze vzw, kan meer informatie krijgen via info@recyracing.be , www.recyracing.be of 0477/836.419”.

Recy Racing en de BMW 120d behoorden altijd reeds tot de favorieten in Toerisme en de top 5 algemeen tijdens de Zolderse etmaalrace.

Recy Racing Team - BMW 120d
Recy Racing Team - BMW 120d
“We zijn letterlijk en figuurlijk diesels”, lacht Jan. “Onze wagen is niet van de snelste op de track, maar oerdegelijk en zeer zuinig. We kunnen drie uren op de piste blijven met een bak diesel en zodoende kunnen we telkens een dubbele stint afwerken. Dat is ons grote voordeel. De mooiste herinnering dateert van de editie 2010 toen we in een felle strijd waren verwikkeld met het identieke exemplaar van Beliën Motorsport. We streden voor de 4de plaats algemeen en na 12 uren wedstrijd was er een verschil van twee seconden. Na negen uren wedstrijd hadden we amper vier minuten stil gestaan in de box. Op twee uren van het einde begon het echter te regenen en daarin bleef Cuyvers op de BMW van Beliën op slicks terwijl wij een extra stop maakten om regenbanden te monteren. Dat maakte het verschil. We werden toen zesde algemeen en tweede in Toerisme. Schitterende wedstrijd was dat met een gewaagde keuze van Beliën en een verdiende zege. In 2012 en 2013 wonnen we telkens in Toerisme. Onze tactiek is eenvoudig. Zolang mogelijk op de piste blijven waardoor we heel weinig tijd verliezen aan de box en uiteraard aanrijdingen en uitstapjes trachten te ontwijken, want het zal druk zijn op de piste. Inzake het verbruik kunnen we  het verschil maken met de snellere wagens die gulziger zijn en zodoende meer moeten komen pitten. En het feit dat er moet worden getankt aan de pomp is ook in ons voordeel, want daar verliezen de snellere teams extra tijd.”

Recy Racing valt ook op door zijn familiale en vriendschappelijke sfeer.

Recy Racing Team - Revisie van de 120d
Recy Racing Team - Revisie van de 120d
“Ja, we zijn één grote familie en vormen een sterke ketting zonder zwakke schakels. Zo zijn alle piloten (Jan De Vocht, Johan Van Loo, Thomas Piessens, Wim Meulders) actief in de recyclagesector en beroepsmatig onderhouden we dagelijks contact. Daarenboven beschikken we over een fantastische crew die belangeloos mee helpt om alles te laten verlopen in optimale omstandigheden. Zo werd de wagen onlangs volledig gestript, gecheckt en werden een pak onderdelen vervangen. Het was nodig, maar we kunnen steeds rekenen op een fantastische crew die een handje komt toesteken”.

Naast de 24H Zolder is Recy Racing ook verknocht aan de BGDC dat een mooi alternatief biedt voor de amateur rijders.

De Vocht-Doms - BMW BGDC
De Vocht-Doms - BMW BGDC
“Ik heb zeer goede herinneringen aan de BGDC. Vorig seizoen met de 325i en dit seizoen met de 120d. Tijdens de eerste wedstrijd dit seizoen in Spa stonden meer dan 70 wagens aan de start en we behaalden onze eerste algemene overwinning ooit. De BGDC is trouwens een kampioenschap met toekomst en waar de pure amateur nog naar waarde wordt geschat en gerespecteerd".

Over de ambitie van de nakende 24 Hours of Zolder

“Het is moeilijk in te schatten met veel onbekende factoren, teams die ik niet ken en verschillende klassen in Toerisme. Maar ervan uitgaande dat indien iedereen gevrijwaard blijft van problemen, moet het mogelijk zijn om binnen de top 10 te eindigen, een podium in Toerisme algemeen en eerste diesel.".

Foto's: Recy Racing Team - Martijn Wouters - Marnik MouchaersDit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Circuit Nationaal op woensdag 20 augustus 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons