van der Horst

24H Zolder: Tweede plaats voor MExT Racing Team in BRCC

MExT Racing Team - Porsche 991 Cup
MExT Racing Team - Porsche 991 Cup
MExT Racing Team stond met de Porsche 991 Cup op de startgrid van de 24 Hours of Zolder en pakte na drie uren wedstrijd, na de eerste puntendeling van de BRCC, de punten van de tweede plaats na Belgium Racing om nadien met stille trom het circuit te verlaten. Opnieuw een mooi resultaat voor het trio Kris Wauters, Xavier Stevens en Bert Longin. Met nog één wedstrijd te gaan in Frankrijk en met een coëfficiënt van 1,5 is er nog een kans op de titel, maar het zal bijzonder moeilijk worden.
BRCC Podium 24H Zolder 2015
BRCC Podium 24H Zolder 2015
Tijdens de afgelopen 24 Hours of Zolder werden ook de vijfde en zesde manche verreden van de BRCC of het officieel Belgisch omloopkampioenschap. Er waren punten te rapen na 3 uren en 24 uren wedstrijd. De BRCC of het Belgian Racing Car Championship omvat zeven wedstrijden waarvan de vijf beste in rekening worden gebracht bij de eindafrekening na de laatste race in Frankrijk. De teams mogen dus twee schrapresultaten in rekening brengen en bij MExT Racing Team heeft men, net als enkele andere teams, geopteerd om alleen de punten te pakken van de eerste drie uren en dus de tweede puntendeling aan de eindmeet 21 uren later in te brengen als schrapresultaat.

Aan de aftrap van deze vijfde manche waren Kris Wauters, Bert Longin en Xavier Stevens de piloten van dienst voor het MExT Racing Team. Bert Longin had zijn bevriende Porsche-engineer Robin Heijnen ter plaatse die in samenspraak met Xavier Stevens de wagen voorzag van een goede set up voor de regen tijdens de kwalificaties en nadien voor droge omstandigheden tijdens de race zelf. Iedereen was het erover eens dat de Porsche zowel tijdens de verregende kwalificaties als tijdens de droge warm-up goed op de baan lag en de verwachtingen waren hoog.

Tijdens de kwalificaties realiseerde het trio een derde chrono in BRCC na de twee Porsches van Belgium Racing en een zevende chrono algemeen binnen een veld met tal van snellere proto’s.
Er was ook een strategie waarbij men voorzag om een lange stint af te werken door Bert Longin, nadien opnieuw vol te tanken voor Kris en op het einde van de race nog een splash and dash door te voeren om zodoende nog wat tijd te winnen voor Xavier zou instappen voor de derde stint. Binnen de 24 Uren van Zolder moet er om veiligheidsreden worden getankt in een tankzone met gewone benzinepompen en dat neemt meer tijd in beslag dan tijdens een gewone BRCC race waarbij er wordt getankt via een snelsvulsysteem aan de pitbox.

MExT Racing Team - Porsche 991 Cup
MExT Racing Team - Porsche 991 Cup
Bert nam de start en kon zich vooraan manifesteren. Hij won een plaats in de BRCC en na de eerste tankbeurt gaf hij de wagen door in tweede positie aan Kris Wauters na de Porsche van Dylan Derdaele. Kris deed een prima job en bleef in tweede positie voor hij na een korte splash and dash de wagen door gaf aan Xavier Stevens die het moest afmaken. Na drie uren wedstrijd en dus het moment dat de eerste race van de BRCC werd afgevlagd, was de MExT-Porsche nog steeds in tweede positie op 25 seconden van de winnende Porsche van Belgium Racing, terwijl het verschil in snelste rondetijd tussen Belgium Racing en MExT Racing amper 47/100 van een seconde telde. De tweede plaats was een feit.

De taak van de piloten zat erop en op de debriefing hoorden we positieve geluiden.

Kris Wauters: “Het was waanzinnig en ik ben blij dat we zonder kleerscheuren de wagen naar de tweede positie loodsten. Met 61 wagens op de baan, en vele onervaren piloten, was het een huzarenstuk om een sprint van drie uren af te werken. Reeds na drie ronden waren we de eerste wagens aan het dubbelen en dan is het altijd opletten geblazen. We waren met drie piloten ingeschreven en hebben elk ons deel van het werk gedaan. De zege was dicht, maar in dergelijke omstandigheden was het een loterij om uit de problemen te blijven”.
 
MExT Racing Team - Porsche 991 Cup
MExT Racing Team - Porsche 991 Cup
Bert Longin: “We hebben gereden met de middelen die we hadden en het resultaat mag gezien worden op een fractie van de overwinning. De snelste ronde die ik realiseerde op 47/100 van Derdaele geeft aan dat de set up van de wagen perfect was met dank aan Xavier en Robin. Meer zat er niet in en ook teamchef Hans heeft de situatie perfect ingeschat”.

Xavier Stevens: “Het was een hectisch weekend en ik ben hier reeds van woensdag om alles in goede banen te leiden. Als je dan met een tweede plaats huiswaarts kan gaan en nog een kans maakt op de titel kan ik niet anders dan tevreden terug blikken”.  

In de tussenstand van het kampioenschap worden Derdaele en Hoevenaars de nieuwe leiders voor de broers Thiers, Guillaume Mondron en het MExT duo Stevens-Wauters. Maar er rest nog één manche in Frankrijk en daar zijn anderhalve punten te verdienen. Bovendien zijn nog geen schrapresultaten in rekening gebracht.

Rekening houdende met de twee schrapresultaten blijven Derdaele en Hoevenaars aan de leiding met 100 punten voor de broers Thiers met 76 punten en het MExT duo Kris Wauters / Xavier Stevens met 71 punten.

Via het coëfficiënt van 1,5 zijn er nog 37,5 punten te verdienen voor de eerste, 30 voor de tweede en 24 voor de derde. De strijd voor de algemene titel en in de Cup is dus nog niet gestreden        

Méér info +video: www.mext-racing.be

MExT Racing Team Press
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op maandag 31 augustus 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • MF Racing

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons