van der Horst

24H Zolder: Kleine voorsprong voor August by NGT Porsche bij ochtendgloren

August by NGT - Porsche 992 GT3 Cup
August by NGT - Porsche 992 GT3 Cup
De 45ste editie van de 24 Uur van Zolder blijft een boeiende strijd bieden. Na ruim acht uur in het donker, gekruid door een stevige regenbui, heeft de #15 Porsche 992 van August by NGT (Verdonck-Van Parijs-Gillion-Saelens-Laurent) dankzij zijn efficiëntie een kleine bonus uitgebouwd op de eerste achtervolgers. In GTB verloor de #19 BMW M4 GT4 van Hamofa Motorsport ruim twintig minuten, waardoor het team van de familie Verhoeven voor het eerst de leiding in GTB uit handen moet geven.
Russell Racing by NGT - Porsche 911 GT3 Cup
Russell Racing by NGT - Porsche 911 GT3 Cup
Twee van de favorieten overleefden, beide door technische problemen, de nacht niet in Zolder. De #2 Porsche van Russell Racing (H. Thiers-F. Thiers-Magnus-Corten-Van Hooydonk) verdween net voor middernacht uit de voorposten door een wielmoer die maar niet wou loskomen, de #54 Porsche van Q1 Trackracing (Lauryssen-De Wilde-Schouten-Maassen), die van op de pole was gestart, zag later zijn kansen op de overwinning in rook opgaan door een kapotte wielnaaf.

RedAnt Racing - Porsche 911 GT3 Cup
RedAnt Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Bij het ochtendgloren was de kopgroep daarom uitgedund tot vijf exemplaren van de Porsche 911 type 992, maar iets voor 9 uur viel de #78 Porsche van RedAnt Racing (Haverans-Goossens-Heyer-Piessens) stil met motorpech in de Bianchi-bocht. De bolide werd teruggebracht naar de pitlane, waar het team van de familie Redant al meer dan een uur sleutelt aan de wagen. Maar de motor bleek niet te herstellen en de wagen verdween definitief in de pitbox.

August by NGT - Porsche 992 GT3 Cup
August by NGT - Porsche 992 GT3 Cup
Bij de Porsche's die wel uit de problemen blijven, zien we dus de #15 van August by NGT (Verdonck-Van Parijs-Gillion-Saelens-Laurent) leiden met een voorsprong van vier ronden op de #99 Belgium Racing (Derdaele-Kern-Wauters-Cool-Menten) en de #1 van PK Carsport (Pereira-Guelinckx-B. Longin-S. Longin).

Hamofa Motorsport - BMW M4 GT4
Hamofa Motorsport - BMW M4 GT4
De #19 BMW M4 GT4 van Hamofa Motorsport (K. Verhoeven-M. Verhoeven-R. Verhoeven-C. Wauters) domineerde in GTB de eerste helft van de wedstrijd, maar in de ochtend verloor het BMW-team tijd in de pitlane. De #63 TipTop Rent by NGT Porsche Cayman (Herremans-Peters-Van Den Bergh-De Mulder-De Boever) nam de leiding over.
Beste toerwagen voor de GTB's
PK Carsport - BMW M2 CS
PK Carsport - BMW M2 CS
Door de problemen bij Hamofa Motorsport is de beste toerwagen opgeschoven naar een betere algemene klassering dan de GTB's. Het viertal Lismont-Day-De Wit-Boonen (#24 PK Carsport BMW) ligt achtste algemeen, net voor de Porsche GT4. BMW neemt in TA de eerste drie plaatsen in, aangezien de Cupra TCR van GTE Racing is teruggevallen naar de vierde plek.

Ook in TB wordt het volledige podium bezet door BMW, met de Renault Clio als uitdager eveneens net naast de voorlopige top 3. De leiding gaat naar de #83 VDW Motorsport BMW E46 (Van Geel-R. van de Water-Beyers-H. van de Water).
RedAnt Racing vooraan na twaalf uur
RedAnt Racing - Porsche 911 GT3 Cup
RedAnt Racing - Porsche 911 GT3 Cup
In het kader van het kampioenschap deed de #12 Porsche van RedAnt Racing de beste zaak na twaalf uur wedstrijd. Het viertal De Breucker-Dejonghe-Y. Redant-A. Redant is ondertussen weliswaar teruggevallen naar de vierde plaats in het algemene klassement. Ook Hamofa deed het goed na 12 uur, met de leiding in GTB en een tiende plaats algemeen.


--- Stand 24H Zolder na 12H (pdf) ---
--- Stand 24H Zolder na 18H (pdf) ---

Foto: Niels Vaeck & Marnik MouchaersDit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Belcar Endurance op zondag 27 augustus 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons