van der Horst

24H Zolder: Nieuwssprokkels op donderdag

EMG Motorsport - Porsche 991
EMG Motorsport - Porsche 991
Donderdag staat te Circuit Zolder traditioneel in het teken van de vrije trainingen en de kwalificaties. Naar goede gewoonte sprokkelde Autosport.be weer enkele reacties bijeen in de paddock van Circuit Zolder; hieronder een overzicht.
Nieuwe reclameboog eerste linkse
Nieuwe reclameboog eerste linkse
Circuit Zolder zet de laatste tijd weer volop in op het werven van nieuwe sponsors en partners op en rond het circuit. In de aanloop naar de 24 uur werden weer heel wat nieuwe reclame panelen geïnstaleerd, maar het meest opvallende is ongetwijfeld de nieuwe reclameboog in de remzone voor de Eerste Linkse. Daarop zal later dit weekend het logo van State of Art worden aangebracht. Ook het laatste deel van de pitmuur kreeg een lik blauwe verf en zal voorzien worden van publiciteit.

Zondagochtend deelt Circuit Zolder 1000 gratis roereieren met spek uit. Zolder wil met deze actie de pluimveebedrijven steunen die recent werden getroffen door de eiercrisis. Het ontbijt wordt geserveerd van 8u tot 11u en is niet enkel voorbehouden voor de medewerkers, maar staat ook open voor alle bezoekers.

Naamsponsor Eleven Sports zendt dit jaar live uit vanop het circuit. Hoewel Eleven Sports een betaalzender is, kan u dit weekend gratis kennis maken met hun aanbod en dus ook de 24 Hours of Zolder volgen dankzij een proefperiode van 48 uur. Klik hier voor meer informatie.

Parade 24 Hours of Zolder
Parade 24 Hours of Zolder
Na een voorzichtig begin in 2016, was de tweede editie van de parade naar het gemeentehuis van Heusden-Zolder gisteren een duidelijke verbetering. Door de parade te verhuizen van vrijdag naar woensdag en deelname tevens verplicht te maken was het volledige veld present. Net als het publiek overigens, dat in grotere getale kwam opdagen. Een DJ-set vanuit de gekende Red Bull Land Rover Defender zorgde voor de sfeer, terwijl een drank- en eetkraam de nodige versnapering bood.

Mazda MX-5 ND Cup Racer
Mazda MX-5 ND Cup Racer
Mazda Belux lanceert voor het eerst in de carrière van de huidige Mazda MX-5 een speciale reeks, de 160 Edition. Aangezien er ook dit jaar een Mazda MX-5 ND Cup Racer aan de start staat van de 24 Hours of Zolder, zal de 160 Edition versie te bezichtigen zijn in de paddock. Bovenop de uitrusting van de 2.0 SKYACTIV-G krachtbron (160 pk) met manuele versnellingsbak pakt deze speciale reeks uit met onder meer sport ophanging en Recaro sportzetels

Skymimit Yokohama - BMW 325i Clubsport
Skymimit Yokohama - BMW 325i Clubsport
Hoewel de top van het veld breder is geworden, valt het niet te ontkennen dat er terugval is van 11 wagens dit jaar. Dat valt voornamelijk te verklaren door de afwezigheid van de BMW Clubsport Trophy en BMW M235i Racing Cup Belgium, vorig jaar nog goed voor meer dan een derde van het deelnemersveld. Volgens Belcar-liaison Andy Jaenen was er een potentieel van minstens een zevental bijkomende wagens; het ontbrak echter aan beschikbare rijders.

Carlier Racing  - BMW 325 E36
Carlier Racing - BMW 325 E36
Het ziet er naar uit dat we voor de 40e editie van de 24 Hours of Zolder een startveld van 43 wagens zullen hebben, waarbij er tevens meer dan 180 piloten aan de start zullen staan. Net als vorig jaar zal de Belcar-klasse voor Youngtimers geschrapt worden, gezien het minimum aantal van drie deelnemers niet gehaald werd. Dit betekent dat de Carlier Racing BMW zal starten in Belcar 4.

Het aantal van 43 starters is ietwat verwijderd van de uitverkochte startgrid van vorig jaar. Toch toonde Race Organisation Manager Lucia Gallucci zich opgetogen met de opkomst voor deze editie. "Het aantal wagens is inderdaad wel minder voor deze editie, maar ik vind dat de onderlinge strijd er wel beter op geworden is. We hebben terug heel wat knappe namen aan de start en het is moeilijk op voorhand de winnaars in de klasse aan te duiden."

Om de strijd tussen de verschillende klassen te nivelleren, is er zoals geweten een normtijd. Voor de 24 Hours of Zolder is deze chrono iets strikter dan tijdens de reguliere Belcar-races. Tijdens de vrije trainingen en kwalificaties staat de referentie nog steeds op 1:32.5, maar tijdens de wedstrijd geldt er een tijd van 1:35.0. Tijdens de trainingen wordt een niet-respecteren van de referentiechrono bestraft met de eenvoudige annulatie van de chrono, tijdens de wedstrijd volgt er automatisch een drive-through penalty en indien de inbreuk in het slotkwartier wordt begaan, volgt een tijdstraf van 1 minuut.

Foto's: Niels Vaeck & Martijn WoutersDit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Belcar Endurance op donderdag 17 augustus 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons