van der Horst

25H Fun Cup: Tweede succes voor Van Impe-Leenders-Dupassage-Bentchikou

Van Impe-Leenders-Dupassage-Bentchikou
Van Impe-Leenders-Dupassage-Bentchikou
De zon die van de partij was, 99 auto’s op de startgrid, goedgevulde tribunes (volgens een schatting telden we bij de start op zaterdag omstreeks 17 uur zo’n 10.000 toeschouwers), de komst van regen in de finale van de race en daarop een spannende ontknoping in het gevecht voor de eerste plaats. De 25 Hours VW Fun Cup versie 2015 waren van een uitstekende kwaliteit. Net zoals in 2011, ging het viertal Van Impe-Leenders-Dupassage-Bentchikou (PVI / M3M) opnieuw voor de eerste plaats en bleven er de sterkere van de ploegen van SPI en Colson Racing.
De 25 Hours VW Fun Cup zijn een uitzonderlijke wedstrijd. Er is de duur van deze één uur langere etmaalrace, het aantal deelnemers - 100 auto’s in training en na een ongeval uiteindelijk 99 aan de start - het « mixen » van professionele rijders en zuivere amateurs en het grote aantal wedstrijdincidenten – gelukkig alleen met wat blikschade – die de race tekenden. Zo werd de race meer dan 25 keer geneutraliseerd door de veiligheidswagen of rijden onder het regime van de « Code 60 ».

Start 25H Fun Cup 2015
Start 25H Fun Cup 2015
Om de 25 Hours te winnen, moet je er in de eerste plaats in slagen om alle valstrikken te ontlopen. Er dient snel gereden te worden, maar ook het uitstippelen van een goede strategie kan winst opleveren. En dan is er nog een tikje geluk nodig, natuurlijk. Dat laatste ontbrak het Colson Racing om te zegevieren in de Ardennen. Met nog één uur te gaan, zaten Philippe Crosset, Eric Gressens, Sébastien Jacquemin en Maxime Soulet op rozen om de mannen van Victor Colson deze zege te schenken. Toen Philippe Crosset plots de pitlane diende op te zoeken, wist hij dat zij de 25 Hours hadden verloren. « Ik werd in de dubbele linkse achteraan aangetikt. Over en out,» klonk het verhaal.

Van Impe-Leenders-Dupassage-Bentchikou
Van Impe-Leenders-Dupassage-Bentchikou
Na een sterke nacht profiteerden Patrick Van Impe, Amin Bentchikou, Benoit Dupassage en Michaël Leenders (PVI / M3M) van dit incident om de leiding over te nemen en het succes van 2011 nogmaals over te doen, toen het viertal al samen plaatsnam op de hoogste trede. «Schitterende overwinning», vertelde Patrick Van Impe. « Ik had nooit gedacht een tweede keer de 25 Hours te kunnen winnen. Vooral niet met hetzelfde team en dezelfde ploegmaats. Onze regelmaat en de fouten van de anderen hebben ons toegelaten deze onverwachte zege achter onze naam te schrijven.»

Net zoals vorig jaar diende het Franse SPI, met de ervaren Alain Ferté als aanvoerder (samen met Philippe Illiano en Louis Gervoson) vrede te nemen met een tweede plaats. «Bravo aan onze tegenstrevers,» klonk een sportieve Alain Ferté. «Ik ben zeer tevreden met onze tweede plaats en om te winnen komen we volgend jaar terug !

De laagste trede smaakte wellicht bitter voor het Colson Racing van Crosset-Gressens-Jacquemin-Soulet. Maar deze 3de plaats en de behaalde punten na 6 uur en 12 uur, laat de Luikse ploeg toe opnieuw mee te strijden voor de Belgische titel.

Het Allure Team 1 met Fred Bouvy, Pierre Piron, David Dermont, Franck Radet en Lorenzo Donniacuo geraakten niet verder dan een 4de plaats, niet geholpen door een aanrijding op zondagochtend, toen zij nog zicht hadden op een mogelijke eindzege. Fransmannen Défi Air Confort (Pascal Amand, Julien Menard, Julien Susanna en Ronald Basso) zorgden voor de verrassing door in de laatste ronde nog beslag te leggen op de 5de plaats.

De Top 10 werd nog vervolledigd door de ploegen van Socardenne (Nivarlet-Balthazar-Martin-Verbist), SKR-Juliette (de Fransmannen Ricci-Melin-Creed-Ianneta verloren 3 ronden voor het niet respecteren van de Code 60), Mega Fun Team (Corthals-Delepine-Pirson-Pirson-Boulanger), 8Ks Corse Team (Cappelli-Zorza-Sordini) en Poison Ivy-4 Race (Debrus-Debrus-Van Der Zijl-Perdieus-Fontaine).
Pechvogels waren er bij de vleet. We denken dan aan Frédéric Vervisch, de snelste in de B&O Play Super Pole, en sterk gestart in de #260 McDonald’s, maar hij kwam daarop in aanrijding met een tragere deelnemer. De schade was groot en dertig minuten tikten voorbij, zodat Vervisch-Detavernier-Gérard-Van Oppens-Bouillon niet meer meetelden.

Evenzeer pech voor de #65 van het Leader Racing.  Samen met Fred Vervisch zette Kevin Caprasse een sprintje in, totdat zij door grote en kleine problemen in het klassement wegzakten.
Via een slimme strategie tijdens de eerste neutralisatie slaagde de #277 van het Allure Team 2 erin om na twee raceruren aan de leiding te komen, totdat Guillaume Mondron niet veel later langs het circuit stilviel. Aanvankelijk leek het om benzinepech te gaan, maar na onderzoek bleek dat de benzinepomp niet behoorlijk functioneerde. Na een langdurende herstelling vochten Frédéric Caprasse, Cédric Bollen en de broers Guillaume en Edouard Mondron zich een weg terug in het drukbezette startveld en eindigden nog 13de, goed voor enkele extra punten.

Belgian VW Club All Stars
Belgian VW Club All Stars
En de BV’s van de Belgian VW Club? Acteur Louis “Mega Toby” Talpe, ex-veldrijder Niels Albert en sportjournalist Ruben Van Gucht slaagden erin om zonder kleerscheuren de race vol te maken op een 29ste plaats. Zij werden hierbij weliswaar goed geholpen door ervaren mannen als Anthony Kumpen, Bert Longin en Peter Hopmans.Bij de tweezitters leek het #365 de CARPASS LRE by DRT af te stevenen op een nieuw succes. De kampioenen 2014 – en winnaars in de klasse tijdens de 25 Hours – telden zondagochtend één ronde voorsprong, toen zij zondagochtend in de Raidillon betrokken geraakten in een aanrijding en Vercammen-Al Azhari-Coppieters-Lémeret-Mardini in het opgeverspark verdwenen.
De Liedekerke-De Liedekerke-Héger-Jadot bezorgden hierdoor het TML Racing een nieuw succes in de 25 Hours. Zij gingen het DZ Racing (Dorkel-Zeghouaini-Vandormael-Ouassini) en DRM Motorsport 3 (Apere-De La serna-Eykens-Verdonck-Del Marmol-De Robiano) vooraf.

Op zaterdag 29 augustus geeft de European VW Fun Cup afspraak voor de proloog van de 24 Uren van Zolder en zijn we toe aan de tweede helft van de competitie.

Uitslag 25H Fun Cup:

1.    #216 - PVI/M3M – Van Impe-Bentchikou-Dupassage-Leenders         412 ronden
2.    #911 – SPI – Illiano-Ferté-Gervoson                                               3.41.871
3.    #19 – Colson Racing – Crosset-Gressens-Jacquemin-Soulet           1 ronde
4.    #274 – Allure Team 1 – Bouvy-Piron-Dermont-Radet-Donniacuo    2 ronden
5.    #261 – Défi AirConfor – Amand-Menard-Susanna-Basso               0.13.718
6.    #280 – Socardenne- Nivarlet-Balthazar-Martin-Verbist                  1.40.380
7.    #265 – SKR Juliette- Ricci-Melin-Creed-Ianneta                            3 ronde
8.    #78 – Mega Fun Team – Corthals-Delepine-Pirson-Pirson-Boulanger 0.11.443
9.    #285 – 8KS Corse Team – Capelli-Zorza-Sordini                            5 ronden
10. #55 – Poison Ivy – 4 Race – Debrus-Van der Zijl-Perdieus-Debrus-Fontaine 1.37.415
38. + 1ste tweezitter: #323 - TML Racing - De Liedekerke-De Liedekerke-Heger-Jadot

Kronos Press
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in VW Fun Cup op maandag 13 juli 2015.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons