van der Horst

25H Fun Cup: Voorbeschouwing van de organisatie

Start 25 Hours VW Fun Cup
Start 25 Hours VW Fun Cup
Er zullen dit weekend heel wat sterren te zien zijn op het circuit van Spa-Francorchamps. Niet enkel op de piste en niet enkel bij het traditionele vuurwerk op zaterdagavond eens de duisternis is ingetreden, maar vooral in de ogen van de honderden rijders die op zaterdag om 16.00u aan de start zullen staan van de Hankook 25 Hours VW Fun Cup!
  • Powercars
Start 25H Fun Cup 2019
Start 25H Fun Cup 2019
Na één jaar afwezigheid belooft het hoogtepunt van de VW Fun Cup powered by Hankook een opgemerkte comeback te maken! Uiteraard is de pandemie nog niet achter de rug en dus zal het helaas niet mogelijk zijn om publiek te verwelkomen bij de 23ste editie van de race. Promotor en organisator Kronos Events stroopt echter de mouwen op en zet vol in op Live TV – gratis beschikbaar op tal van digitale platformen – en op een warm welkom voor de talrijke deelnemers. Dat vertaalt zich in een onmiddellijk succes: ongeveer 110 racekevers worden verwacht op het mooiste circuit ter wereld. Die worden bestuurd door een subtiele mix van echte professionals, opkomende talenten, rijders in de herfst van hun carrière, maar vooral ook honderden amateurrijders uit alle lagen van de bevolking. Voor elk van hen is de 25 Hours een droom die uitkomt en de sterren in hun ogen zullen dan ook schitteren als nooit tevoren.
 
Bollen op weg naar een nieuw record?
 
Cédric Bollen
Cédric Bollen
Op sportief vlak mogen een twintigtal teams realistisch gezien dromen van het podium. Cédric Bollen heeft al vijf overwinningen op zak, waaronder zeges bij de vier meest recent verreden edities, en kan zondagavond zijn naam nog wat groter in de geschiedenisboeken schrijven. De Luikenaar vormt een team met Sébastien Kluyskens, met wie hij zijn drie meest recente zeges boekte, en kan daarnaast ook rekenen op de jonge Nygel Verhaeren en Maxime Soulet, die na zijn zege in 2010 een comeback maakt op een topwagen. De #477 DRM Autographe Cup zal zonder twijfel de te kloppen wagen zijn!
 
Ook die andere GT-sterrijder Maxime Martin, eveneens winnaar in 2010, zal van nabij te volgen zijn. De Brusselaar won de 24 Uur van Spa (2016) en de 24 Uur van Le Mans in GTE-Pro (2020) en koestert op de #424 Groupe Lemoine by M3M stevige ambities met aan zijn zijde Pierre Lalmand, tweevoudig winnaar van de 25 Hours Michaël Leenders en Pierre-Yves Rosoux.
 
DRM Autographe Fun - VW Fun Cup
DRM Autographe Fun - VW Fun Cup
We blijven bij de rijders die in binnen- en buitenland gekend zijn, met de #2 DRM Autographe Fun van Stéphane Lémeret, Ulysse De Pauw en Matthieu de Robiano, maar ook de #499 DDK van Stuart Hall en Benjamin Goethe, die de 24 Uur van Spa komen voorbereiden met Daniel Brown als teamgenoot. Op de #466 Eurodatacar trekt de naam van Alain Ferté de aandacht. Samen met Grégoire Demoustier, in het verleden actief in het wereldkampioenschap voor toerismewagens en de rallycross, flankeert hij de actuele leiders in de Am Cup van het Franse GT-kampioenschap, Laurent Coubart en Jean-Charles Rédélé. Voor de echte ingewijden, die laatstgenoemde is de zoon van Jean, de oprichter van het merk Alpine.
 
Voormalig Formule 1-rijder en voormalig wereldkampioen karting Vitantonio Liuzzi (#406 8Ks Corse Warner Experience) geeft de wedstrijd eveneens een internationale touch, net als Frank Kechele, de voormalige polesitter van de 24 Uur van Spa. De Duitser vormt team met de familie Hommerson op de #399 DRM Family met aan het stuur Niek Hommerson en zijn zonen Marnix en Alexander.
 
Verschillende ex-winnaars aan de start
 
Socardenne by Milo - VW Fun Cup
Socardenne by Milo - VW Fun Cup
Hoewel ze geen internationale sterren inzetten, koestert een vijftiental andere teams toch solide ambities. Met de #280 Socardenne by Milo (Christophe Nivarlet-Lorenzo Donniacuo-Kevin Caprasse-David Dermont-Matts Breckpot) en de #480 Milo Tourneur (Simon Tourneur, Gilles Verleyen, Kevin Balthazar en viervoudig winnaar Guillaume Mondron) hoopt de clan van Milo Racing eindelijk aan te knopen met het succes dat hen al enkele malen nipt ontglipte.
 
Acome Racing beschikt evenzeer over enkele troefkaarten. Manu Nava, de winnaar van 1999 en 2004, droomt meer dan ooit van een derde succes, zeker omdat hij begin mei het Belgische klassement bij de 8 uur van het Franco Fun Festival heeft gewonnen. Hij zal samen met David Doutrepont, Anthony Rosa en Alexandre Charlier de #278 Acome Racing by AP de sporen geven, terwijl de #426 AP by Acome wordt toevertrouwd aan Pierre Piron, Gilles Piron, Martin Leburton, Stéphane Perrin en Sébastien Incardona.
 
Bij de voormalige winnaars vindt Ruben Maes zijn lievelingsnummer terug dankzij de #5 Maes Racing, die de tweevoudige laureaat (2003 en 2007) zal delen met Chris Maes, Pol Van Pollaert en Guillaume Dumarey. Stefan Talpe is op de #24 Skylux Racing beslist zijn successen uit 2001 en 2007 nog niet vergeten. Kan de winnaar van het Franse klassement bij het Franco Fun Festival recidiveren met Simon Balcaen, Jean Glorieux en Robbert Desmet als teamgenoten?
 
Allure Team - VW Fun Cup
Allure Team - VW Fun Cup
Ook Fred Bouvy kent ondertussen de weg naar de hoogste podiumtrede in de 25 Hours, nadat hij al driemaal heeft gewonnen op de #277 Allure Team. Ditmaal viseert Fred de zege met zijn kameraad Damien Coens en zijn eigen team, de #13 No Speed Limit. Om daarin te slagen verzekerden ze zich van de diensten van Mathieu Detry en de snelle Zwitser Hugo De Saedeleer, die in 2018 nog op het LMP2-podium stond bij de 24 Uur van Le Mans.
 
Fred Caprasse schreef de 25 Hours tweemaal op zijn palmares en zal zijn comeback maken in de VW Fun Cup met de #999 Knauf by DDK. Hij deelt die auto met Xavier Knauf, Marc Lognard, Grégory Servais en Axel Knauf. Ook de zusterwagen oogt geweldig, met Pierre-Yves Corthals, winnaar in 2009, die kan rekenen op Vincent Radermecker en Aurélien Comte (ex-winnaar in het WTCR) naast zijn kameraad Claude Pirson. De #421 Mega by DDK Racing doet het zonder twijfel goed bij de bookmakers!
 
Verrassingen in het verschiet?
 
Gridgirl 2019 25H VW Fun Cup
Gridgirl 2019 25H VW Fun Cup
De magie bij de Hankook 25 Hours VW Fun Cup bestaat erin dat de lijst met potentiële winnaars nooit mag gereduceerd worden tot voormalige winnaars of grote namen. In het verleden waren er meermaals verrassingen en dat zou ook dit jaar zo maar eens het geval kunnen zijn. Het is onbegonnen werk om alle outsiders op te sommen, maar er springen beslist enkele teams in het oog. Laten we beginnen met de #465 Leader Racing van Tristan Földesi, Édouard Chevalier en Benoit Dupont en met de #219 CG Racing van (ex-)karters William Godefroid, Benoit Philips, Corentin Gilson en de slechts 16-jarige Benjamin Pâque. Antoine Morlet, eveneens 16 jaar, zou weleens kunnen verrassen op de #563 Leader Racing met Louis Mortelmans, Quentin Laruelle, Julien Jamoye en Nathan Dierendonck als teamgenoten.
 
Clubsport Racing - VW Fun Cup Evo3
Clubsport Racing - VW Fun Cup Evo3
En wat te zeggen van de #404 Milo Graficko? Die bolide koppelt jeugd aan ervaring met Timo Van Impe, Matteo Raspatelli, Andy Gaban (zoon van rallyrijder Pascal) en Jean-Luc Vandormael. Samen met zijn kinderen Camille en Louis, mag Michaël Mazuin dromen van een krachttoer met de #422 Michael Mazuin Sport, net als de twee bolides van Clubsport by Allure met de #114 (Charly De Munter-Bram Vanhengel-Olivier Aerts-Philip Vandewalle) en de #415 van voormalig wereldkampioen wielrennen Tom Boonen, die gelinkt wordt aan Pieter Ooms, Koen De Wit en Romain Degeer.
 
Bij de buitenlandse teams die ervan dromen om de Belgen af te troeven, zien we Olivier Pernaut een team vormen op de #483 Orhes FDP Solutions Stephya met Arnaud Tsamère, Guillaume Bréard en Benjamin Rivière.
 
Zonder specifiek een topresultaat na te streven, zal de #79 Fentra – Make a Wish Racing heel wat aandacht weten te trekken met de aanwezigheid van voormalig Belgisch rallykampioenen Cédric Cherain en Alexandre Romain, die een ploeg vormen met een van de politieke figuren van het moment, Georges-Louis Bouchez. Met deze deelname wil hij tevens de ogen van zieke kinderen laten schitteren.
 
De lijst van outsiders is beslist niet volledig, maar ze biedt wel een goed beeld van de strijd die we kunnen verwachten bij deze editie 2021 van de Hankook 25 Hours VW Fun Cup. Er zijn eveneens heel wat ‘wedstrijden binnen de wedstrijd’ te volgen, onder andere die bij de vijftiental Biplaces (waarover later meer), waardoor u zich op zaterdag 10 en zondag 11 juli geen moment zal vervelen. De start wordt gegeven op zaterdag om 16 uur. En hoewel u de actie niet ter plaatse zal kunnen beleven, zal u via de integrale livestream de unieke sfeer van deze legendarische wedstrijd kunnen opsnuiven. Laat er geen twijfel over bestaan: de Hankook 25 Hours VW Fun Cup is terug!

VW Fun Cup
   • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons