van der Horst

25H VW Fun Cup: Neel Jani showt Porsche 919 Hybrid Evo

Porsche 919 Hybrid Evo
Porsche 919 Hybrid Evo
In het kader van de Porsche 919 Tribute Tour zakte de Porsche 919 Hybrid Evo voor de tweede maal dit jaar af naar de omloop van Spa-Francorchamps. Ditmaal niet voor een recordpoging zoals in april, maar nu voor enkele demonstratieritten in het kader van de 25 Hours VW Fun Cup. Met Neel Jani aan het stuur zocht de Porsche 919 Hybrid Evo dit weekend viermaal de baan op voor een korte demonstratierit, tweemaal op vrijdag en tweemaal op zaterdag. Een show die door het publiek zeer gesmaakt werd, waarna Jani nog de start gaf voor de 25 Hours.
Neel Jani
Neel Jani
Eerder op het jaar stuurde Neel Jani de Porsche 919 Hybrid Evo rond op de omloop van Francorchamps in 1:41.770, zowaar 0.783s sneller dan de Mercedes F1 W07 Hybrid van Lewis Hamilton in de kwalificaties voor de Grote Prijs van België F1 vorig jaar. Dit weekend zat Neel Jani terug achter het stuur van de wagen, maar ditmaal niet om het ronderecord nog scherper te stellen. De bedoeling was ditmaal om de wagen te tonen aan het publiek en dat in het kader van de 25 Hours VW Fun Cup.

Porsche 919 Hybrid Evo
Porsche 919 Hybrid Evo
De Evo versie van de 919 Hybrid heeft niet de beperking op het brandstofverbruik die de LMP1-reglementen opleggen en de motor levert 720pk (i.p.v. 500 voor de standaardversie) terwijl de hybridesystemen 8.49 megajoule (i.p.v. 6.37) of 440pk bijproduceren. De EVO is ook 39kg lichter gemaakt en Michelin ontwikkelde een speciale zachtere compound binnen de bestaande dimensies. Ook de aerodynamica werd grondig hernomen. Met deze wagen zette Porsche niet alleen een ronderecord neer op Spa, maar verpulverde ook het 35 jaar oude ronderecord van de Nürburgring, dat op naam stond van Stefan Bellof. Voor de demonstratieritten dit weekend op Spa hield Jani een rustiger ritme aan, maar de Zwitser flirte regelmatig met de 1:50. De Tribute Tour brengt de 919 Hybrid dit jaar nog naar het Goodwood Festival of Speed (12 juli), Brands Hatch (2 september) en de Porsche Rennsport Reunion in Laguna Seca (26 september).

Foto's: Niels Vaeck
 

 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in FIA World Endurance Championship op zaterdag 7 juli 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting The 25 Hours VW Fun Cup.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons