van der Horst

4H Estoril: G-Drive wint en grijpt titel - Vervisch vijfde bij LMP2-debuut

Tincknell - Van der Garde - Dolan
Tincknell - Van der Garde - Dolan
G-Drive Racing (Jota Sport) is de nieuwe LMP2-kampioen in de European Le Mans Series. Harry Tincknell, Giedo van der Garde en Simon Dolan domineerden de 4 Hours of Estoril met hun oranje Gibson 015S Nissan en wonnen de race met meer dan 50 seconden voorsprong op de DragonSpeed Oreca 05 Nissan van Nicolas Lapierre, Henrik Hedman en Ben Hanley. De TDS Racing Oreca van Mathias Beche en Pierre Thiriet trok naar Portugal met een voorsprong van 14 punten maar kwam uiteindelijk nog maar eens van een kale reis terug nadat de Franse equipe meer dan 20 ronden verloor met elektronica problemen.
Start ELMS 4H of Estoril
Start ELMS 4H of Estoril
Ondanks het feit dat de DragonSpeed Oreca een ronde verloor na twee incidenten waarbij Hedman achter het stuur zat, konden Hanley en Lapierre de situatie toch terug recht trekken door de tweede plaats nog te gaan halen. De strijd voor de derde en laatste podium plek werd gewonnen door de SMP Racing BR01 Nissan. Met nog 10 minuten op de klok maakte de snellere Krohn Racing Ligier JS P2 Nissan van Olivier Pla contact met de achterkant van de SMP bolide van Stefano Coletti, waardoor Pla spinde en veel tijd verloor. Ondanks een moeilijk begin van het weekend kende Frédéric Vervisch toch een bemoedigend debuut in LMP2, samen met Michael Lyons en Tristan Gommendy stuurde hij de Oreca 05 van Eurasia Motorsport naar de vijfde plaats.

Yvan Muller Racing domineerde de LMP3-klasse met de Ligier JS P3 #18 van Thomas Laurent, Yann Ehrlacher en Alexandre Cougnaud, meteen ook de eerste overwinning voor het team. Het Franse trio haalde het met twee ronden voorsprong op de United Autosports Ligier #3 en Graff Racing Ligier #9. Na een stop-and-go werd Bert Longin zevende met de Race Performance bolide.

Beechdean AMR - Aston Martin Vantage GTE
Beechdean AMR - Aston Martin Vantage GTE
Ook in GTE werd het kampioenschap op zijn kop gezet. De Beechdean AMR Aston Martin GTE van Andrew Howard en fabrieksrijders Darren Turner en Alex MacDowall won de race en kon daarmee optimaal profiteren van de technische problemen bij JMW. Rory Butcher, Rob Smith en Andrea Bertolini moesten maar als zevende finishen met de gele Ferrari om de titel veilig te stellen, maar een nukkige versnellingsbak leidde uiteindelijk tot de opgave. Zo ging de titel alsnog naar het Aston Martin kamp.

Nu de ELMS kampioenen gekend zijn werden ook de eerste automatische uitnodigingen voor de 24 uren van Le Mans toegekend. G-Drive Racing en United Autosports kregen er elk een voor hun titels in respectievelijk LMP2 en LMP3. Aston Martin Racing en JMW kregen ook een toegangsticket voor hun prestaties in GTE.

--- UITSLAG ELMS 4H ESTORIL (PDF) ---

Foto's: ELMS/AdrenalDit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in European Le Mans Series op zondag 23 oktober 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 4H Estoril.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons