van der Horst

6H Fuji: Toyota klopt Audi en pakt nipte thuiszege

Toyota TS050 Hybrid
Toyota TS050 Hybrid
Het was geleden van Bahrein 2014 dat Toyota nog eens een FIA WEC-manche kon winnen maar op eigen terrein was het dit keer wel prijs; Kamui Kobayashi, Mike Conway en Stephane Sarrazin hielden een sterk opzittende Audi #8 van Lucas Di Grassi, Loic Duval en Oliver Jarvis af en hielden aan de meet net geen anderhalve seconde over, meteen de kleinste marge ooit in de FIA WEC-geschiedenis. Porsche completeerde het podium met de #1 van Mark Webber, Brendon Hartley en Timo Bernhard.
Audi R18 vs Porsche 919
Audi R18 vs Porsche 919
Het was nochtans Audi #8 die de wedstrijd al vroeg in handen nam maar Toyota wist aan kop te komen door tijdens de laatste pitstop alleen te tanken en geen banden te wisselen. De zusterwagen met startnummer 5 deed dat wel en tikte uiteindelijk als vierde aan op bijna een minuut. Porsche #2 eindigde pas als vijfde terwijl de tweede Audi al vroeg in de wedstrijd uitviel met problemen aan het hybride-systeem.

G-Drive Racing - Oreca 05
G-Drive Racing - Oreca 05
In LMP2 was het verschil tussen de twee snelsten aan de meet met slechts 1.4 seconden zo mogelijk nog kleiner. De G-Drive Racing Oreca #26 van Rusinov, Stevens en Brundle pakte, ondanks een penalty, voor het eerst dit seizoen de zege voor de RGR Sport by Morand Ligier #43 van Gonzalez, Albuquerque en Senna. De Signatech Alpine #36 van Menezes, Lapierre en Richelmi mocht de laatste podiumtrede beklimmen.

Ford GT
Ford GT
Ford pakte dan weer de dubbel in GTE-Pro; de #67 van Priaulx en Tincknell haalde het van de zusterauto #66 van Mücke en Pla. AF Corse bezette met hun beider Ferrari's de derde en vierde plaats, Bruni en Calado haalden het van Rigon en Bird. In GTE-Am bezorgden Dalla Lana, Lamy en Lauda dan weer de zege aan Aston Martin.

--- Uitslag FIA WEC 6 Hours of Fuji 2016 (PDF) ---

Foto's: Arne Simons & Vincent WoutersSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in FIA World Endurance Championship op maandag 17 oktober 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6 Hours of Fuji.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons