van der Horst

6H Nürburgring: Audi palmt eerste startrij in - Aston Martin in GTE Pro

Audi R18
Audi R18
In een sessie die gekenmerkt werd door wisselvallige omstandigheden was het Audi dat op de Nürburgring beslag kon leggen op de pole voor de 6H of Nürburgring. De startnummer 7 van André Lotterer en Marcel Fässler haalde het van de zusterauto van Di Grassi, Duval en Jarvis. Mark Webber opende de debatten met een snelle tijd in de Porsche #1 maar zag even later de Audi's alsnog de kop nemen. Porsche moest dus vrede nemen met de tweede startrij, terwijl het nochtans alle vrije trainingen had aangevoerd.
  • LTF
Porsche 919 Hybrid
Porsche 919 Hybrid
Eenmaal het opnieuw in enkele bochten begon te regenen met nog zo'n acht minuten op de klok was het voor de constructeur uit Stuttgart moeilijk om de Audi's nog aan te vallen. Ook Oliver Jarvis plaatste helemaal op het einde nog een aanval op de voorlopige pole van de zuster-Audi, maar zag zijn poging mislukken nadat hij in de laatste chicane rechtdoor schoot en vervolgens ook nog spinde. Toyota kwam na een sterk optreden in Le Mans niet verder dan de vijfde en zesde chrono, en dat op meer dan een seconde van de pole sitters. 

G-Drive Racing scoorde een vierde opeenvolgende pole in LMP2 met de Oreca 05 #26 van Roman Rusinov, René Rast en Alex Brundle. De Signatech Alpine A460 #36 en Strakka Racing Gibson 015S starten morgen als tweede respectievelijk derde in de LMP2-klasse.

Aston Martin Vantage
Aston Martin Vantage
De GTE-wagens mochten enige tijd daarvoor al als eerste bezit nemen van de nog natte baan, en ook in die klasse wordt de gemiddelde tijd van de twee rijders genomen om de grid te bepalen. Naar het einde van de 20 minuten-durende sessie werd het echter steeds droger en het was Aston Martin dat daar het best op inspeelde. Nadat zowel Nicki Thimm als Marco Sörensen een tijd hadden gezet mocht eerstgenoemde aan het einde opnieuw het stuur nemen om zijn tijd (gezet op een nog natte baan) nog proberen te verbeteren op slicks. Dat lukte en leverde Aston Martin #95 van de Denen Nicki Thiim en Marco Sorensen uiteindelijk de pole op in GTE-Pro, vóór de Ford GT #66 van Stefan Mücke en Olivier Pla. De Proton Racing Porsche 911 RSR van Al Qubaisi/Heinemeier Hansson/Long was de primus in GTE-Am.

Marcel Fässler
Marcel Fässler
Marcel Fässler: "We werkten ondanks de veranderlijke omstandigheden gewoon ons programma af en dat bleek de juiste keuze. André (Lotterer) zette de snelste tijd neer vlak voor hij de auto aan mij doorgaf en ook ik was in mijn eerste ronde op weg naar een goede chrono. Jammer genoeg kwam ik in de laatste bocht wat verkeer tegen. De man die we hier missen is onze geblesseerde teammaat Ben, het had mooi geweest om hem hier bij ons te hebben, dan had hij kunnen zien hoe competitief onze auto hier is."

--- Uitslag Kwalificatie 6H Nürburgring 2016 (PDF) ---

Foto's: Arne SimonsDit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in FIA World Endurance Championship op zaterdag 23 juli 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6 Hours of Nürburgring.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons