van der Horst

6H of the Glen: OAK Racing pakt pole - BMW primus in GTLM

Alex Brundle - OAK Racing
Alex Brundle - OAK Racing
OAK Racing heeft zijn eerste pole positie in het Tudor United Sportscar Championship beet. De Morgan Nissan van Yacaman/Brundle/Tung bleef, danzij een knap rondje van Alex Brundle, met ruime marge de DP Corvette's van respectievelijk Barbosa/Fittipaldi/Frisselle en Westbrook/Valiante voor. Na zijn pole in de 24H Daytona, scoorde Colin Braun opnieuw de beste uitgangspositie in LMPC. In GTLM bleek Priaulx drie tienden sneller dan de Corvette van Magnussen, waarbij deze laatste in de slotmomenten een volledige BMW-eerste rij ontzegde met slechts één honderste marge. GTD leek competitief, met vier verschillende merken op de eerste twee startrijen, waarbij de bolide van onder meer Markus Palttala als tweede afklokte.
De pole positie van OAK Racing is nog maar de tweede pole voor een LMP2-wagen in het nieuwe eengemaakte Amerikaanse kampioenschap, maar toch was dit nog maar de eerste race voor een LMP2 op dit circuit. Ook voor Brundle was het overigens een unicum want ook hij racete nog nooit voorheen in Watkins Glen en wist niettemin als enige onder de grens van 1:37 te duiken. Frisselle/Fittipaldi/Barbosa bleken eerder op de dag snelsten tijdens de trainingen, maar moesten toch flink wat tijd toegeven tijdens de kwalificaties. Voor laatstegenoemde staat er wel wat op het spel, want naast de leiding in de tussenstand, kan Barbosa ook voor de derde maal op een rij deze race winnen. Sébastien Bourdais, zijn vaste teamgenoot, is er dit weekend overigens niet bij, wegens verplichtingen in de Indycar in Houston. Puntenleiders Taylor vatten de race slechts vanop de derde rij aan, al is dat op zich vanzelfsprekend weinig zeggend in een race over deze afstand.

De acht beste bolides in GTLM zijn allemaal terug te vinden binnen één en dezelfde seconde, waarbij Andy Priaulx BMW dus de eerste pole schonk. De BMW fabriekspiloot sprong slechts op het einde van de sessie over de chrono van zijn teamgenoten. Zoals vermeld lukte Magnussen dus een tweede chrono, voor de BMW van Müller/Edwards en de Porsche van Long/Christensen/Pilet. De Viper's, dit weekend gehuld in "nieuwe oude" rood-witte bestickering, zullen de race als vijfde en zesde aanvatten, voor de tweede Corvette, die als zevende aansloot, en de Ferrari van Fisichella/Kaffer.

In GTD was de pole voor MacNeil/Keen/Frommenwiler, eveneens de eerste pole in GTD en tevens de enige bolide in de klasse die onder de psychologische grens 1:49 snelde. De Alex Job Racing Porschisten bleven de Turner Motorsport BMW van Markus Palttala en Dave Cameron voor. Dankzij een snel rondje van laatsgenoemde in de slotfase van de sessie, bleek de BMW nipt sneller dan de Viper van Jeroen Bleekemolen en Ben Keating. Audi was het vierde merk in de top vier met de R8 van Spencer Pumpelly en Nelson Canache Jr.

--- Uitslag kwalificaties TUSC 6H of the Glen 2014 (pdf) ---

Foto's: IMSASchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Tudor United Sportscar Championship op zondag 29 juni 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6h Watkins Glen.
  • Shopa

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons