van der Horst

6H Spa: Alonso zegeviert meteen met Toyota (UPDATE)

Podium FIA WEC 6H Spa 2018
Podium FIA WEC 6H Spa 2018
Toyota kon vandaag tijdens de openingsmanche van het FIA WEC op Spa-Francorchamps de hoge verwachtingen inlossen met een dubbelzege. De startnummer #8 van Fernando Alonso, Kazuki Nakajima en Sebastien Buemi zegevierde vanaf de pole positie. De grootste dreiging kwam uiteindelijk in de eindfase nog van de zusterwagen. De laatste plaats op het podium en de zege bij de non-hybrids was voor de Rebellion Racing R13 #1 van Neel Jani, Andre Lotterer en Bruno Senna.
  • Dreamdrive
Zege voor Gazoo Racing Toyota
Zege voor Gazoo Racing Toyota
Bij de start snelde de Toyota #8 meteen weg terwijl de zusterwagen pas na een volledige ronde mocht vertrekken na de straf opgelopen tijdens de kwalificaties. De nummer #7 maakte echter heel wat progressie dankzij enkele safety car-fases en bevond zich halverwege de wedstrijd al op een tweede plaats. In de eindfase kwam de auto zelfs in het zog van hun leidende teamgenoten en diende Alonso hard door te rijden om Mike Conway voor te blijven. Op een goed kwartier van het einde was het verschil zelfs minder dan een seconde en leken we op een superspannend duel voor de zege af te stevenen. Conway leek echter kort daarna in te houden en het gat liep weer op tot een drietal tellen... moest en zou Alonso winnen bij zijn debuut of wou Toyota gewoon een clash tussen beide wagens vermijden?

Rebellion R13 - Gibson
Rebellion R13 - Gibson
In de LMP1 non-hybrid klasse domineerde Rebellion, het team dat even een overstap deed naar LMP2 maar nu na een jaar dus terug is in de hoogste rangen. Het trio Jani, Lotterer en Senna haalde het voor de zusterwagen #3, maar had wel twee ronden achterstand op de Toyota's. De derde plaats in de non-hybrid klasse ging naar voor de ByKolles CLM P1/01 van Tom Dillmann, Oliver Webb en Dominik Kraihamer. G-Drive Racing was dan weer de primus in de LMP2-klasse en domineerde met het trio Roman Rusinov, Jean-Eric Vergne en Andrea Pizzitola. De Jackie Chan Racing #38 en de Signatech Alpine #36 mochten ook mee naar het podium.

UPDATE 23u30: De Rebellion Racing R13 #1 van Neel Jani, Andre Lotterer en Bruno Senna werd gediskwalificeerd voor een bodemplank die 1.2mm te dun was. De Rebellion R13 #3 schuift daardoor op naar P3.

Lees ook: 6H Spa: Ford wint beklijvend duel van Porsche in GTE-Pro
Lees ook: 6H Spa: FLASH - Harry Tincknell vernielt Ford GT op de Raidillon
Lees ook: 6H Spa: FLASH - Ook SMP Racing crasht zwaar op Raidillon

--- UITSLAG RACE FIA WEC 6H SPA (PDF) ---

Foto's: Georges De Coster & Arne SimonsDit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in FIA World Endurance Championship op zaterdag 5 mei 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6H Spa.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons