van der Horst

ADAC ACAS H&R-Cup: Voorbeschouwing BMW Sports Trophy Team Marc VDS

BMW Sports Trophy Team Marc VDS trekt dit weekend met drie BMW Z4 GT3 naar de Nurburgring om er cruciale ervaring op te doen met het zicht op de 24 Uur van de Nurburgring. Op de drie wagens zullen acht rijders in actie treden. Dominik Schwager en Andrea Piccini rijden samen met Yelmer Buurman op de #25, vaste rijders Maxime Martin, Markus Palttala en Henri Moser besturen de #26 en een derde wagen is voor Richard Göransson en Bas Leinders: de #27.
  • Powercars
Op minder dan een maand voor de grote race heeft het team in 2013 door de slechte weersomstandigheden nog niet de gelegenheid gehad om op de Nordschleife te rijden. Daarom werd de beslissing genomen om voor de VLN-race van dit weekend - de tweede van het seizoen - een derde wagen in te zetten. De auto stond als reservewagen in het atelier.

Zonder die beslissing hadden Göransson en Leinders allicht niet kunnen rijden. Het doel van het team is zoveel mogelijk te testen, niet om triomfen te behalen. De verzamelde data zijn immers van groot belang voor wat een van 's werelds lastigste wedstrijden is.

Voor het racen op de Nordschleife is het team een partnership met BMW Motorsport aangegaan, met de bedoeling om tijdens de 24 Uur van de Ring successen te behalen. Het team zal nauw met de mensen van de constructeur samenwerken om hun kennis van de wagen en diens prestaties nog te verbeteren.

De omloop is op zich al een hele uitdaging. Meer dan 20 km. lang, smal, heel wat blinde bochten, bijna geen uitloopstroken, het is een unieke challenge. Met meer dan 200 wagens aan de start - gaande van de GT3 SP9-klasse waar ook Marc VDS in uitkomt tot kleine hatchbacks - wordt de opdracht door het vele verkeer nog moeilijker gemaakt. Iedere ronde moet een SP9-bolide letterlijk een paar dozijn tragere wagens inhalen en het tegelijk ook opnemen tegen 31 gelijkaardige bolides uit dezelfde klasse. Maar dat maakt deze race net zo leuk.

De vier uur durende race van dit weekend heeft plaats op zaterdag 27 april en start om 12 uur lokale tijd.
Andrea Piccini, #25 BMW Z4 GT3
"Dit is eigenlijk mijn eerste wedstrijd van het jaar, dus ik kijk er wel naar uit. Net zoals ik uitkijk naar mijn samenwerking met Marc VDS. Eerder dit seizoen werkten we samen al enkele testen af. Ik kon vaststellen dat het team goed is voorbereid en dat de wagen competitief is. Mijn teamgenoten zijn heel snel. Ik kende Yelmer al en ik had ook al van Dominik gehoord, maar nog nooit met hem geracet. We kunnen het goed doen, al is het niet onze bedoeling om te winnen, wel om te testen. Dit worden belangrijke kilometers. Ik heb al twee keer de 24 Uur gereden en ook heel wat VLN-races, maar ik leer nog telkens bij als ik hier race. Ik heb hier wel weinig ervaring in de regen, maar als ik de voorspellingen mag geloven, dan zou dat dit weekend wel moeten lukken!"
Markus Palttala, #26 BMW Z4 GT3
"Iedere kilometer voorbereiding op de Nordschleife is belangrijk. Door de afgelastingen is ons schema wat samengeperst en is de race van volgend weekend onze enige voorbereiding op de 24 Uur. Voor ons is het dan ook meer een test dan een wedstrijd. Bij onze eerste deelname vorig jaar scoorden we uitstekend en eigenlijk kunnen we op niet minder dan een podiumplaats mikken. Maar de teams rond ons beschikken over jaren ervaring en wij komen nog steeds maar aan het venster kijken. Dit gezegd zijnde, we beschikken over sterke rijders, ingenieurs en mecaniciens. Eigenlijk verandert de link met BMW weinig aan mijn aanpak - dit is sowieso al een heel professioneel team. Maar de connectie met BMW is natuurlijk wel een fantastische zaak en het is een hele eer ze in hun thuisland te mogen vertegenwoordigen."
Bas Leinders, Team Principal
"Na alle afgelastingen hebben we zoveel mogelijk testkilometers nodig voor de 24 Uur. Elke meter is belangrijk. Het is niet de bedoeling dat we dit weekend winnen, wel dat we data verzamelen en zoveel mogelijk leren. Volgende week hebben we twee extra testdagen in Frankrijk, want we moeten niet enkel de wagen en het circuit leren kennen, maar ook de nieuwe rijders. We zijn heel blij dat we voor dit 24 Uurs-project met BMW Motorsport kunnen samenwerken. Voor een prive-team als het onze is het heel belangrijk om een directe samenwerking met een constructeur te hebben. Het is een buitenkans om de prestaties van het Marc VDS Racing Team nog te laten verbeteren."

Marc VDS Racing Team pressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in VLN Langstreckenmeisterschaft Nürburgring op woensdag 24 april 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting ADAC ACAS H&R-Cup.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons