van der Horst

Alexander Moiseev: "Enkel Ferrari kan mij bekoren"

Alexander Moiseev
Alexander Moiseev
Eerder ontmoette Autosport.be in Abu Dhabi al Alexander Moiseev, Managing Director Europe van Kaspersky Lab, maar evenzeer gepassioneerd racer en Ferrari liefhebber. Toen stond Kaspersky Motorsport aan de vooravond van de start van een seizoen in de Blancpain GT Series Endurance Cup, natuurlijk met een Ferrari. Op Spa ontmoetten we Moiseev in de hospitality bij AF Corse voor een korte babbel over hoe het seizoen tot hiertoe verliep en tevens om vooruit te blikken naar de toekomst.
Autosport.be: Kaspersky Lab verlengde dit jaar zijn samenwerking met Ferrari met nog eens vijf jaar, een tevreden man veronderstel ik?

Alexander Moiseev
Alexander Moiseev
Moiseev: Natuurlijk, er was geen reden om niet verder te gaan met de samenwerking, we waren beiden tevreden over het verloop van onze activiteiten en over de sponsordeal die we hadden. Bovendien kan een technische samenwerking zoals er bestaat tussen Ferrari en Kaspersky lab enkel renderen als het gaat over een lange termijn project. Wij zijn tevens tevreden met de visibiliteit en de bekendheid die Ferrari onze organisatie bijbracht, daarom was er geen reden om er nu mee te stoppen. Wij werken niet enkel op security, maar ook op andere projecten in de fabriek in de automotive sector, zoals de productierobots en ik kan u zeggen Ferrari is op dat vlak een van de meest complexe bedrijven. Ook op de beveiliging van de wagens zelf werken wij, gezien deze een aanzienlijke investering betekenen voor hun eigenaars. Zo is er nu Kaspersky Transportation Security, dat zich niet alleen richt op de veiligheid bij wagens maar ook op treinen en andere mobieliteitsproducten.

Zijn beide bedrijven nu dichter naar elkaar toegegroeid?

Ferrari is een werkelijk ideale partner, ze zijn open tegenover ons en wij leren veel van hen maar natuurlijk komen wij niet alle details te weten. Ferrari heeft veel vertrouwen in onze activiteiten.

En wat is het verband met de autosport gebied?

De autosport levert ons een excellent platform om partners en klanten te plezieren. Zo krijgen onze beste partners visibility op de wagen, ze kunnen onder meer virtuele sponsor worden voor een seizoen en goede resultaten motiveren om nog beter samen te werken. Zo gaat de samenwerking verder dan juist op zakelijk gebied.

Ferrari is een bekende naam en bovendien heeft jullie wagen een mooi en opvallend kleurenschema, wie houdt zich bezig met de uitstraling van het team?

Kaspersky Motorsport - Ferrari 458 Italia GT3
Kaspersky Motorsport - Ferrari 458 Italia GT3
Wij hebben een agency dat enkele ontwerpen voorstelt en wij kiezen er een uit, wij trachten altijd een design te hebben dat er uit springt. De kleuren mogen dan mooi zijn, maar het zijn vooral de resultaten die nu moeten volgen, de wagen naar het podium brengen zou nog meer visibility genereren.

U hebt dit jaar gekozen voor de BEC, niet het gemakkelijkste kampioenschap, waar situeert u zichzelf?

Zeker niet de gemakkelijkste serie, maar in onze klasse (AM) meen ik dat we wel competitief voor de dag komen. Onze rijders line-up (Moiseev/Lemeret/Rizzo/Aguas) is goed, in het verleden hebben we goed werk geleverd en we hebben veel getest. De wagen werd volledig gereviseerd gedurende de winter, verschillende onderdelen zijn vervangen. De snelheid is er en de wagen toont zich zeer stabiel en betrouwbaar. Nog maar enkele weken geleden wisselden wij de motor en brachten wat updates aan. Het hele team is tevreden met het verloop van de aken en wij zijn klaar voor de race.

Wie bepaalt met welke rijders je uitkomt, zo vervoegde nog niet lang geleden Lémeret de line-up?

Stéphane Lemeret
Stéphane Lemeret
AF Corse geeft ons suggesties over mogelijke rijders, maar wij besluiten met wie we in zee gaan. Maar we zijn zeer tevreden dat we Lémeret en Rizzo in het team hebben, twee zeer ervaren rijders. Lémeret heeft bovendien veel ervaring in de 24 Hours of Spa, hij brengt het team dus heel wat bij.Kaspersky Motorport komt ook uit in het GT Open, is dat dubbel programma houdbaar in de toekomst?

Marco Cioci/ Alexander Moiseev -AF Corse Ferrari 458
Marco Cioci/ Alexander Moiseev -AF Corse Ferrari 458
Zeer zeker, het grote verschil tussen beide kampioenschappen is de banden, het ene merk is beter bij het remmen het andere bij laterale G krachten. Maar zo leer ik veel en sneller bij met beide kampioenschappen te combineren.


Uw deelname aan de GT Open race eerder dit jaar op Spa bleek dus nuttig?

Marco Cioci
Marco Cioci
Ja toch wel, niettegenstaande de aanpak van GT Open waar het om sprint races gaat totaal verschillend is van een 24 uren race. Bovendien reed ik er met Marco Cioci en het was altijd al een droom van mij om met Marco samen te rijden. Hij heeft veel ervaring en ik leerde veel bij. Ik voel me steeds meer op mijn gemak in de wagen en word ook sneller. Het geeft echt voldoening als je je resultaten ziet vooruit gaan.

Ben je tevreden in de BEC en blijf je in de toekomst in dit kampioenschap?

Ja ik ben tevreden over de keuze, het is een van de beste kampioenschappen die er bestaat, heeft veel visibility, is een competitieve serie met sterke rijders - zelfs oud-Formule 1-rijders als Fisichella.

Denk je niet in de toekomst om nog wat hoger te mikken, naar het WEC gezien AF Corse daar ook actief is?

Eerst moeten wij resultaten behalen in de BEC, wij gaan stap voor stap vooruit en later zullen we nog wel zien.

Waarom steun je Fuoco in GP3?

Wij zouden graag op een dag kunnen zeggen dat wij een jonge talentvolle rijder naar de F1 gebracht hebben. Fuoco heeft veel talent, hij misschien wel de beste rijder in GP3, maar hij had hulp nodig om verder te geraken en die hebben wij geboden. Nu is het aan hem om zich te bewijzen.

Plan je om nog meer rijders te ondersteunen?

Ja als de opportuniteit zich voordoet. Wij hebben mensen die voor ons de jonge talenten spotten, maar voor nu direct hebben wij geen plannen om nog een jonge rijder onder onze hoede te nemen. Zij moeten ook echt goed zijn en resultaten kunnen voorleggen zoals Fuoco dat wel kon.

Nu de race van dit weekend, wanneer ben je tevreden zondag avond.

Als we op het podium staan...niets minder. Neen eerlijk, ik droom wel van een podium maar de race uitrijden is al een prestatie op zich. Natuurlijk mikken wij zo hoog mogelijk.

Men voorspelt regen, maakt dat iets uit voor u?

Kaspersky Motorsport - Ferrari 458 Italia GT3
Kaspersky Motorsport - Ferrari 458 Italia GT3
Het zal voor iedereen regenen, dus het is voor alle rijders hetzelfde. Ik zelf hou wel van regen, de wagen is comfortabel in die omstandigheden, maar men moet wel tweemaal zo waakzaam zijn. Enkel regen bij nacht, dan is het zicht nog minder daar voel ik mij nog niet comfortabel bij.Denk je ooit samen te werken met andere merken?

Neen, neen wij blijven bij Ferrari. Soms kennen ook zij moeilijke tijden maar dat is voor iedereen hetzelfde. Ze zijn stabiele partners en bovendien zit er achter het merk een hele grote geschiedenis. Wij zijn ook zeer tevreden over de samenwerking met AF Corse dat het beste en meest professionele team is in de serie. Al Ferrari ooit zou overstappen naar een andere serie dan volgen wij, zelfs als het om een minder gekende serie gaat.

Foto's: Niels Vaeck, Martijn Wouters & Kapersky Motorsport  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons