van der Horst

American Festival: Stienes Longin: "Derde titel op rij is ongeloofelijk"

Stienes Longin is Junior kampioen
Stienes Longin is Junior kampioen
Stienes Longin pakte zondag zijn eerste klassetitel in de Elite 1 van de NASCAR Whelen Euro Series. Autosport.be sprak met de jonge Vlaams-Brabander aan de voet van het podium over het parcours dat hij het afgelopen seizoen aflegde in de Europese NASCAR. Dit jaar stapte Longin jr. na de titel in de Elite 2-klasse over naar de Elite 1, een divisie waar de concurrentie een pak sterker is.
Stienes Longin - PK Carsport
Stienes Longin - PK Carsport
"Ongelooflijk, mijn derde NASCAR-titel op rij! Het eerste jaar pakte ik de titel van beste rookie, het jaar nadien ging ik aan de haal met de algemene titel in de Elite 2-klasse en nu pak ik de junior-kroon in de Elite 1. Wat me vooral blij stemt, is dat ik de afgelopen jaren hoofdzakelijk tegen dezelfde namen knokte en ik de competitie drie maal op rij versloeg. De strijd binnen Elite 1, zeker vooraan het veld, is een pak feller, maar we hebben dit jaar toch wederom een nieuwe stap gezet in de goede richting."

Stienes Longin - PK Carsport
Stienes Longin - PK Carsport
Of dit betekent dat de algemene Elite 1-titel volgend jaar het doel is? "Goh, we hebben elk jaar een stapje hoger gezet, dat klopt. Maar volgend jaar in Elite 1 de titel pakken, dat wordt toch moeilijk. Dat kan je beschouwen als twee treden hoger stappen (lacht). Eén trede kan ik wel nemen over de winterperiode, maar twee, dat wordt moeilijk. Vooral ook omdat je strijdt tegen mannen die vooral heel veel meer ervaring hebben."

Stienes Longin - PK Carsport
Stienes Longin - PK Carsport
"Ik trek mij op aan het feit dat ik heel veel heb bijgeleerd ten opzichte van het begin van het seizoen. Ik heb misschien dit jaar geen algemene zege gescoord, maar als ik in Elite 2 had meegereden, had ik misschien tien van de twaalf wedstrijden gewonnen. Ik wil uitgedaagd worden en als je vorig jaar acht van de twaalf races wint, dan moet je eigenlijk een stap omhoog zetten en niet blijven plakken. Ik treed hiermee wat in de voetsporen van mijn vader en ik ben enorm trots dat ik in dit eerste seizoen drie keer op het algemene podium ben geëindigd."

Bert Longin: "Ik ben super fier; Stienes heeft zich ondertussen gemanifesteerd bij de grote jongens. Om algemeen te winnen, moeten we nog wat werken. Als je echter naar de uitslag kijkt, Garcia, Goossens, Kumpen, Day, dat zijn supersnelle mannen. Hij doet het fantastisch, blijft kalm en is dit seizoen enorm gegroeid. We werken ook hard op mentale en lichamelijke coaching, hij is topfit - dat is ook belangrijk. Onze ganse familie leeft voor de sport; het gaat nu over Stienes, maar onze dochter die danst, ikzelf race nog; mijn vrouw moet dat nog allemaal sturen. Zij speelt een ontzettend belangrijke rol in het ganse raderwerk. Wij ademen als familie eigenlijk sport en als dat resulteert in zo'n dingen als vandaag, dan ben ik een fiere papa."

Foto's: Niels Vaeck



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Nascar Whelen Euro Series op maandag 16 oktober 2017.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons