van der Horst

Amerikaanse racer en driemaal Indy 500-winnaar Bobby Unser overleden

Bobby Unser
Bobby Unser
Bobby Unser, drievoudig winnaar van de Indianapolis 500 en deel van het enige paar broers dat 'The Greatest Spectacle in Racing' won, is overleden. Dat bevestigde zijn vrouw Lisa aan CBS News. De Associated Press meldde dat hij zondag in zijn huis in Albuquerque, New Mexico, een natuurlijke dood stierf. Hij was 87.
"Bobby was een woeste concurrent op het circuit, en zijn meer dan levensgrote persoonlijkheid maakte hem een ​​van de meest geliefde en unieke racers die we ooit hebben gezien", zegt Roger Penske, de huidige eigenaar van Indianapolis Motor Speedway. Unser reed onder Penske's team toen hij de Indy 500 won in 1981. "Naast zijn vele overwinningen en prestaties, was Bobby een echte racer die de prestaties van iedereen om hem heen verbeterde. Hij was ook een van de meest kleurrijke personages in de autosport."

Bobby Unser werd geboren op 20 februari 1934 in Colorado Springs, Colorado, en verhuisde als kind met zijn gezin naar New Mexico. Zijn vader had een garage langs Route 66 en hij en zijn broer groeide op al werkend aan autowrakken voordat hij zijn racecarrière begon in 1949 op Roswell New Mexico Speedway.

Na twee jaar bij de Amerikaanse luchtmacht van 1953 tot 1955 wendde Unser zich tot fulltime racen en werd hij een van de grootste racers in de geschiedenis van de Indianapolis Motor Speedway. Hij was een van slechts tien rijders die de Indy 500 minstens drie keer wonnen en Unser en Rick Mears zijn de enige racers die de 500 in drie verschillende decennia hebben gewonnen. Unser was een van de zes leden van de Unser-familie die in de Indianapolis 500 racete. Zijn jongere broer, Al, is zelfs viervoudig Indy 500-winnaar. Hij won de race in 1970, 1971, 1978 en 1987. 

Bobby Unser zijn laatste Indy 500-overwinning in 1981, behaalde hij met Penske met een van de meest controversiële uitkomsten in het kampioenschap. Unser won vanaf de pole en versloeg Mario Andretti met 5,18 seconden, maar officials oordeelden dat Unser auto's illegaal passeerden terwijl hij voorzichtig de pitlane verliet. Hij kreeg een penalty die hem één ​​positie kostte en Andretti naar de overwinning bracht. Penske en Unser gingen in beroep en na een langdurig proces werd de boete in oktober van dat jaar ingetrokken. Het was de 35e en laatste overwinning in de carrière van Unser.

In Indianapolis behaalde Unser tien top tien-finishes in negentien starts. Hij leidde in tien races in totaal 440 ronden, wat tot op de dag van vandaag nog steeds een tiende plaats oplevert op de lijst met "meeste aantal ronden op kop" aller tijden. Hij had twee poles, in 1972 en 1981, en vertrok negen keer op de eerste rij.

"Als je iconen in de racerij noemt, en in het bijzonder de Indianapolis Motor Speedway, dan was Bobby Unser een legende", aldus Doug Boles, president van de Speedway. 'Hij kon rijden en winnen in elk type auto en op elk type circuit. En hij was magisch tijdens de Indy 500."

Na zijn carrière als racer stapte Unser over naar de omroepsector. Hij won een Emmy Award als onderdeel van het uitzendteam van ABC Sports voor "Outstanding Live Sports Special" voor de verslaggeving over de Indianapolis 500 in 1989.

Unser laat zijn vrouw, zonen Bobby Jr. en Robby en dochters Cindy en Jeri achter.

Foto: WeatherTech Laguna SecaSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Imaani Barée in Varia op dinsdag 4 mei 2021.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons