van der Horst

Andretti met Cadillac richting Formule 1?

Aankondiging Andretti Global en General Motors
Aankondiging Andretti Global en General Motors
Dat Andretti Global naar de Formule 1 wil, was al duidelijk na vorig jaar. Maar nadat Mario Andretti een tweet over hun intrede tot de formule 1 de wereld in stuurde, verliep het vanaf dan allesbehalve vlot voor zoon Michael. Die stuitte al direct op een negatief antwoord van zowel de Formule 1 als van de teams. Maar Andretti dacht: een nieuw jaar, een nieuwe kans. Zo kwamen de Amerikanen terug aankloppen bij Liberty Media en de FIA en brachten een nieuw merk mee dat in de F1 wil: General Motors en dat via Cadillac.
  • Hamofa Performance
Michael Andretti
Michael Andretti
Toeval of niet, maar eerder deze week maakte FIA-voorzitter Mohammed Ben Sulayem bekend dat hij zijn team de instructie had gegeven om de procedures om potentiële nieuwe teams toe te laten tot de Formule 1 aan te passen. Het duurde maar een aantal dagen vooraleer een eerste kandidaat zich aanmeldde. Nadat Andretti Global vorig jaar al bot ving voor een plekje in de Formule 1, komt het team nu terug, maar met versterking. Want het Amerikaanse team vertegenwoordigt nu namelijk General Motors dat graag de F1 wil instappen met hun merk Cadillac.

Cadillac LMDh V.R
Cadillac LMDh V.R
Dit is enigzins opvallend, want tot voorheen toonde het Amerikaanse merk nooit interesse om een F1-motor te bouwen. Zeker gezien de deadline voor het inschrijven voor 2026, wanneer de motoren wijzigen en Audi ook het veld vervoegt, al gepasseerd is. Maar volgens Mark Reuss, hoofd van GM, zou het team de eerste jaren initieel rijden met een motor van een andere constructeur, maar wel onder de naam Cadillac, dat ondertussen al enkele jaren actief is in de DPi en LMDh. Daarvoor wordt er vooral gekeken naar Honda, dat ondanks dat het de F1 verliet in 2021, toch zich heeft ingeschreven voor 2026. Overigens zou het niet de eerste keer zijn dat Honda zijn motor laat meedoen onder een andere naam, gezien Red Bull op dit moment al hetzelfde doet. Van daaruit wil Cadillac de nodige expertise opdoen om uiteindelijk zelf de nodige technologie op te bouwen om dergelijke motoren te maken.

Hoewel dat Andretti een nieuwe constructeur meeneemt, iets wat Ben Sulayem nochtans graag ziet gebeuren, is de komst van het team nog verre van officieel goedgekeurd. Zowel de Formule 1 als de FIA moeten zich nog steeds buigen over de aanvraag. Zo wil men eerst bekijken of het team de nodige stabiliteit met zich meebrent en men zal daardoor aan een aantal criteria moeten voldoen. Verder zijn de tien nu aanwezige teams in de formule 1 niet happig om er een nieuw team bij te laten, gezien het prijzengeld dan over meer partijen dient verdeeld te worden. Toch heeft de Andretti er alle vertrouwen in op een gunstige afloop. Ook al zal het vermoedelijk toch nog even wachten zijn voor zij op het toneel verschijnen, maar als ze slagen, zouden zij het eerste nieuwe team zijn sinds 2016. Dat laatste was overigens ook een Amerikaans team met Haas.

Foto's: Andretti Global - Formula E - Cadillac



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule 1 op vrijdag 6 januari 2023.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons