van der Horst

Anthony Kumpen en Enzo Ide samen voor de titel met Phoenix Audi R8

31f847e5a33951b563d22afe72352e038501a649.jpg
Dat Anthony Kumpen en Enzo Ide het goed kunnen vinden, is al langer geen geheim meer. Dit seizoen verbinden beide heren zich ook op professioneel vlak, het duo Ide/Kumpen zal namelijk furore proberen te maken in de Blancpain Endurance Series op een Audi R8 LMS ultra uit de Duitse Phoenix-renstal. Naast het populaire uithoudingskampioenschap zal de West-Vlaams-Limburgse tandem ook de opvolger van het WK GT1, de FIA GT Series, betwisten. De bolide, een nagelnieuwe Audi R8 LMS ultra spec. 2013 krijgt donderdag op Circuit Zolder zijn roll-out, terwijl ook de R8 LMS voor de BRCC aan de tand gevoeld zal worden.
AF Corse - Ferrari 458 Italia GT3
AF Corse - Ferrari 458 Italia GT3
Enzo Ide verlaat na een wisselvallig seizoen het Italiaanse AF Corse waar hij actief was in het ter ziele gegane FIA GT1 World Championship, alsook de 24 Hours of Spa. Anthony Kumpen moest van zijn kant in 2012 de handdoek in de ring gooien na amper drie wedstrijden van de Blancpain Endurance Series te hebben afwerkt, ten gevolge van financiële problemen bij zijn team KRK Racing. 


Enzo Ide
Enzo Ide
Na een eerdere passage in 2010 bij Phoenix Racing, waar Kumpen samen met Lucas Luhr, Marcel Fässler en Mike Rockenfeller de 24 Hours of Spa betwistte en er in het donker iedereen grote ogen deed trekken, komt de Hasselaar terug in Duitse loondienst. Net als Anthony Kumpen heeft Enzo Ide reeds een achtergrond bij het merk met de vier ringen; in 2011 wist de West-Vlaming, na een seizoen bij ProSpeed Competition, een paar opmerkelijke resultaten neer te zetten aan boord van de WRT Audi R8 LMS.  "Ik ben met Enzo naar Phoenix Racing getrokken", licht Kumpen toe. "Na een initiële test in Spanje was het voor iedereen wel duidelijk dat we iets moois konden opzetten. Hoewel Ide nog niet lang actief is in de autosport, heeft hij reeds knappe adelbrieven behaald. Ik ben er zeker van dat hij gaat verbazen dit seizoen!", aldus Kumpen.

Voorts opteren Kumpen en Ide ook voor een volledig seizoen in de FIA GT Series, het nieuwe kampioenschap van Ratel na het wegvallen van de FIA GT1 World Championship. Dit zal eveneens aan het stuur van de Phoenix Audi zijn; opvallend ergens want Kumpen leek na het nipt missen van de FIA GT-titel in 2009 de internationale racescène - zeker binnen een door SRO georganiseerd kampioenschap -  aan zich te laten voorbijgaan. "Klopt", bevestigt Kumpen aan de Autosport.be-redactie. "Ik moet eerlijk zeggen dat ik na het verlies van de titel in 2009 en vooral over de manier waarop, mijn motivatie ietwat kwijt was. Ik reed, voor
PK Carsport is een jaar later weer te zien met de Corvette
PK Carsport is een jaar later weer te zien met de Corvette
eigen publiek nota bene, de pole na waarschijnlijk mijn beste rondje Zolder ooit, want met tachtig kilogram ballast hield ik aan de meet toch nog één seconde over op de concurrentie... Die pole werd de dag na de kwalificaties en twee uur voor de wedstrijd afgepakt toen we een straf van vijf plaatsen op de grid kregen toebedeeld, waardoor we geen realistische mogelijkheid meer hadden om onze titelkansen te verdedigen."

Tijdens de wedstrijd rukte de PK-Carsport Corvette nog op naar de tweede plaats, "als je dat presteert, ben je de vandaag de beste", liet Kumpen toen optekenen, "hadden we van op onze pole mogen vertrekken, dan hadden we het kampioenschap gewonnen." Zelfs die podiumplaats bleek echter een wrange nasmaak te laten in 2009, "Na afloop van de race werden we geschrapt uit de uitslag vanwege een
PK Carsport - Corvette C6.R
PK Carsport - Corvette C6.R
non-conformiteit aan de krachtbron van de Corvette C6.R. We werden door GM op de hoogte gesteld van een probleem met de FIA homologatiefiche van de motor, een type motor gebouwd door Katech, de officiële motorbouwer van Pratt & Miller, die ook in andere Corvette's lag, verzegeld was en waar we zelf niets aan konden/mochten werken. Uiteindelijk oordeelde het International Court of Appeal ook dat het team niets te verwijten viel." 

WRT wint de 24H of Zolder 2012
WRT wint de 24H of Zolder 2012
De recordhouder wat betreft het aantal zeges in de 24 Hours of Zolder plooide zich vervolgens terug op een nationaal programma. "In 2010 heb ik niet echt moeite gedaan voor een internationaal programma; Belcar met WRT en Audi was voldoende voor mij, daarvoor kon ik mij motiveren. In 2011 en 2012 haalde ik nooit mijn niveau van 2009, maar het afgelopen seizoen heeft mij wel doen realiseren dat ik nog steeds van racen hou. Met slechts vier wedstrijden in een gans jaar, begon ik het circuit toch te missen. De 24 Hours of Zolder hebben dat zeer duidelijk gemaakt en sindsdien ben ik eigenlijk beginnen werken aan 2013. "

Een lange voorbereiding, dus een beter vooruitzicht? "Fysiek en mentaal sta ik minstens terug op het niveau van 2009 vind ik. Op fysiek vlak sta ik misschien zelfs nog scherper dan toen. Van in november ben ik keihard aan het trainen geslagen en in december en januari werkte ik nog meerdere stages af op de fiets, mijn gewicht is zelfs lager dan in 2009."

Audi Sport Performance cars Team Phoenix - Audi R8 LMS ultra
Audi Sport Performance cars Team Phoenix - Audi R8 LMS ultra
De keuze voor Audi, wederom Audi, na de voorbije jaren is opvallend, maar volgens Kumpen de enige logische optie. "Als ik zie wat Audi de afgelopen maanden gepresteerd heeft op vlak van updates aan de R8 LMS, dan denk ik dat ze alles in huis hebben om mee vooraan te strijden. Ook het team is gewoon top, hun palmares spreekt voor zich met zeges in Spa, de Nürburgring, Bathurst en ook hun titel in de DTM uit 2011. Ik wilde deze samenwerking koste wat kost voor elkaar krijgen, zeker na mijn ervaring bij de deelname aan de 24 Hours of Spa in 2010 met hen. Voor mij is het één van de beste teams ter wereld, zo niet het beste Audi- en endurance-team. Ik ben een half jaar aan de deal aan het werken
Phoenix Racing - Audi R8 LMS
Phoenix Racing - Audi R8 LMS
geweest met Phoenix en ken het team ondertussen zeer goed. Het geeft mij een enorm goed gevoel om nu voor hen te kunnen rijden, want ik heb zoveel races tegen hen gestreden. De ambities dit jaar zijn niet min, maar ook de concurrentie is sterk vertegenwoordigd. We gaan evenwel alles in het werk stellen om dit jaar goed te scoren, want alle factoren om tot een succes te komen lijken present te zijn..."

Anthony Kumpen
Anthony Kumpen
Blancpain Endurance Series, GT Sprint, Belgian Racing Car Championship, de kalender van Anthony Kumpen zal degelijk gevuld zijn. "Klopt, dit moet zowat mijn drukste seizoen ooit worden! Maar met Enzo als teamgenoot internationaal en Bert en Maarten nationaal ben ik er van overtuigd dat we hoge ogen kunnen gaan gooien. Reken daarbij nog dat we kunnen bogen op de Audi R8 als strijdros en twee topteams om de bolides te prepareren en je kent meteen de reden dat ik glimlach wanneer ik aan het seizoen 2013 denk..."

Voor de Blancpain Endurance Series is het team nog op zoek naar een derde piloot. De naam van deze rijder zal op een later tijdstip worden aangekondigd, al kunnen we er van uitgaan dat deze piloot over de nodige kwaliteiten zal moeten beschikken.

In onze autosport kalender kan u steeds de meest recente versie van de GT Sprint Series kalender en de Blancpain Endurance Series kalender voor 2013 aantreffen.

Foto's: Marnik Mouchaers & Martijn Wouters  • Dreamdrive

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons