van der Horst

Aston Martin Racing test 2013 versie Vantage GTE

Aston Martin Vantage GTE 2013
Aston Martin Vantage GTE 2013
Nadat de Aston Martin DBR9 GT1 eind 2011 zijn laatste competitie optreden maakte, nam men bij Prodrive vorig jaar de Vantage GT2 grondig onder handen. Deze wagen debuteerde reeds in 2008, maar was nooit echt competitief. Met een volledig herziene wagen en fabrieksondersteuning gooide Vantage GTE vervolgens hoge ogen in de eerste editie van het FIA World Endurance Championship vorig jaar. Al in Sebring liet de bolide zich opmerken door zijn rauwe snelheid en tijdens de laatste wedstrijd in Shanghai behaalde de Britse GT eindelijk zijn eerste overwinning. Aston Martin Racing blijft niet bij de pakken zitten en wil komend seizoen resoluut voor de titel gaan. Zo werd in december al een aanzienlijk verbeterde versie van de Vantage GTE getest op Silverstone en Donington, maar liefst een derde van de wagen zou volledig nieuw zijn.
Aston Martin Vantage GTE 2013
Aston Martin Vantage GTE 2013
Volgens hoofdingenieur Dan Sayers focust de ontwikkeling van de 2013-spec zich op drie kerngebieden: het verlagen van het zwaartepunt, het verbeteren van de stabiliteit achteraan en stijfheid. “We zochten naar specifieke plaatsen waar we veel gewicht uit de wagen konden halen om het zwaartepunt te verlagen, zo heeft de Vantage nu bijvoorbeeld een aluminium bodem”, zegt Sayers. “De herziene ophanging komt daarenboven niet alleen de handling en de stijfheid ten goede, maar resulteert ook in een lager gewicht.” Verder steunt de V8 motor nu rechtstreeks op het chassis en werden de koppeling en de startmotor geïntegreerd in de versnellingsbak die zich onder de achtervleugel bevindt. Aan de buitenkant moet men al goed kijken om enige verandering waar te nemen, er werden boven de voorste wielkassen openingen gemaakt ter vermindering van de opwaartse druk en ook het bodywork rond de uitlaat werd voorzien van ‘kieuwen’ voor de nodige koeling. In de toekomst zal ook de achtvleugel de nodige wijzigingen ondergaan en rechtstreeks op het chassis worden bevestigd.
 
Aston Martin V12 Vantage GT3
Aston Martin V12 Vantage GT3
Voor de GT3 versie van de Vantage word er geen upgrade aangekondigd voor komend seizoen. In tegenstelling tot de meeste andere constructeurs hanteert het Britse merk namelijk een andere filosofie: “De Vantage GT3 beschikt over veel rauwe snelheid die momenteel wordt ingeperkt door de ‘Balance of Performance’ (BoP)” verklaarde Dan Sayers. “Andere constructeurs zullen jaarlijks dure upgradepakketten aanbieden terwijl onze wagen dat eigenlijk niet nodig heeft. Wij zullen gewoon samenwerken met de FIA om onze BoP aan te passen om zo een beetje van de ingebouwde extra snelheid vrij te geven.”

Foto's: Aston Martin Racing & Vincent Wouters



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in FIA World Endurance Championship op donderdag 3 januari 2013.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons